Fett bra med LCHF!

Stefan Kärvling.

Som många av er känner till, så upptas mitt liv inte bara av skola och politik. Det går åt en del tid till mat också. Sedan exakt 8 månader tillbaka har jag nämligen flummat in på en ny diet – LCHF!

Dieten är inte speciellt märkvärdig, den går helt enkelt ut på:

Ät mindre kolhydrat och mer fett!

majjoDet betyder – ingen potatis eller pasta, inget ris eller bröd, inga frukter eller rotfrukter, inget godis och inga kakor. I stället mycket av ost, smör, bacon, ägg, grädde, majonnäs, crème fraiche och bearnaisesås. Och annat som är fett och gött! Och naturligtvis protein; kött, köttfärs, korvar, fisk osv. Det blir också mycket grönsaker (som växer ”ovan jord”).

Det är ingen större uppoffring att äta LCHF. Det är inte heller något flum.

Det fungerar! Du mår bättre.

Egentligen är det lite småsjukt. Hela idén går mot allt som Livsmedelsverket står för, mot de flesta kostråd, mot allt som ”dietläkare” som Stephan Rössner predikar – men LCHF fungerar.

Vad är det som fungerar?

Det viktigaste för min del är: mitt “matkoma” har försvunnit! Tidigare blev jag trött efter varenda måltid. Att undervisa lektionerna efter lunch var en plåga, när jag kom hem och åt, så somnade jag ofta i fåtöljen framför TV:n. Nu är tröttheten som bortblåst. Nu är jag pigg hela tiden. Jag lever 2-3 timmar mer varje dag!

Suget efter mellanmål och socker har försvunnit. Jag har slutat äta godis, kakor, bakelser etc. Suget är borta helt enkelt. Överhuvudtaget äter jag högst 3, oftast 2, gånger om dagen. Det myckna fettet som man äter varje måltid gör att man står sig – 6-7 timmar. Inga mellanmål.

En liten men viktig ”detalj”. Tidigare ägnade jag en del av natten åt att springa på toaletten. Det kunde bli både 2 och 3 gånger. Nu behöver jag inte det längre.

Och som många frågar mig om: nä då, tvärtom, magen har blivit bättre.

OK, OK, säger väl någon nu då. Då mår bättre, men inte kan det vara nyttigt men så mycket fett. Och inga nyttiga frukter…

Idag var jag på Vårdcentralen. Jag ville helt enkelt se om min kropp var lika bra som jag mådde.

Sedan jag startade med LCHF-dieten för 8 mån sedan:

  • jag har gått ner nästan 20 kilo.
  • omfånget kring midjan har minskat med 13 cm
  • vilopulsen har sjunkit
  • blodsockret har sjunkit och är numera normalt (en stor anledning till mina ändrade matvanor)
  • blodtrycket har sjunkit drastiskt och är nu helt bra (också en viktig anledning till övergången till LCHF)
  • blodfetterna är helt ok!

Med andra ord, allt som min kropp har ”provats” för har blivit bättre! Och jag har inte varit hungrig en enda dag!

Inget negativt? Jo, jag får laga mat för att ta med till jobbet. Och det kan kräva en del planering. Och extra jobb. Kanske är den feta maten dyrare. Å andra sidan äter jag inte lika ofta.

Testa gärna. Det kan tyckas vara hokus-pokus. Men det är det inte. Det är en snabb och effektiv väg till att må bättre.

Källor:

 

Kommentera