Tiggerisamordnaren vill ha förbud

.
ζ

Tiggerisamordnaren vill ha förbud

Norsk TV berättar om gatutiggarna, där pengarna i koppen går till organiserad brottslighet, prostitution, knarkförsäljning och stölder. Vilka svenska slutsatser kan dras?

Hör regeringens tidigare tiggeriutredare, Martin Valfridsson, som tidigare inte ville ha förbud, men har ändrat sig – varför?

Magnus Takvam, politisk kommentator på NRK, berättar om reaktionerna på den norska dokumentären.

 • Lyssna själv … SR
  .
 • Se själv dokumentärfilmen ”LYKKELANDET” … NRK (som bidrog till att tiggerisamordnaren i Sverige bytte åsikt)
  .
 • Hvem er overrasket? … NRK


Ledaren GP 2017-04-26

Bekämpa tiggeriet med information

Fler måste inse att pengar i en mugg inte är detsamma som en hjälpande hand

Men trots alla bevis har svenska politiker ännu inte kunnat förmås att agera. Det finns fortfarande de som ser det som viktigt att tiggeriet får fortgå. Statsminister Stefan Löfven har gjort utspel i riktning mot tiggeriförbud. Men på kongressen i april fick han inte sitt parti med sig.

Skriver Ann-Sofie Hermansson (S) – kommunstyrelsens ordförande i Göteborg

En av de tydliga motståndarna var Göteborgs KSO (kommunstyrelsens ordförande) Ann-Sofie Hermansson (S) som till och med skrivit en debattartikel där hon markerat mot partiledningens ”testballonger” (DN 5/1). En dokumentär som den norska ger Hermansson en möjlighet att ompröva sin tidigare inställning utan att tappa ansiktet.

Intressant förslag frän Göran Persson:

Ett tiggeriförbud är dock fortfarande långt borta. Frågan är känslig för politikerna. Den splittrar blocken, men också enskilda partier. De skarpaste utspelen mot tiggeriet har kommit från socialdemokrater. Förre statsministern Göran Persson hade ett intressant förslag om att återinföra ett nationellt förbud mot tiggeri. Ett sådant fanns ju i Sverige fram till år 1982. För att inte köra över kritikerna tillade Persson att kommuner skulle ha möjlighet att ansöka om ett lokalt undantag. Då kunde till exempel Ann-Sofie Hermansson gå till val på att göra tiggeri tillåtet i Göteborg.

Läs hela ledaren … GP

KOMMENTAR: Med politiker som Ann-Sofie Hermansson är det inte konstigt att Socialdemokraterna befinner sig på ett ett sluttande plan och för Göteborg är det extra bekymmersamt eftersom Socialdemokraterna vill driva igenom en av vår tids mest vansinniga infrastrukturprojekt ”Västlänken” som riskerar hela Göteborgs framtid – mot folkets vilja som manifesterats i ett NEJ i en folkomröstning och med demonstrationer som tiotusentals medborgare deltagit i. På eget initiativ har folket dessutom arbetat fram ett mycket bättre alternativ – helt gratis. Med detta struntar Socialdemokraterna blankt i och därför måste de avsättas av folket i nästa val september 2018.

 • ”Sveriges sämsta infrastrukturprojekt någonsin” (RRV) – Västlänken och nya Hisingsbron under luppen … klicka här

Dagens politiker verkar helt ha tappat kontakten med verkligheten och de lyssnar inte längre på folket – vilket utgör ett reellt hot mot folkets och nationens framtid. Därför måste folket rösta bort dem.

ζ


Detta är ingen nyhet – redan 2014-10-04 publicerades t.ex. denna artikel i DN:

Så tvingar de tiggarna att betala

Utsatta, outbildade och utan ett öre på fickan. DN kan nu avslöja att många av tiggarna på Stockholm gator måste betala mellan 400 och 2.000 kronor för en tiggarplats till ledare för olika grupper som delat upp staden mellan sig. Ofta är de skuldsatta upp över öronen innan de ens satt sig ned på gatan. ”Jag betalar 1.000 för platsen, 2.000 för resan hit och 1.000 för en plats att sova”, säger en kvinna till DN.

Läs mer … DN

ζ


”Gaphalsar” bestämmer de åsikter som är politiskt korrekta (PK)

Det är sedan länge känt att tiggeri utgör en grogrund för organiserad brottslighet, prostitution, knarkförsäljning och stölder – som även drabbar handikappade och gamla som utför själva tiggeriet. Men det har man inte fått säga i Sverige. Varför tillåter vi ”gaphalsar” att styra landet?

Krönika:

Eberhard: Gaphalsarnas skrik kantrar debatten

Förklaringen till varför många samhällsdebatter blivit allt mer absurda under de senaste tio åren är att den stora normala majoriteten håller tyst och låter skrikhalsar med galna åsikter stå oemotsagda, skriver gästkolumnisten David Eberhard.

Läs hela krönikan … GP

ζ


Nedan ett axplock om sådant som det är tabu att prata om enligt de som betraktar sig själva  som ”godhetsapostlar” – och de plockar genast fram sin etikett ”rasist” om någon avviker från deras ”åsiktskorridor”. Vad som menas med  ”rasist” är dunkelt tänkt med tanke på det bara finns en mänsklig ras – homo sapiens (menar de att det finns flera?).

 • Uppdrag granskning sände inslag om organiserat tiggeri (4 oktober 2016) … klicka här
  .
 • Så avslöjade polisen människohandlarna … SVT
  .
 • Många bor under vidriga och olagliga förhållanden. Lekplatsen stank av tiggarnas avföring … SvD

 • Hon kan inte gå ut med hunden utan att bli hotad av män … TV4
  .
 • Gatubarn bakom rånvåg i Uppsala … SvD
  .
  Många omhändertas eller grips dagligen, men släpps direkt på grund av ålder. Risken för återfall i brottslighet torde vara regel snarare än undantag, vilket borde få ansvariga åklagare att tänka om.
  .
  Poliser jag pratat med beskriver det som ett sisyfosarbete att tvingas gripa och släppa samma personer, utan att det får konsekvenser för den kriminelle. För att polisen ska kunna göra sitt jobb behövs därför systematiska åldersbedömningar. Men också en översyn över hur man kan arbeta mer effektivt mot unga kriminella.
  .
  Frågan om hur dessa unga ska nå en fungerande tillvaro i vårt samhälle är svårare att svara på – i de fall då de fått uppehållstillstånd och inte helt enkelt ska utvisas. Men klart är att det som nu pågår är en tragedi för samhället och alla inblandade.

KOMMENTAR: Svenskt rättsväsende behöver en revidering. Folkhemmet Sverige kommer att sänka den ålder från vilken man är ansvarig för sina handlingar och kommer att presentera nya typer av humana och kostnadseffektiva påföljder som omöjliggör långa brottsregister. Nuvarande system är ju ett skämt – med allvarliga konsekvenser.


Hur Norsk Television ser på Sverige

Norsk TV talar klarspråk


Slutkommentar

Det är dagens politiker som skapat denna grogrund för misär och kriminalitet (Regeringen och Alliansen) – genom att göra ingenting. Om du är nöjd med dagens politik så finns regeringen och Alliansen att rösta på – som i stort sett bedriver samma politik vad gäller tiggeri, invandring, integration och brottsbekämpning (med uruselt resultat).

Om vi vill ha en annan utveckling
så måste vi byta politiker.

Det finns nu ett nytt politiskt alternativ med en helhetssyn och med lösningar som löser grundproblemen innan konsekvenserna blir alltför stora – och som ser potentialer som går att realisera. Partiet heter Folkhemmet Sverige vars program spänner över alla viktiga samhällsfrågor.

Partiet har nyligen startat en Facebookgrupp där man får information och gruppens medlemmar kan ställa frågor – ett parti som tål att synas i sömmarna. Folkhemmet Sverige … klicka här

VARFÖR BEHÖVER SVERIGE ETT NYTT PARTI?

Det går nu snabbt utför inom alla viktiga områden i Sverige: skolan, arbetslösheten för ungdomar och invandrare, bostadsbristen åt unga, den grova brottsligheten, bristande försvarsförmåga, en polis med rekordlåg uppklarningsprocent, alla skandaler där tjänstemännen eller politikerna aldrig ställs till svars utan tvärt om belönas med fallskärmar samt en vård och omsorg som fungerar allt sämre. Småföretagarna (Sveriges jobbmotor) går på knäna av alla lagar, all onödig administration och alltför höga skatter (som nu ska skärpas ytterligare).

SVERIGE BEHÖVER EN NY POLITIK

Det som krävs nu är en erfaren och kompetent ledning för Sverige, en fördjupad demokrati med ökat personligt ansvar för politiker och tjänstemän vilket skapar mer genomtänkta beslut. Sverige behöver en uppdatering av regelverket och därefter en omstart.

 • Folkhemmet Sverige – det självklara valet … klicka här

Folkhemmet Sverige säger nej till tiggeri av ovan nämnda skäl och menar att det finns bättre sätt att hjälpa – än att förnedra människor och att skapa en grogrund för kriminalitet.

 • Tiggeri var förbjudet i Sverige – fram till 1981 … klicka hår

ζ

9 svar på ”Tiggerisamordnaren vill ha förbud”

 1. Innan Norges motsvarighet till vår immigrationsminister
  kom till Sverige skrev hon på sin Facebook:

  ”Laglösa platser där kriminella styr”

  Sylvi Listhaug menar att ett ”parallellsamhälle” har växt fram på mer än 60 orter i Sverige. Rinkeby är en sådan plats, enligt ministern.

  – Det är ”no go-zoner” med stora utmaningar där man totalt misslyckats med integrationen. Här finns en stor övervikt personer med invandrarbakgrund, det är laglösa platser där kriminella styr. Det är en helt ohållbar situation, säger Sylvi Listhaug till den norska tidningen.

  Heléne Fritzon skriver i mejlet till VG att Listhaugs uttalanden om ”no go-zoner” är rent nonsens.

  Läs mer … EXPRESSEN

  Minister Heléne Fritzon (S) synes ha tappat kontakten med verkligheten och ser inte det alla andra ser – som det dagligen rapporteras om i media. Ytterst ansvarig för denna minister tillsättning är Stefan Löfven (vår statsminister). Suck.

  Norsk medias syn på svensk politisk naivitet (”snillisme”)… VG NYHETER

  Svenska politiker tror sig tävla i ”godhet” medan de i själva verket tävlar i ”dumhet” (som göder kriminalitet och som kostar skattebetalarna hundratals miljarder). Därför måste de bytas ut och inga av dagens riksdagspartier är kompetenta att styra Sverige (även SD är av samma skrot och korn – även om du har rätt i EN fråga). Sverige måste lösa alla viktiga frågor parallellt om vi ska ha någon chans att bibehålla vårt välstånd.

  – – –

  KOMMENTAR

  Vi har uppenbarligen en immigrationsminister (S) som uppnått sin inkompetensnivå – som förnekar en verklighet som är väl dokumenterad. Vi har inte råd med partier och ministrar som inte gör sig jobb (då störtat vi ju).

  Dags att byta ut dem och lyckligtvis finns det nu ett kompetent alternativ som självklart förstår att tiggeri är en grogrund för kriminalitet (som till stor del drabbar tiggarna som utnyttjas). Det finns mycket bättre sätt att stödja de som har det svårt – men det verkar varken regeringen eller Alliansen förstå.

  Folkhemmet Sverige så klart (vem annars?)http://folkhemmetsverige.se//

  200 miljarder kronor hade räckt för att lyfta 235.000 svenska fattigpensionärer över EU:s fattigdomsgräns under mer än 40 år (kostar mindre än 5 miljarder per år). Då skulle 235.000 svenska fattigdomspensionärer i snitt fått 1700 kronor mer i månaden i pension – under 40 år.

  – – –

  Allt fler svenska pensionärer lever på EU:s fattigdomsgräns.

  Svenska pensionärer hör till de värst drabbade i Europa – mest utsatta är äldre kvinnor, enligt EU-kommissionens statistik.

  – Ett tandläkarbesök räcker för att krascha mångas ekonomi. Då måste de gå till Stadsmissionen och be om pengar, säger Christina Rogestam, ordförande för Sveriges Pensionärsförbund, SPF.

  Allt färre pensionärer i EU:s medlemsländer riskerar att hamna under fattigdomsgränsen, enligt färska beräkningar från SPF, som bygger siffror från Eurostat, EU-kommissionens statistikorgan. Pensionärerna i grannländerna har fått det bättre – till skillnad från svenskarna

  Pensionärerna i Norge, Danmark och Finland är några av vinnarna som kan glädja sig åt ljusare tider. Men i Sverige ökar istället risken för att pensionärer ska hamna under gränsen för EU:s fattigdomsgräns. Dessutom är fattigdomsrisken för svenska seniorer betydligt större, jämfört med de nordiska grannländerna, enligt SPF:s sammanställning av EU:s statistik.

  Läs mer … klicka här

  Nästa fråga är vad misslyckad integration kostar i form av ökad kriminalitet?

  Vad väljer du? En ny pragmatisk politik som utifrån ett helhetsperspektiv löser systemfel – eller dagens politik (där nu vården och tryggheten kraschar)?

  Folkhemmet Sverige – Kortprogram och upprop! … PDF

 2. Schyfferts briljanta idé kan utplåna fattigdomen i världen.

  ”Det är väldigt tyst från Ernman, Schyffert och Gardell nuförtiden, när butiker kapas av kriminella gäng, småbarn våldtas utan att polisen hinner utreda och 95-åringar rånas i sina hem” noterade jag, och vi beklagade oss lite över rättsstatens förfall och våldsmonopolets försvagande.

  Men si, ropar man på trollen så dyker de upp. Kanske är det vårt kollektiva undermedvetna som arbetar? För plötsligt så yttrade sig faktiskt den kände ståuppkomikern Schyffert. Och det var inte vilket yttrande som helst. Nej, det var en samtidsspaning som hette duga.

  Läs mer … KATERINA MAGASIN

 3. Tvingades tigga i Sverige – miljonbelopp har lämnat landet

  Människor från Bulgarien har tvingats att resa till Sverige och tigga. Polisen har under tisdagsmorgonen gripit tio personer i Kronobergs och Kalmar län misstänkta för människohandel … SVT

  – – –

  Kommunalråd om tiggeriförbud: Borde ha införts för länge sen

  Både Katrineholms och Eskilstunas kommunalråd ser positivt på det nationella tiggeriförbud som Moderaterna föreslog idag.
  – Så fort det blir möjligt kommer Katrineholms kommun att införa tiggeriförbud, säger Göran Dahlström, S, kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

  Moderaterna vill införa ett nationellt förbud mot tiggeri i Sverige. Det uppgav partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé på tisdagen … SVT

  – – –

  Ett annat exempel:

  Organiserat tiggeri avslöjades i Göteborg

  I en unik rättegång dömdes två bröder för människohandel. Det var Göteborgspolisens ovanliga tillvägagångssätt som avslöjade det organiserade tiggeriet … SVT

  – – –

  KOMMENTAR

  Politiker som försvarar tiggeri lägger grunden till organiserad brottslighet och försätter tiggarna i en hjärtlös situation. Dessa politiker förstår inte konsekvenserna av sitt agerande och saknar insikter om hur man på bästa sätt bekämpar fattigdom i världen. Dessa politiker bör byta jobb till något som bättre matchar deras kompetens och det är folkets ansvar att se till så att så sker.

 4. Susanna Popova: Tiggeriet exploaterar de fattiga

  Nu har 29 tiggare omhändertagits i Kronobergs län. Det är inte för att Kronoberg har infört lokalt tiggeriförbud. Det är för att polisen misstänker att de utsatts för brott – att de tvingats till tiggeri. Det är alltså i Växjö, Hultsfred och Lessebo som dessa personer tvingats sitta på gatan, för att ett gäng kriminella ska tjäna pengar.

  Läs mer … SvD

  – – –

  KOMMENTAR

  Genom att tillåta tiggeri så lägger regeringen grunden för armod och kriminalitet – men de tror att de gör gott. Problemet med 8-klövern är att de inte förstår konsekvenserna och de ser inte helheten – vilket är en fråga om kompetens.

  De måste således bytas ut och nu finns det äntligen ett alternativ:

  – Folkhemmet Sverige … http://www.folkhemmetsverige.se

 5. Boscanin: Inför ett rikstäckande tiggeriförbud

  LEDARE. Det blir märkligt när en av regeringens tyngsta företrädare erkänner problemet med tiggeri och ger uppmaningar till privatpersoner, samtidigt som regeringen inte agerar för att motverka det. Att människor känner till vad deras givande kan få för konsekvenser är förstås bra, men problemet behöver en lösning på politisk nivå.

  Läs hela ledaren … klicka här

  Citat: Förklaringen till regeringens passivitet kan vara att det, som i så många andra frågor, råder splittring. Finansministern har fått kritik från både Miljöpartiets gruppledare Maria Ferm som menar att ”iskylan har trängt in långt in i den politiska debatten” och sin statsrådskollega Isabella Lövin som förklarar att det aldrig är “fel att hjälpa den som sträcker ut en hand”. Uttalandena vittnar om att vissa politiker vägrar att se tiggeriet ur ett större perspektiv.

  Man kan inte förbjuda fattigdom, men man kan motverka människohandel. Även om människohandeln är det mest allvarliga problemet med tiggeri, så är det inte det enda. Frågan handlar även om hur långtgående Sveriges ansvar för andra länders medborgare ska vara. Rumänien och Bulgarien kan inte blunda för den sociala misären i hopp om att människor ska söka sig någon annanstans och bli någon annans ansvar.

  – – –

  SLUTSATS

  Miljöpartiets politik är att skapa en grogrund för kriminalitet och människohandel – för att de inte begriper bättre. I Göteborg är de förespråkare för Västlänken även om den innebär en miljökatastrof – för att de inte begriper bättre. Vi har alltså en regering med ett parti som saknar förmåga att se helheter och förstå orsak och verkan – vilket är livsfarligt för medborgarna och landet.

  Miljöpartiet menar alltså att det är OK att handikappade och gamla ska sitta i kylan med en kopp i handen och verkar helt sakna förmåga att tänka ut ett bättre sätt att hjälpa utsatta människor. Kan Miljöpartiets gruppledare Maria Ferm tänka sig att skicka ut sina föräldrar eller andra handikappade och gamla ut på gatan i ur och skur? Nu är det upp till folket att rösta in kompetens i politiken.

  Dagens politik är både ansvarslös och hjärtlös – men det förstår inte Miljöpartiet och inte heller Socialdemokraternas starka kvinna i Göteborg. Märkligt hur många i Sverige som röstar på en hjärtlös miljöförstörande kaospolitik! Kan de bero på partinamnet?

  Hur många medborgare skulle rösta på Kaospartiet (KP)?

  – – –

  PS. Ledaren GP 2017-04-26

  Bekämpa tiggeriet med information
  Fler måste inse att pengar i en mugg inte är detsamma som en hjälpande hand

  Men trots alla bevis har svenska politiker ännu inte kunnat förmås att agera. Det finns fortfarande de som ser det som viktigt att tiggeriet får fortgå. Statsminister Stefan Löfven har gjort utspel i riktning mot tiggeriförbud. Men på kongressen i april fick han inte sitt parti med sig.

  Skriver Ann-Sofie Hermansson (S) – kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

  En av de tydliga motståndarna var Göteborgs KSO (kommunstyrelsens ordförande) Ann-Sofie Hermansson (S) som till och med skrivit en debattartikel där hon markerat mot partiledningens ”testballonger” (DN 5/1). En dokumentär som den norska ger Hermansson en möjlighet att ompröva sin tidigare inställning utan att tappa ansiktet.

  Intressant förslag frän Göran Persson:

  Ett tiggeriförbud är dock fortfarande långt borta. Frågan är känslig för politikerna. Den splittrar blocken, men också enskilda partier. De skarpaste utspelen mot tiggeriet har kommit från socialdemokrater. Förre statsministern Göran Persson hade ett intressant förslag om att återinföra ett nationellt förbud mot tiggeri. Ett sådant fanns ju i Sverige fram till år 1982. För att inte köra över kritikerna tillade Persson att kommuner skulle ha möjlighet att ansöka om ett lokalt undantag. Då kunde till exempel Ann-Sofie Hermansson gå till val på att göra tiggeri tillåtet i Göteborg.

  Läs hela ledaren … GP

  KOMMENTAR: Med politiker som Ann-Sofie Hermansson är det inte konstigt att Socialdemokraterna befinner sig på ett ett sluttande plan och för Göteborg är det extra bekymmersamt eftersom Socialdemokraterna vill driva igenom en av vår tids mest vansinniga infrastrukturprojekt ”Västlänken” som riskerar hela Göteborgs framtid – mot folkets vilja som manifesterats i ett NEJ i en folkomröstning och med demonstrationer som tiotusentals medborgare deltagit i. På eget initiativ har folket dessutom arbetat fram ett mycket bättre alternativ – helt gratis. Med detta struntar Socialdemokraterna blankt i och därför måste de avsättas av folket i nästa val september 2018.

  ”Sveriges sämsta infrastrukturprojekt någonsin” (RRV) – Västlänken och nya Hisingsbron under luppen … klicka här

  Dagens politiker verkar helt ha tappat kontakten med verkligheten och de lyssnar inte längre på folket – vilket utgör ett reellt hot mot folkets och nationens framtid. Därför måste folket rösta bort dem.

  Klicka på bilden ovan för att förstora den.

  1. TVINGADES TIGGA

   Den nyopererade 74-årige mannen tvingades tigga under tio timmar per dag i åtta månader – utan att själv tjäna en endaste krona. För att avslöja uppdragsgivarna klädde två polismän ut sig till tiggare och deras kollegor planterade ut märkta pengar.

   Den nyopererade 74-årige mannen tvingades tigga under tio timmar per dag i åtta månader – utan att själv tjäna en endaste krona. För att avslöja uppdragsgivarna klädde två polismän ut sig till tiggare och deras kollegor planterade ut märkta pengar.

   Källa GP 2018-02-28 … klicka här

   SUMMERING

   Utnyttjad. Tio timmar om dagen i åtta månader tvingades den äldre mannen att tigga utanför köpcentret Allum i Partille. Efter varje ”arbetsdag” summerade hans uppdragsgivare inkomsterna. Nu står de inför rätta. En av dem har erkänt att han köpt en plats utanför Allum för 1 500 kronor.

   Enligt egen beräkning har 74-åringen samlat in 75.000 kronor
   vid köpcentret och ”uppdragsgivarna” lade beslag på alltihop.

Kommentera