”Godheten” vs ”Girigheten”

.

godhetenKlicka för att förstora

.
ζ
.

140307-Girighet

ζ

Fel av SVT att stoppa film om girighet

DEBATT: SvD BRÄNNPUNKT 7 mars 2014

Sveriges Television bör ompröva sitt beslut att inte visa Stefan Jarls senaste långfilm ”Godheten” förrän efter höstens riksdagsval. Det är just under ett valår som public service bör välkomna och underlätta en viktig ideologikritisk dimension i det offentliga samtalet, skriver flera debattörer gemensamt.

Filmen Godheten

140307-Thomas-Berggren-Stefan-Jarl

Stefan Jarls senaste långfilm ”Godheten” är en personlig betraktelse av de ökande klyftorna i samhället, bland annat byggd på intervjumaterial med ekonomijournalister och samhällsforskare och satiriska sketcher med skådespelaren Thommy Berggren.

Det var filmens lågmäldhet och det djupa allvaret som fick juryn att ge ”Godheten” Svenska kyrkans pris vid Göteborgs internationella filmfestival 2013.

Juryns motivering löd:

”Med övertygande allvar och humor skildrar Stefan Jarl i ’Godheten’ vårt penningstyrda samhälle där människan och livets värden marginaliseras. ’Godheten’ får oss att se det vi förlorar.”

För några veckor sedan meddelade Sveriges Television (SVT) att kanalen inte kommer att visa ”Godheten” förrän efter höstens riksdagsval. Filmen beskrivs som ”starkt systemkritisk utifrån en ensidig beskrivning och tendens”.

140307-modigtVi anser att det är mycket oroväckande att SVT som public service-företag tystar en röst som utan att vara partipolitisk ställer frågan om vart vi är på väg i vårt samhälle. Det är ju just detta som ett val handlar om.

Att inte modigt våga presentera de svåra frågorna urholkar public service roll i mediesamhället. Dess trovärdighet och relevans bygger på att öppet och utan rädsla våga presentera tendenser och skeenden i samhället.

Det finns ett samband mellan girigheten och det penningstyrda samhälle vi lever i och vad som pågår i vårt välfärdssystem. Det är det Stefan Jarl vill synliggöra i filmen.

Tendensen är dessutom global. Frågan om fördelningen av jordens resurser är exempelvis temat för Oxfams nyligen publicerade rapport ”Working for the Few”. Den slår fast att världens 85 rikaste personer äger lika mycket som de 3,5 miljarder fattigaste, och att detta är ett allvarligt hinder i kampen mot fattigdomen.

Om en sådan frågeställning inte kan diskuteras genom att visa en film som ”Godheten” i Sveriges Television inför ett svenskt riksdagsval befinner vi oss på ett sluttande plan. Det är precis under ett valår som sådana perspektiv behövs, så att vi kan göra reflekterade snarare än reflexmässiga val.

SVT:s ställningstagande att skjuta upp visningen av ”Godheten” till efter valet tyder på en ängslighet vilken hänger samman med en olycklig oförmåga att skilja mellan vad som är en politisk partsinlaga och vad som är en viktig ideologikritisk dimension i det offentliga samtalet – något som SVT både bör välkomna och underlätta.

Ett friskt samhälle är inte ett samhälle utan problem. Det är ett samhälle som på ett öppet och konstruktivt sätt lyckas föra det öppna samtalet, där ingen fråga är för liten eller för stor för att tåla dagens ljus. Då och först då kan vi känna tillit till våra medier och varandra. Och om vi menar allvar med att vara en demokrati, så betyder det att ett sådant dialogklimat är nödvändigt.

Vi uppmanar Sveriges Television att ompröva beslutet att inte visa ”Godheten” före årets två val. Lita på medborgarnas förmåga att själva dra slutsatser.STEFAN WÄNGERSTEDT, ledarskapskonsult; MARIT KAPLA, artistic director, Göteborg International Film Festival; OLA SIGURDSON, professor, föreståndare Centrum för kultur och hälsa, Göteborgs universitet; PAULA WAHLBOM, programchef seminarieprogrammet, Göteborg International Film Festival; MIKAEL RING LANDER, projektledare, Kultursamverkan Svenska kyrkan; GORKI GLASER-MÜLLER, regissör; TOMAS AXELSON, lektor i religionsvetenskap och filmforskare, Högskolan Dalarna; MONIKA TUNBÄCK-HANSON, filmkritiker, hedersdoktor i film, Göteborgs universitet.

slut debattinlägg i SvD

.
ζ
.

Se själv filmen ”Godheten”,

gärna innan valet (så att du inte tappar fyra år)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=yy3bDyu4G4o

Publicerad den 11 februari 2014

http://godheten.se/

STEFAN JARL, SVERIGE, 79 MINUTER

GODHETEN tar tempen på ”tidens anda” av girighet, egoism, dyrkan av Mammon, överklassens återkomst, bonusar, riskkapitalister och privatiseringar av det allmänna, framväxten av ett nytt klassamhälle med tilltagande ojämlikhet, utslagning och ökande våld.

Kort sagt: en film om förlusten av det gemensamma. Thommy Berggren medverkar i rollen som Den Girige och som sig själv, tillsammans med ekonomer och samhällsanalytiker samt de brittiska professorerna Richard Wilkinson och Kate Picket.

Godheten har visats 16, 17, 22 och 23 februari 2014 på Zita Folkets Bio i Stockholm — med anledning av att SVT inte vill sända den innan valen 2014. Söndag 17 februari kl. 13.45 deltog Stefan Jarl själv i ett samtal med publiken efter filmen.

Godheten vann Svenska kyrkans filmpris på Göteborg International Film Festival 2013.

GODHETEN hade biopremiär 15 februari 2013.

ζ

Kommentar

140307-Franklin

sek-girig-big-businessKost- och läkemedelsindustrin är penningstyrd (precis som banksektorn), vilket främst drabbar barn, sjuka och äldre. Och så kan vi inte ha det längre. Vi måste, precis som i filmen ”Godheten”, ställa oss frågan vart vi är på väg och vad vi kan göra åt det.

Värstingen inom vården är när de skär sönder magen och tarmarna på överviktiga patienter (från 13 år) baserat på en fuskstudie. Ingreppet ger fruktansvärda konsekvenser och dåligt resultat. Läs mer:

Viktoperationer är en gigantisk politisk och medicinsk skandal (som för tankarna till lobotomi på 1940- och 50-talet). Man bryter mot patientsäkerhetslagen när man inte erbjuder patienterna godkända och kostnadseffektiva metoder, utan biverkningar, och med betydligt bättre resultat. När ballongen spricker kommer lobotomi och narkolepsi (efter svininfluensavaccinering) att framstå som en västanfläkt.

såg_kirurgMen om man kan reglera vikten utan operation (vilket tiotusentals svenskar redan gjort), då skulle man ju hota hela Gastric Bypassindustrin som omsätter runt tre miljarder kronor bara i Sverige. Därför stoppas alla alternativ till viktoperation.

Således är det ”ego business” som styr sjukvården utan minsta hänsyn till patienternas bästa. Och ansvariga sjukvårdspolitiker bryr sig inte, de bara betalar övergrepp som bryter lag , med skattepengar.

Endast folket kan stoppa detta vansinne i nästa landstingsval 14 september 2014.

Varje timma dygnet runt, året runt, skär i snitt vården sönder magen på en patient i Sverige och hitintills har mer än 50.000 svenska medborgare drabbats.

Yellow Sticky Note

De landstingspolitiker som inte tar tag i detta slöseri med patienters livskvalitet och med skattepengar, de har bevisat sin inkompetens och dem ger vi foten. Om de inte ens klarar av detta uppenbara så klarar de heller inga andra väsentliga frågor.

Då får nya krafter, nya partier, folkets uppdrag att ta befälet över sjukvården!

Läs mer … ICA-kuriren

Citat:

Gastric Bypass uppfyller inga krav alls, men det hindrar inga operationer.

Larmrapporterna duggar dessutom allt tätare om problem som man konstigt nog inte hör så mycket mer om. Förvånansvärt tyst.

Men en amerikansk läkare inom viktkirurgin avslöjar att det ligger ekonomiska motiv bakom viktoperationer och att Gastric Bypass operationer är förknippat med stora risker, allvarliga biverkningar och att resultatet är uselt.

Innan en viktoperation ges dessutom kostråd i USA som gör patienterna ännu fetare. Precis som i Sverige för övrigt.

Skrämmande nog så skärs i snitt magen och tarmarna sönder (frisk vävnad) på en överviktig svensk patient varje timma.

ζ

Landstingsvalet

VOTE-blankEn valfråga som alla begriper, utom vården och dagens ansvariga politiker! Låt oss koka ner vårdvalet till denna enkla uppenbara fråga.

De landstingspolitiker som inte ens klarar detta enkla (att erbjuda överviktiga patienter ett alternativ till viktoperationer, vilket de enligt lag är skyldiga att göra), de klarar inget annat heller av dignitet och en sådan ledning för sjukvården har vi inte råd med, så det blir rött kort (dvs. inga röster i landstingsvalet).

Uppdraget att ta befälet över sjukvården går då till andra mer kompetenta partier i landstingsvalet.

ζ

Ekvationen går inte ihop!

Vi har  också tidigare konstaterat att samhällsekvationen inte går ihop!

Vi vet att notan alltid hamnar hos folket (vem annars), förr eller senare. Eftersom detta är politiska frågor så är det angeläget att vi gör denna analys FÖRE valet. Hur tänker Public Service här?

Filmen behandlar girigheten inom bland annat bankvärlden och hur klyftor skadar ekonomin – för alla. Samma girighet idag även styr kost- och läkemedelsindustrin där medborgarnas intressen väger lätt som en fjäder.

Allra värst är dock GMO-industrin som hotat mänskligheten, djur och miljön – enbart baserat på girighet – med inga som helst fördelar för producenter eller konsumenter (bara elände) . Och politikerna förlorar med GMO sitt inflytande över maten och därmed över folkets ve och väl (men det har de nog ännu inte förstått).

GMO skulle också slå undan fötterna för svenskt lantbruk som snabbt skulle dö ”sotdöden” och därefter skulle folket tvingas att äta GMO (som ger cancer och sterilitet), för att inte svälta ihjäl. Varför ska vi tillåta detta?

rött-kortMen det hindrar inte dumma eller köpta politiker att driva GMO-frågor och de måste folket nu ge sparken, först i EU-valet 25 maj och därefter den 14:e september 2014. En livsviktig valfråga, en röd-kort-fråga och det innebär att de åker ut även om de är bra på andra frågor (dvs. vi röstar ej på dem). Frågan är livsviktig och här gäller noll-tolerans.

Låt oss börja med ett rungande ”Nej till GMO” i EU-valet 25 maj. Och den 14:e september upprepar vi vårt GMO-krav plus att Livsmedelsverket måste sluta ge ut sjukdomsframkallande kostråd som främst slår mot barn, sjuka och äldre (i slutändan sänker de vården).

Politikerna måste också ta befälet över sjukvården och se till att vi får ett fungerande rättsväsende. Då ökar vår konkurrenskraft på den globala jobbmarknaden och fler får jobb, vilket ger välstånd för alla.

GMO, hälso- och sjukvård, rättsväsende och jobb är politiska frågor och som vi väljer politik, så blir vår livskvalitet. Observera att det är fyra olika val (EU-, landstings-, kommun- och riksdagsval) och vi måste sluta upp med att slentrianmässigt rösta på ett och samma parti i alla val som om det vore ett.

Val-3-röstaVi måste sätta oss in i sakpolitiken och resultatet kan mycket väl bli att vi röstar på fyra olika partier i de olika valen. Vi kanske är nöjda med rikspolitiken, men inte med vården (landstingspolitiken), eller skolan och omsorgen (kommunpolitiken).

Och i EU-valet gäller det att stoppa GMO – en överlevnadsfråga.

.
Team KOSTDEMOKRATI

Programförklaring ... läs mer... 

ζ

Klicka på bilden för att höra Dr David Suzuki berätta mer om GMO
– höjden av girighet och dumhet som nu hotar allt levande.

Kommentera