Synskadad måste betala tv-avgift

Blind-manζ

Televisionen-sv

Licensavgift är en kvarleva från 1950-talet

ζ

Radiotjänst bedriver okynnesjakt

En synskadad man i Oskarshamn måste betala tv-avgift trots att han nästan är blind och inte kan se på tv. Radiotjänst vill att mannen ska betala avgiften på grund av att han äger en dator, skriver Östran.

”De har inte ens tänkt på handikappade i den här tolkningen. För mig är datorn ingen tv och har aldrig varit det och utan högtalare är den ingen radio heller”, säger han till tidningen.

TT (2013-08-18)

ζ

Kommentar

På 50-talet var det motiverat med tv-licens, men idag är det trams.

Det kostar cirka 160 miljoner kronor om året att driva in radiolicenser på cirka 4,4 miljarder kronor från 3,5 miljoner hushåll, organisationer m.fl.

Lösningen är enkel (och den bjuder vi på)

Staten betalar SVT motsvarande summa via statsbudgeten (4,4 mdr kr), ett belopp som sedan indexeras per år, vilket garanterar obundenheten. Då slipper vi detta trams, sparar pengar och slipper jakt på synskadade. Det behövs inga utredningar för detta beslut.

Det som pågår idag tillhör 50-talet och borde åtgärdats för länge sedan av ansvariga politiker. Ett exempel på politisk handlingsförlamning, på ren dumhet och feghet.

Tidigare kulturminister Cecilia Stegö Chilò tvingades avgå efter endast tio dagar sedan olika medier berättat om att hon bland annat avstått från att betala tv-avgift i 16 års tid.

Detta är en fråga som irriterar många medborgare, inte bara tidigare ministrar, och inte minst när Radiotjänst nu ska jaga även de med mobiltelefoner och datorer, och blinda.

Skatterna ska nu sänkas med 16 miljarder kronor, addera till 4,4 miljarder så slipper vi tramset med TV-licenser, en relik från televisionens barndom som har överlevt sig själv.

Det skulle folket uppskatta dubbelt; dels slippa tramset och dels slippa avgiften.

Hög tid för ansvariga politiker att agera, annars spiller tramset över på dem själva.

En valfråga?

ζ

Källor:

FredrikReinfeldt-GöranHägglund

Ingen kommer undan när Radiotjänst bedriver sin klappjakt på licenspengar:

Det är hög tid för Fredrik Reinfeldt och hans kollegor att sätta stopp för detta trams, som underminerar tilltron till myndighet och politiker. Hur det ska gå till bjuder vi på.

Dags att visa regeringsduglighet – även i denna fråga!

ζ

PS. Det ställs stora krav på fakta och opartiskhet på SVT som finansieras med skattemedel, vare sig man själv driver in skatten (licensavgifter) eller ej. Då duger det inte att bara vidarebefordra vinklade och osanna nyheter såsom om det vore fakta, som skedde nyligen. Medborgarna måste kunna lita på det som sänds via SVT, annars förlorar SVT sin legitimitet som folkets kanal.

Debattinlägg som attackerar folkhälsan ska granskas på ett professionellt sätt innan det sänds och det duger inte att rätta till enbart på webben i efterhand, det ska ske klart och tydligt på bästa sändningstid. Läs mer … Livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius är ute och cyklar – igen

Sammanfattningsvis har licensavgiften för länge sedan tappat sin legitimitet och att jaga kreti och pleti och t.o.m. synskadade via Radiotjänst, undergräver SVT´s förtroendekapital. Folket blir irriterat på SVT och det spiller över på ansvariga politiker.

Vidare måste SVT ta sin roll på större allvar och inte medverka till att lura svenska folket genom att sända faktoider såsom om det vore sanningar.. Vidare ska rättelser ske så att de når många tittare och inte enbart på webben.

ζ

7 svar på ”Synskadad måste betala tv-avgift”

 1. Var hemlös – krävdes ändå på tv-avgift

  Trots att Leif Karlsson var hemlös krävde Radiotjänst honom på tv-avgift. Efter att ha överklagat hos Förvaltningsrätten står betalningskravet fast – trots att han fortfarande inte ens bor i egen lägenhet.

  Läs mer … Metro 6 januari 2014

  LÄS OCKSÅ: Svårt att vinna om tv-avgift

  SE ÄVEN: 100 000 hos kronofogden för tv-avgiften

  LÄS MER: Bagge ber om ursäkt för bloggattack på hemlös

  – – –
  Kommentar

  Många medborgare är nu redigt trötta på den terrorliknande verksamhet som Radiotjänst bedriver.

  Team Kostdemokrati har presenterat ett förslag ovan och nu finns det finansiellt utrymme i statsbudgeten då höjning av gränsen för värnskatt inte gått igenom. Ett bra tillfälle att avskaffa en avgift som överlevt sig själv. Ett tillskott på 2.000 kronor per hushåll och år som gynnar konsumtion och jobbtillväxt.

  Om regeringen inte ens klarar att hantera en enkel regeringsfråga där lösningen är uppenbar (och som de flesta medborgare begriper) – då finns det skäl att ifrågasätta regeringsdugligheten även i andra frågor!

  PS. Att inte heller rättsväsendet fungerar som det ska, det vet vi ju redan. Det som förvånar är att regeringen ännu inte förstått att det inte duger att bara springa fortare i gamla hjulspår.

 2. ALLA

  Eftersom alla hushåll ska betala en radio- och tv-avgift på 2076 kronor per år, vare sig man är blind eller hemlös, eller om man har en apparat eller ej. Så ska självfallet denna kostnad ingå i statsbudgeten.

  (2012 år siffror) Då skulle vi spara 154,5 miljoner kronor per år, varav Radiotjänsts lönekostnad uppgår till 70,5 miljoner kronor per år. Deras främsta uppgift är att skicka ut 14,8 miljoner fakturor per år och jaga de som inte betalar, där alla verkar var skyldiga (något som även vårt rättsväsende verkar stödja).

  Radiotjänsts årsredovisning 2012 … PDF

  Detta är ju ju bara dumheter som sysselsätter en massa människor, kostar en massa pengar och som irriterar en massa medborgare (som därtill menar att SVT inte levererar enligt sitt uppdrag). Vi har inte råd med detta slöseri.

  Detta går enkelt att åtgärda (se förslag ovan) och regeringen bör fatta detta beslut redan idag att träda i kraft så snart dagens avtal löper ut. Regeringen har valt den lätta vägen att löpa vidare i gamla hjulspår, vilket kan kosta dem en valseger. Att slippa dessa dumheter och detta trams skulle praktiskt taget alla medborgare uppskatta och att slippa en räkning på 2076 kronor per år skulle sannolikt väldigt få sakna.

  – Licens utan legitimitet … DN

  – Tungt för regeringen i public service-frågan … Expressen

  Om regeringen inte orkar ta tag i en sådan uppenbar och enkel fråga (eller inte vill eller vågar?) så förstår man att även folkhälsan, sjukvården, rättsväsendet, försvaret och jordbruket ligger för fäfot. Varför inte kavla upp ärmarna och göra något åt det? Börja med det enkla, som alla väljare förstår och uppskattar. En bra idé om man vill vinna val.

 3. Stefan Jarl i konflikt med SVT

  Filmaren Stefan Jarl upprörs över att SVT inte visar hans dokumentär Godheten.

  ”Högsta chefen Hamilton säger att SVT och jag träffat en uppgörelse om detta. Men det är en lögn. Naturligtvis vill jag att filmen ska visas!” skriver Jarl på sin blogg.

  SVT har varit med som samproducent till dokumentären ”Godheten”. Enligt Stefan Jarl anser nu SVT filmen för kontroversiell för att visa.

  Hans senaste film Godheten, har visats på landets biografer distribuerad av Folkets bio. Dokumentären tar tempen på vår egoistiska tidsanda och kretsar kring det filmaren kallar ”en förlust av det gemensamma”.

  Framväxten av ett nytt klassamhälle med tilltagande ojämlikhet, utslagning och ökande våld står i fokus.

  Läs mer … GP 2014-02-05

  – – –

  Kommentar

  Just detta sker idag i vårt samhälle. där t.ex. kost- och läkemedelsindustrin främst värnar sin förtjänst och som bokstavligen är beredd att gå över lik för att maximera sim marknad och sin vinst.

  Kemikalieindustrin använder oss som försökskaniner och GMO-industrin vill smyga på oss livsmedel som ökar risken för cancer på samma gång som vi till slut blir sterila. Detta för att kunna styra världens livsmedelsförsörjning (styra folket) och bli stenrika på kuppen. När allt kraschar (vilket det gör inom ett eller två decennier) så har de ansvariga dragit sig tillbaka, rika som troll (dock förpassade till historiens skamvrå, tillsammans med andra skurkar).

  Kriminaliteten utbreder sig ohämmat för att ansvariga politiker saknar kompetens eller så bryr de sig inte. Samma gäller de tjänstemän som ansvar för rättskedjan.

  Ansvariga politiker gör för lite och notan hamnar i knät hos vanliga människor.

  SVT vill inte väcka det folk som sover, för det kan ju tänkas påverka valet september 2014 !!! Det är ju just detta som SVT bör göra, starta viktiga samhällsdebatter, som självklart påverkar politiken. Det är ju deras jobb.

  Vi rekommenderar att SVT fråntas sin exklusiva beskattningsrätt och att riksdagen efter valet 2014 beslutar att finansiering av SVT ska ske via statsbudgeten (se förslag ovan). Om de partier som styr landet inte ens förstår eller klarar av något sådant enkelt och självklart, så kanske man inte är lämpad att sköta större och viktigare frågor heller.

  Ytterst få medborgare skulle sakna ett inbetalningskort på drygt 2000 kronor per år eller sakna den jakt på medborgarna som Radiotjänst bedriver idag. En vinnande valfråga.

Kommentera