Ljus från surfplatta stör nattsömnen

.

använd inte surfplattan

ζ

.
Ljus från surfplatta stör nattsömnen

Den som använder en surfplatta på kvällen somnar senare, sover sämre och är tröttare nästa morgon, rapporterar amerikanska forskare. En svensk expert varnar för att våra ändrade läsvanor kan göra att fler får sömnstörningar.

Citat:

Dagsljuset styr utsöndringen av sömnhormonet melatonin och bidrar också till att reglera den inre klocka – den cirkadiska rytmen – som talar om för kroppen när den ska utsöndra en lång rad andra hormoner, exempelvis för tillväxt, hunger och fettinlagring.

Melatonin börjar utsöndras vid 19-tiden på kvällen och halterna når sin höjdpunkt runt klockan fyra på morgonen.

blått-ljus– Det blå ljus med hög frekvens som kommer från läsplattorna gör att kroppens utsöndring av melatonin avbryts tvärt, säger Torbjörn Åkerstedt, professor och sömnforskare vid Karolinska institutet.

Effekten är så stark att ljus med samma våglängd används vid ljusbehandling av exempelvis höstdepressioner, men då inte på kvällen utan på morgonen.

Melatonin är ett sömnhormon som utsöndras ur tallkottskörteln. Nivåerna styrs i hög grad av dagsljuset, men även tidpunkten för måltider har visat sig ha betydelse. Halterna stiger i kroppen från cirka kl 19 och når sin högsta nivå kring kl 04.00 på morgonen. Så kallat blått ljus med kort våglängd (kring 450 nm) gör att kroppen tvärt avbryter utsöndringen av melatonin. Sådant ljus är vanligt i läsplattor.

Tips:

Använd inte surfplattan
minst en timme före sänggående.

Dra ner användningen ytterligare,
om det finns tecken på sömnproblem.

Läs hela artikeln … SvD

ζ

Inte bara ljuset för skärmar stör sömnen, det gör även strålningen.

Rekordhögt antal svenska barn har sömnsvårigheter

5 december, 2014

Aldrig tidigare har så många svenska skolbarn i åldern 11-15 år haft sömnsvårigheter som nu. 39% av flickorna i åldern 13 och 15 år har sömnsvårigheter mer än en gång i veckan . Strålning från trådlös teknik, som kan orsaka sömnsvårigheter och andra symtom, har  under de senaste åren ökat kraftigt i barnens skol- och hemmiljö.

Folkhälsomyndighetens nya rapport över skolbarns hälsa visar att allt fler skolbarn i åldern 11-15 år har sömnsvårigheter minst en gång i veckan. Bland fickor i åldern 13 och 15 år har så stor andel som 39% sömnsvårigheter minst en gång i veckan. Även andra psykiska symtom som nedstämdhet, irritation och nervositet ökar. Ökningen har varit särskilt kraftig sedan 2009. Under samma period har trådlösa nätverk och surfplattor införts på bred front i skolor och i barnens hemmiljö.

Forskningen visar att strålning orsakar sömnsvårigheter.

Läs hela artikeln … Strålskyddsstiftelsen

ζ

Kommentar

Det är illa nog att tokiga kostråd från Livsmedelsverket gör våra barn sjuka, feta och okoncentrerade;

  • Dagens kostråd orsakar diabetes, och … leder till arbetslöshet. … klicka här

Trött-elev-dNu måste vi även lägga till ljus och strålning som stör barnens sömn. Och trötta och sjuka barn fungerar helt enkelt sämre och presterar sämre.

Är det någon som tror att vi kan försvara vårt välstånd med trötta, sjuka och ofokuserade barn som inte klarar skolan? Dessa problem är dock relativt enkelt att åtgärda, men inte så länge vi låter inkompetenta tjänstemän styra utvecklingen.

ζ

Kommentera