Varje år drabbas 40 000 svenskar av hudcancer

.

40000-svenskar.
Varje dag
drabbas 110 svenskar av hudcancer och 50 dör varje månad på grund av sin hudcancer. På tio år har antalet döda av hudcancer, malignt melanom, ökat med 39 procent i Sverige. Denna utveckling går att bryta och kunskap om hur detta kan gå till finns redan. Men vi gör tvärtom.

Aldrig förr har så många svenskar dött av hudcancer som de senaste åren. För tio år sedan dog 380 personer per år av malignt melanom. Tio år senare har siffran ökat med 39 procent vilket innebär 528 döda per år (i snitt fler än tio per vecka). Det visar en ny rapport från Cancerfonden.

.
ζ
.

Nevisense

.

Lättare hitta hudcancer med ny metod

En ny metod för att avslöja farliga hudfläckar används nu för första gången i Sverige. Genom att mäta fläckars elektriska motstånd blir träffsäkerheten nära på 100-procentig.

Metoden, som heter Nevisense, är en svensk uppfinning gjord av forskare vid Karolinska Institutet i Solna. Den prövas nu för första gången inom vanlig sjukvård i Sverige på Karlskoga Lasarett, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

Metoden går ut på att det elektriska motståndet i hudfläcken mäts.

– Tumörceller är mer oregelbundet fördelade och ger därför ett annat utslag än fläckar med godartade celler, säger Mikael Tarstedt, överläkare på lasarettets hudmottagning, till tidningen SvD.

Träffsäkerheten för den nya metoden är hela 97 procent, visar forskarna i en nyligen publicerad artikel i den medicinska tidskriften British Journal of Dermatology.

– Att träffsäkerheten är så pass hög innebär att vi förhoppningsvis kan minska antalet onödiga ingrepp i framtiden, säger Tarstedt, men betonar att mätningen inte ska ersätta de metoder som används i dag.

– Men det finns en gråzon, där vi tidigare antingen valt att operera bort fläcken eller att följa den noga, där Nevisense nu kan vara till hjälp.

Varje år drabbas drygt 40 000 svenskar av hudcancer.

Källa … SvD

ζ

Allt fler dör av hudcancer

På tio år har antalet döda av hudcancer, malignt melanom, ökat med 39 procent i Sverige.

Aldrig förr har så många svenskar dött av hudcancer som de senaste åren. För tio år sedan dog 380 personer per år av malignt melanom. Tio år senare har siffran ökat med 39 procent vilket innebär 528 döda per år (i snitt fler än tio per vecka). Det visar en ny rapport från Cancerfonden.
.

I snitt dör fler än 10 svenskar varje vecka
av hudcancer,
en ökning med 40 % på 10 år.

.
Orsaken till att så många har drabbats är inte att sjukdomen i sig har blivit farligare, utan att fler drabbas av hudcancer nu för tiden. Antal fall av malignt melanom ökade från åren 2003 till 2012 med 74 procent.

Källa … hudcancer.se

ζ

Tidigare inlägg

ζ

Kommentar

Vistas gärna ute i solen mitt på dagen under maximalt en halvtimma (utan solskyddsmedel), då får man en dos med D-vitamin på cirka 10.000 IE (som också skyddar mot cancer). Därefter gäller skugga och kläder som skyddar mot solen.

De flesta solskyddsmedel innehåller kemikalier som i sig är cancerframkallande och filtren fungerar på så sätt att de filtrerar bort UVB-strålning (som gör oss röda och som kan ge blåsor), men de filtrerar inte bort UVA-strålning lika bra. UVA-strålarna utgör 90 procent av solljuset och tränger djupt ner i huden. Dessa strålar gör pigmentet i din hud brun, men huden blir också torr, rynkig och åldrad i förtid. UVA-strålningen kan skada hudens vävnad. Kan ge cancer vid för stora mängder.

Man skulle kunna säga att solskyddskrämer stänger av varningssignalen (att vi blir röda och brända av UVB-strålning) och att vi därför kan exponera oss alltför länge för UVA-strålar, vilket i kombination med cancerframkallande kemikalier är en farlig kombination – men brun blir man.

ζ

Socialstyrelsens officiella statistik

Dödsfall mellan 1997 – 2012 på grund av Malignt Melanom
.

Malignt-melanom-1997-2012(klicka på diagrammet för att förstora det)

Skilj på UVA och UVB

UVA

Solens ultravioletta strålning finns huvudsakligen i UVA-våglängd (315-400nm). UVA i solljuset orsakar att ett pigment i huden gör att huden mörknar, resulterande i en lätt, övergående solbränna. UVA bränner ej huden men kan skada den underliggande vävnaden.

UVA har mindre energi än UVB och UVC men går djupare in i huden och dess vävnader. UVA påverkar hudens melanin i överhuden till att mörkna. Att intensivt och långvarigt utsätta huden för UVA strålning kan medföra att huden åldras i förtid och att de underliggande strukturerna i huden förstörs, dvs. kan ge upphov till hudcancer

UVB

Endast en mycket liten del av solens UV strålning finns inom UVB våglängd (280-315 nm).

UVB orsakar att huden blir röd och bränd. UVB strålarna kan orsaka blåsor eller t om en andra gradens brännskada. UVB har mer energi än UVA. Sannolikheten för att UVB skall orsaka solbränna är 1000 gånger större än UVA. Att exponera huden för UVB medför en ’försenad’ effekt. Det tar två till tre dagar för solbrännan att visa sig. UVB strålning orsakar också att huden blir tjockare och att solbrännan håller längre. Olika faktorer (hudtyp, exponering och genetisk bakgrund) påverkar hur varje person reagerar på exponering till UVB.

Solskyddskrämer och oljor

Solskyddsprodukter filtrerar främst bort UVB strålning vilket gör att vi inte blir röda av solens strålar, men det innebär att vi istället riskerar att utsättas för en överexponering av UVA strålar som tränger djupare ner i huden, vilket ökar cancerrisken.

stopplyktaAtt vi blir röda och brända är en varningssignal om att vi bör lämna solen, en signal som vi med hjälp av UVB-filter stänger av, vilket gör att vi riskerar att bli överexponerade med UVA bestrålning (utan att vi märker det). Detta i kombination med cancerframkallande ämnen i solskyddsprodukter ÖKAR risken för hudcancer, som idag i snitt drabbar 40.000 svenskar varje år (eller som i snitt drabbar 110 svenskar varje dag, året runt). Men bruna blir vi.

Klokare att sola en kort stund (runt en halvtimma) utan solskyddsprodukter och sedan uppsöka skugga eller skydda sig med kläder resterande tid den dagen.

ζ

4 svar på ”Varje år drabbas 40 000 svenskar av hudcancer”

 1. Man kan undra varifrån man har fått sina siffror. Jag har gått efter Socialstyrelsens statistik. Mellan 1970 och 2003 ökade antalet fall av malignt melanom från 537 fall till 1926 fall 2003 alltså en ökning om 41 fall om året.

  2003-2012 har ökningen varit 160 fall om året.så 2012 hade man upptäckt 3368 fall av malignt melanom. Om man går baklänges från 2012 via 2003 så skulle det inte ha funnits ett enda fall av malignt melanom före 1983. Något har hänt omkring 2000.

  Variationen mellan två konsekutiva år är -194 fall ((1990 till 1991) till som mest 457 fall (2010 till 2011) med en ökning 2011 till 2012 med bara 16 fall.så statistiken kan spela stora spratt. Dock kvarstår den kraftiga ändringen i kurvan över antalet fall omkring 2003. Nu har det gått 10 år och trenden är konstant.

  Kan orsaken vara Strålsäkerhetsmyndighetens råd om att låta bli att sola sig och därmed undviker man all form av D-vitamin samtidigt som man ska smörja in sig med cancerframkallande bensenderivat och nanopartiklar av titandioxid vars skadeegenskaper vi helt saknar kunskap om?

  Läs mer här: http://kostkunskap.blogg.se/2013/may/malignt-melanom.html

 2. Metro 2014-08-07

  Solig sommar ökar risk för hudcancer

  Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige. Och risken är stor att extra många drabbas efter sommarens värmebölja.

  Över 49 000 personer drabbas varje år av hudcancer. Av den allvarligaste formen, malignt melanom, insjuknar årligen cirka 3 300 personer och flera hundra av dem dör.

  – Det är en stadig ökning av antalet hudcancerfall på några procent varje år vilket vi ser mycket allvarligt på, säger Olle Larkö, professor i dermatologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

  Orsaken till att hudcancerfallen blir allt fler är att vi helt enkelt ligger för många timmar i solen.

  – Man bör inte sola utan kläder mer än maximalt en halvtimme om dagen, säger han.

  Ökad UV-strålning

  Men att hålla sig i skuggan denna sommar har inte varit lätt. Enligt SMHI har rekord slagits i antal soltimmar på flera orter runt om i landet. I Storlien har solen inte skinit så mycket sedan mätningarna startade 1953 och även Östersunds rekord från 1957 slogs. Enligt Wiene Josefsson, meteorolog vid SMHI, innebär detta att den cancerframkallande UV-strålningen varit betydligt högre än normalt.

  – Ozonskiktet har varit tunnare än normalt med tanke på högtrycket som varit, säger han.

  Att en extra varm och solig sommar ökar risken för att fler drabbas av hudcancer är enligt Olle Larkö troligt.

  – Vädret har alldeles klart varit en riskfaktor för så många bara kroppar har jag nästan inte sett tidigare
  , säger han.

  Enligt honom räcker det inte att smörja in sig med solkräm. I stället bör man sätta på sig kläder, hatt och solglasögon för att skydda sig mot de farliga UV-strålarna. Extra försiktig bör man vara om man är rödhårig eller har ljus hy.

  Håll koll på leverfläckar

  Samtidigt menar han att resultaten av årets solande blir synliga först om fem till femton år.

  – Då kommer vi förmodligen se en ökning av hudcancerfall på grund av att folk solat sig för mycket i år
  , säger han.

  Malignt melanom kan uppstå i vanliga leverfläckar eller födelsemärken varför det är bra att kontrollera dem regelbundet.

  – Om de förändrar sig bör man visa upp dem på sin vårdcentral, säger han.

  Källa … Metro

  Läs mer … Vårdguiden

 3. Siffrorna varierar något beroende på vilket källa man utgår ifrån, men de ligger i samma härad. Socialstyrelsens officiella statistik säger att det dog 340 män och 258 kvinnor, totalt 598 svenskar på grund av Melanom och andra maligna tumörer i huden (dödsorsakskod C43-C44) och det blir i snitt 11,5 per vecka eller 49,8 per månad, under år 2012.

  Siffrorna för 2013 är med största sannolikhet ännu fler då ökningen ser ut att vara relativt konstant (se diagram nedan). Det är en mycket bekymmersam utveckling och det är lömskt då inkubationstiden är 5 – 15 år.

  Bäst att tänka till före. Där tumregeln är inga solkrämer och en halvtimma sol per dag (gärna mitt på dagen), därefter skyddande kläder och skugga. Det räcker med en halvtimma för att bilda ca 10.000 IE D3-vitamin när solen står högt.

  Se utvecklingen i ett diagram med antal dödsfall under perioden 1997-2012 på grund av Melanom och andra maligna tumörer i huden … klicka här

Kommentera