Massiv nyhet om fetma på gång?

sjukvården-borde-vara

ζ

Äntligen?

bomb

På måndag, 23 september, smäller det. Då publiceras efter drygt två års arbete den svenska expertutredningen Mat vid fetma. Den kommer framöver att vara grunden till den svenska sjukvårdens behandling av fetma.

Kostdoktorn har just läst igenom den ännu hemliga sammanfattningen och pressmeddelandet (eftersom han var med i referensgruppen till projektet). Han får förstås inte säga något om resultatet förrän på måndag, men han kan säga detta:

”Det finns goda skäl att förvänta sig en jordbävning”.

Läs mer … Kostdoktorn

ζ

sengångare-stetoskop

Sengångare – som får symbolisera den senfärdighet
inom vården som kostar enorma lidanden och även liv.

Kommentar

Socialstyrelsen_ramDen 16 januari 2008 fann Socialstyrelsen efter två års utredning att lågkolhydratkost uppfyllde kravet på «vetenskap och beprövade erfarenhet» för behandling av diabetes och övervikt.

Sedan dess har en fjärdedel av folket på egen hand funnit att det verkligen också fungerar i verkligheten, mot vårdens inrådan.

Är det nu, efter snart sex år, dags för vården att ratificera det som några miljoner svenskar redan vet?

ζ

gasell-porträttBorde inte vården var en spjutspets med sina enorma forskningsresurser, borde inte forskare och professorer inom vården var ”gaseller” när det gäller att finna nya effektiva metoder för att värna folkhälsan med kostnadseffektiva metoder?

Även cancerforskningen har stått och stampat på samma fläck under 20 – 30 år och alla hoppingivande alternativa resultat bekämpas aktivt.

Istället uppträder vårdens företrädare som ”sengångare”, utom när det gäller att bekämpa metoder som hotar deras monopol, då agerar de blixtsnabbt och med all den kraft och med den auktoritet som deras samhällsposition ger (som folket förlänat dem och som bekostas av skattemedel).

Genomsnittlig genomförandetid inom sjukvården av nya metoder ligger på cirka tolv år (som måste adderas till), så framåt 2025 bör de nya metoderna vara implementerade och tillgängliga för alla överviktiga patienter.

ζ

Volvo_240-1Tänk om bilindustrin hade fungerat på samma sätt. Först tar det två år att utreda det uppenbara som även lekmän ser och förstår, och sedan tar det ytterligare knappt sex år att omskriva det självklara, så att man börja använda kunskaperna.

Sedan tar det ytterligare tolv år är få felet tillrättat, på alla Volvobilar av årsmodell minus 20 år. Då har redan många tvingats att skrotas, på grund av det fel som upptäcktes för 20 år sedan..

Uppenbarligen är bilar mer värdefulla än människor, för så skulle Volvo aldrig behandla sina bilar eller kunder. Det vore ju vansinne.

Hur kan detta tillåtas inom vården?

Något för väljare som bryr sig att fundera över inför valet september 2014.

Är det OK som det fungerar idag eller …. ?

.
Team KOSTDEMOKRATI

Programförklaring ... läs mer..

PS.

William_Banting_Letter_on_CorpulenceHur och varför man går ner i vikt utan hunger är nygammal kunskap som funnits sedan 1700-talet, för dem som är intresserade och läskunniga. Det fungerar dessutom för praktiskt taget alla som prövar och det är i enlighet med gammal hederlig fysiologi, biokemi och hormonlära. Det är hur lätt som helst att verifiera i försök, för den som vill (det är också billiga försök). Med det sker inte – av ekonomiska skäl (hotar kost- och läkemedelsindustrins lönsamhet).

Det är en stor politisk och medicinsk skandal att överviktskliniker decennier efter decennier har fått fortsätta med det vi vet inte fungerar och de har inte levererat. De redovisar aldrig sina resultat. Läs varför deras svältmetoder inte fungerar här…

Och det är en stor politisk skandal att Livsmedelsverket har fått lov och pengar, decennier efter decennier, för att fortsätta hälla bensin på brasan (diabetes och övervikt), mot vetenskap och bättre vetande. Det har kostat många människor ett stort lidande och en förtidig död. Detta har skett till en enorm samhällskostnad i 100-miljardersklassen (per år).

Är det meningen att vi nu ska korka upp champagnen för den rättelse som förhoppningsvis kommer imorgon? En rättelse som tillkommit under galgen, när verkligheten har blivit så påtaglig att den inte längre kan sopas under mattan.

champagne

Senast när Socialstyrelsen reviderade sin utgåva Kost vid diabetes – en vägledning till hälso- och sjukvården (publicerades den 6 december 2011), vart det ett myrsteg i rätt riktning, ”under galgen” då verkligheten inte längre gick att sopa under mattan. Vi har inte råd med detta smygande, vi behöver ta krafttag mot diabetes NU. Redan är mer än en miljon svenskar drabbade av diabetes och prediabetes.

 • Läs mer om hur folket kan ta fighten i denna denna fråga här… (medan myndigheter och vården hukar sig i sina bänkar).
 • Läs mer … Fettskräckens förfärliga följder (denna information delgavs sjukvårdens företrädare redan 2009, utan vare sig svar eller reaktion).

Det blir spännande att se vad ”mat vid fetma” har att komma med imorgon. Vi lever fortfarande på hoppet om mer än myrsteg.

 • Kommer rapporten att bekräfta att Livsmedelsverket och vården har haft fel under mer än två decennier?
 • Kommer Sveriges dietister och kostchefer att göra en ko-vändning när det gäller kostråd?

Men man kanske ska vara tacksam för det lilla, när det kommer från vården och dess myndigheter.

ζ

Ett svar på ”Massiv nyhet om fetma på gång?”

 1. Tyvärr vart det bara en tummetott.

  Men man får vara glad för det lilla när det gäller framsteg in vården.

  En klok slutsats kom från Jonas Lindblom, projektledare på SBU,
  Statens beredning för medicinsk utvärdering:

  “En rimlig tolkning av vår rapport bör
  vara att sjukvården i fortsättningen
  erbjuder även lågkolhydratkost som
  ett alternativ för patienter med fetma”

  Och om detta innebär att vården erbjuder ett alternativ till GBP-operationer så är en viktig delseger vunnen. Men det är som sagt en tolkningsfråga.

  Det är ju sanslöst vansinnigt
  att vår främsta motståndare till en kostnadseffektiv och väl fungerande sjukvård – är våra egna myndighetstjänstemän och vårdens företrädare, samtliga avlönade med skattemedel.

  Vården har spårat ur och det är folkets uppgift att se till att kommer upp på banvallen igen, på rätt spår, folkets spår. Läs mer om SBU-rapporten här…

Kommentera