Annikas liv förstördes efter magoperation (GBP)

Annikas liv förstördesζ

Gastric bypass, en operation för att gå ner i vikt, räddar många – men inte alla. För Annika Öster, 40, blev ingreppet en väg till sämre hälsa.

– Det framställs som en quickfix. Och det är det inte, säger hon.

Läs hela artikeln … Expressen 4 juli 2013

ζ

Kommentar

Gastric Bypass innebär att man utför en stympning av magsäck och tarmar (frisk vävnad) för att åstadkomma en viktnedgång. På samma gång åstadkoms en kronisk näringsbrist, kronisk brist på vitaminer och mineraler. Patienterna får magproblem av varierande grad och alltför många mår illa när de äter, mer eller mindre.

En mycket omfattande och riskfylld operation som inte kan göras ogjord.

Innan en operation tillämpas en fettsnål lågkalorikost på offentligt finansierade överviktskliniker (som aldrig redovisar något resultat), en metod som vi vet inte fungerar, varför det ger alltfler patienter som köar till viktoperation (GBP).

LagbokenAtt det finns en kostbehandlingsmetod som Socialstyrelsen funnit vara enligt vetenskap och beprövad erfarenhet för behandling av diabetes och fetma (lågkolhydratkost) informeras inte om och erbjuds inte, trots att denna underlåtenhet är ett lagbrott. Istället tillämpas en metod som grundas på en fuskstudie (SOS-studien) och som inte uppfyller några krav alls.

tystnad-rund-skylt-vPatienterna informeras inte fullt ut om de risker och de biverkningar som en operation innebär och ger. Patienterna blir så att säga förda bakom ljuset och först efteråt blir det uppenbart, när det inte finns någon återvändo.

ζ

Vad vi borde göra

Innan en viktoperation borde alla patienter pröva lågkolhydratkost under en längre tid, med professionellt stöd. Och självfallet ska patienterna INNAN en viktoperation få full information om vad en magoperation innebär.

Och resultatet efter en viktoperation måste följas upp på ett professionellt sätt, ur många aspekter, både på kort och lång sikt. Det är självklart att ett ingrepp av denna dignitet måste kvalitetssäkras.

Idag opereras det i mörker och konsekvenserna talas det tyst om.

Så kan vi inte ha det.

.
Team KOSTDEMOKRATI

Programförklaring ... läs mer...

Kommentera