Indien lagstiftar om att alla produkter som innehåller GMO ska märkas!


.

Märkning av GMO -produkter i Indien!
.

.
En stor framgång kan noteras i kampen mot GMO, när Indien inleder det nya året med en lag om att alla produkter som innehåller GMO ska märkas från och med den 1 januari 2013. Beslutet drevs fram av det faktum att så många matvaror i Indien kommer från länder där en stor del av grödorna är genetiskt manipulerade, framför allt från USA, Kanada, Argentina och Brasilien.

ζ

Tusentals skuldsatta bönder tar sitt liv!

.
Bt-bomull

Den enda genmanipulerade gröda som planteras på kommersiell basis i Indien är så kallad ”Bt-bomull”. Bt-grödor är manipulerade till att själva producera växt- och insektsgift i stor omfattning under hela växtsäsongen, vilket förgiftar marken och vattendragen till och med mer än när grödor besprutas.

Det är idag ett allvarsamt faktum att i genomsnitt en jordbrukare begår självmord i Indien var 30:e minut (48 per dygn, året runt).

Genteknikföretagens framfart i Indien har lett till att de indiska bönderna dignar under lån, som de tagit för att köpa företagens utsäde. De har utlovats större skördar, men av detta har blivit intet och felslagna skördar har lett till att många bönder gått i konkurs och tusentals har valt att ta sitt liv. Det är därför inte att förvånas över, att motståndet mot GMO växer i Indien.

Läs mer … Våg av självmord bland indiska bönder

ζ

Läs mer om GMO-märkning av livsmedel som nu blivit lag i Indien:

GMO labeling signed into law in India

( Googleöversatt )

ζ

Läs också våra tidigare artiklar om GMO som återfinns tillsammans med mycket annat läsvärt under menyrubriken ”Länkar”.

Självklart ska de tydligt framgå om ett livsmedel innehåller GMO, det är inget som ska smygas eller luras på konsumenterna. Om det nu är så bra och ofarligt som producenter, vissa forskare och politiker säger, så är det ju inget problem med en märkning.

.
Team KOSTDEMOKRATI

Programförklaring ... läs mer... 

.

Ett svar på ”Indien lagstiftar om att alla produkter som innehåller GMO ska märkas!”

Kommentera