Prognosen: Inga svenska mjölkbönder år 2050

.

Svenska-bönder

.
ζ
.

Inga-mjölkbönderKlicka för att se inslaget på TV4 som visades 2013-10-03 (2,5 minuter långt)
.

Prognosen: Inga svenska mjölkbönder år 2050

Mjölkbönder är en utrotningshotad art i Sverige.

För sextio år sedan var de 270 000 – idag färre än 5 000.

Om utvecklingen fortsätter i samma takt finns inga mjölkbönder alls 2050.

Källa: TV4

ζ

Kommentar

Ansvariga politiker stoppar huvudet i sanden medan svenska bönder utrotas.

Det innebär att vår egen försörjningsgrad minskar ytterligare, landskapet växer igen och vi har att se fram emot GMO-mjölk i framtiden. Sannolikt går gräsbeteskött samma väg och ersätts av djur uppfödda i djurfabriker på GMO-foder med tillsatt antibiotika.

Ohälsonotan blir enorm och riktig mjölk och smakrikt hälsosamt kött kan vi drömma om.

Vi behöver en ny jordbrukspolitik, Eskil Erlandsson (som är ytterst ansvarig sedan 2006)!

EskilErlandssonVår landsbygdsminister Eskil Erlandsson är också ytterst ansvarig för Livsmedelsverkets kostråd, då verket sorterar under Landsbygdsdepartementet.

Vi har inte längre råd med ett Livsmedelsverk som agerar industrins springschasar, som på bara 20 år lyckats med att trefaldiga diabetes och fördubbla fetma.

Detta är en politisk fråga, det är inte en nutritionsfråga! Det handlar om Business och de som står för notan är medborgarna, med ökande ohälsa och med skattemedel.

Eskil Erlansson borde lyssna på vad Sveriges oberoende expertis anser:

Ekonomiska särintressen sänker sakta men säkert Sveriges bönder och Sveriges folkhälsa, medan vår förtroendevalde och ansvarige landsbygdsminister gör vad?

.
Team KOSTDEMOKRATI

Programförklaring ... läs mer... 

.
Tidigare inlägg

3 svar på ”Prognosen: Inga svenska mjölkbönder år 2050”

 1. Glöm inte att det finns en allt större rörelse i sverige som vill köpa RIKTIG mjölk. Själv köper jag all min mjölk direkt på en gård med ekologisk produktion. (opastöriserad och ohomogeniserad)
  Tur att det inte finns så mycket ekologiskt sortiment från utlandet, för på så sätt får vi ha kvar våra bönder. Om vi fick alla att gå över till ekologisk mjölkproduktion i Sverige så vore det idealiskt både för natur och betesmarker såväl som för korna.(och vi människor som dricker mjölken) Vi borde också se till att bönderna får mer betalt för denna fina mjölk som de levererar och att möjlighet finns att välja opastöriserad. Detta borde tas upp mer i debatterna än vad det görs idag. Pastöriserad och homogeniserad mjölk är ju inte livsmedel vare sig den kommer från Sverige eller utlandet tyvärr. Mer aktivt arbete för att människor ska förstå vilket livsmedel de INTE får köpa och som egentligen inte kan vara annat än närproducerat. Snälla ni bönder som läser detta, gå över till ekologisk drift och försök att påverka också från ert håll att vi kan köpa mjölken obehandlad direkt från er. Man kan ju ta med sin egen glasflaska och fylla på så behövs det ingen diskhantering i stora maskiner heller från er sida. (ännu bättre för alla inkl. miljö). Jag tror att bönderna finns kvar om alla tänker om, då blir vi friskare också!!

  1. Livsmedelsverket är vår egen ”terrororganisation” med laglig rätt att sänka hela landet (inte minst våra barn), vilket finansieras med våra skattemedel och politikerna verkar inte begripa vad som händer. Alltså måste ansvariga politiker bytas ut, vilket i det här fallet är landsbygdsminister Eskil Erlandsson, som är ytterst ansvarig för Livsmedelsverket.

   Om inte Centerpartiet vill sitta med ”Svarte Petter” september 2014 så tar de tag i saken redan NU. De byter till en landsbygdsminister som ser till att Livsmedelsverket befrias från uppdraget att utfärda kostråd som fått diabetes att trefaldigats och fetma att fördubblas på bara 20 år (nyckelhålsmärkning kom 1989). Nu vill SLV fortsätta på denna väg ,genom att förbjuda mat som vi mår bra av och de vill beröva mjölkbönder möjligheten att få sälja färsk icke processad mjölk (gårdsmjölk).

   Målsättningen bör istället vara att vi i butik ska kunna kunna köpa naturlig, opastöriserad och icke-homogeniserad mjölk från certifierade och kontrollerade gårdar, från gräsbetande kor. Läs mer … Naturlig mjölk!

   Då skulle bönderna kunna få skäligt betalt för sin mjölk
   , och de som istället väljer billig importerad mjölk från djurfabriker där korna som aldrig ser dagsljus och som utfordras med GMO-foder med tillsatt antibiotika, de må göra det. Men inte ska Livsmedelsverket verka för att det skapas ett monopol för sämre mat! De verkar inte ha förstått sin uppgift.

   Det skulle kunna göra att vi räddar svensk mjölkproduktion och att vi konsumenter skulle erbjudas ett högkvalitativt livsmedel. Men vad går Livsmedelsverket? Jo de vill förbjuda ALL försäljning av även gårdsmjölk … Enklare och tydligare regler för småskalig livsmedelsförsäljning

   Många med magproblem som inte tål processad köpemjölk har visat sig kunna dricka gårdsmjölk utan problem. Är det meningen att de ska ha läkarintyg för att få tillstånd att köpa riktig mjölk?

   De flesta mjölkbönder dricker sin egen mjölk och i USA har ingen dött av naturlig mjölk under det senaste decenniet, inte heller i de stater som det är lagligt att sälja naturlig mjölk. EHEC sprids framförallt via grönsaker som är rengjorda med förorenat vatten.

   Ska vi förbjuda försäljning av grönsaker som inte är pastöriserade?

   Inga dödsfall från naturlig mjölk, Däremot finns det rapporter om att 783.936 amerikaner har dött av läkemedel – på ett år.

   Ska vi förbjuda läkemedel?

   Livsmedelsverket är kost- och läkemedelsindustrins springschasar och om inte landsbygdsminister Eskil Erlandsson mäktar med att ta Livsmedelsverket i örat (ett uttryck han ibland själv använder), så får vi se till att han sätts på avbytarbänken efter valet september 2014, och risken är som sagt att han drar med sig hela laget, Centerpartiet och hela Alliansen.

   Vi kan inte längre tillåta att ett statligt verk sänker folkhälsan och därmed hela sjukvården. Detta är en av de stora valfrågorna i nästa val. En tidsinställd bomb som landsbygdsministern enkelt kan desarmera genom att befria Livsmedelsverket (SLV) från uppdraget att utfärda kostråd, ett uppdrag som de bevisligen saknar kompetens för.

   SLV är bara postbud eller springschasar för industrin som lever gott på vår ohälsa, på att sälja skräpmat och sedan läkemedel. SLV har ingen egen forskning och med egna kunskaper är det skralt. De bara vidarebefordra det råd som de fått via industrins mäktiga lobbyorganisationer (nu senast NNR5). Sedan gör kostchefer och dietister som de blir tillsagda (de vågar inget annat).

   Låt oss nu skapa en stor folkopinion för RIKTIG mjölk så att vi balanserar upp de särintressen som lever gott på processad ohälsosam mat, billig att framställa och med lång hållbarhet.

  2. Jag skulle vilja tillägga att jag är beredd att betala mycket mer för en naturlig mjölk än för den processade i butiken. Överhuvudtaget anser jag att vi måste betala för att få behålla ekologisk odling och för att djuren som vi skall äta lever under drägliga förhållanden och slipper utfodras med majs och och soja och i värsta fall genmanipulerad sådan. Annars överlämnar en värld till våra barn där de inte har en chans att kontrollera vad de stoppar i munnen. Betalar nu eller med sjukvårdskostnader i framtiden.

   Jag är också så lyckligt lottad som Luxifer att jag kan köpa gårdsmjölk till barn och barnbarn. Läs mer om … Naturlig mjölk

   Lita inte på Eskil Erlandsson … Se upp för mysgubbar

Kommentera