Folkpartiet tar helhetsgrepp på skolan

Kommunalrådet Marcus Claesson (Folkpartiet) intervjuades av tre skolelever som sedan skrev var sin artikel om skolmaten i Mölndals-Posten. Det här blev resultatet:

– ◊ –

Motion föreslår: Mer fett åt folket

Marcus Claesson (FP) tänker slåss för Mölndalselevernas mättnad, energi och hälsa. ”Om man googlar på innehållet i lättprodukter blir man mörkrädd”, säger han.

Han har fått många positiva reaktioner på ”fettmotionen” som han nyss lämnade in till kommunfullmäktige, där han föreslår ökad valfrihet för elev genom att de också ska kunna välja standardmjölk och bredbart smör.

“Ska man orka en hel skoldag
så behöver man energi”
Marcus Claesson (FP)

Det har kommit samtal och e-post från privatpersoner i många kommuner i Sverige men också från professorer, överläkare och docenter som tycker att motionen är bra ur flera perspektiv.

— Ska man orka en hel skoldag så behöver man en energi, vilket det inte finns så mycket av i lättprodukterna, säger Marcus Claesson

Han hänvisar också till flera stora och kvalitetssäkrade forskningsstudier som visar att mättat fett inte är farligt. Därför ifrågasätter han Livsmedelsverkets rekommendation om att en energi i huvudsak ska komma från kolhydrater.

—I Sverige har vi stor tilltro till myndigheter, och väldigt få vågar ifrågasätta, vilket inte alltid är positivt. Livsmedelsverket rekommenderar lättprodukter som till största delen består av vatten, därefter raffinerat industrifett med sina föroreningar, emulgeringsmedel, konserveringsmedel, färgämnen och aromer.

Lättprodukternas popularitet har minskat kraftigt om man ser till hela rikets försäljning av smör och mjölkprodukter.

— Jag är glad över att fler har fått upp ögon för det här och jag hoppas att motionen kommer att bifallas.

Ökad valfrihet kommer att leda till att fler elever äter sig mätta och orkar hela skoldagen.

ANNA MANNFORS

– ◊ –

Matsvinnet halverat på två år

Kommunalrådet Marcus Claesson (FP) har stora förhoppningar om att ytterligare minska mat svinnet i Mölndals skolor. Ett väl fungerande matråd på varje skola är en av lösningarna han tror starkt på.

Matsvinnet i skolorna har minskat till hälften, helt fantastiskt. För två år sedan blev 25 procent av maten kommunen köpte in bara svinn, det har nu sjunkit till 13 procent vilket är jättebra, tycker Marcus Claesson.

På bara två år har kommunen sparat 1,8 miljoner kronor på att det slängs mindre mat. Det slängs som mest när köttfärssås och spaghetti serveras, vilket är maträtten eleverna uppskattar mest. Man tar till sig mer än vad man orkar eftersom maten är så god. Fisk däremot slängs det minst av eftersom många inte äter över huvud taget.

Inte bara eleverna.

Många tror att svinnet enbart beror på eleverna, så är det inte riktigt utan det är en kombination av karott, produktions- och tallrikssvinn. Om svinnet minskar ytterligare blir det mer pengar över och skolorna kan köpa in mer varierad mat. Och det är något som Marcus Claesson hoppas att de elever som i dag är trötta på maten de fått under hela sin skolgång, kommer att uppskatta.

Engagerat matråd

För att minska svinnet ännu mer har han fler idéer:

– Min förhoppning är att varje skola ska ha ett engagerat matråd där elever, lärare och måltidspersonal kan diskutera förbättringar och ändringar gällande maten.

Dock kan de inte välja rätter helt fritt eftersom alla skolor måste följa en näringsberäknad symbolmatsedel. Därefter får måltidspersonalen göra lite som de själva vill. Och då gäller det att ta fram sina kreativa kunskaper och yrkesstolthet för att göra maten så tilltalande som möjligt.

– Jag hoppas att vi snart får se skolmåltidsmenyer som beskriver maten på ett mer lustfyllt och detaljerat sätt, precis som på vilken restaurang som helst. Även det tror jag skulle kunna locka elever att bli mer intresserade av maten.

FANNIE SJÖSTEDT

Fakta

Olika slags svinn:

 • Karottsvlnn: Det som en gång ställts fram i matbespisningen och inte går åt, måste slängas.
 • Produktionssvinn: Det som blir över vid beredningen, som exempelvis potatisskal.
 • Tallrikssvinn: Den mat som slängs från tallriken.

– ◊ –

HALLÅ DÄR…

… Marcus Claesson (FP), kommunalråd i Mölndal och ordförande i kommunstyrelsens serviceutskott som bland annat har skolmatsfrågor på sitt bord.

Serverar vi bra mat i skolorna?

— Personligen tycker jag att det serveras väldigt bra mat, jag äter själv då och då i skolrestaurangerna. Varje år får eleverna i årskurs 2, 5, 8 och år 2 på gymnasiet svara på en enkät om vad de tycker om maten.

Hur ofta inspekteras hygienen i våra skolkök?

Miljö- och hälsoskyddsnämnden granskar löpande våra skolkök så att de uppfyller kraven på hygien, temperatur, och helt enkelt om hur maten hanteras.

Vem kvalitetssäkrar de företag Mölndal handlar in skolmat ifrån?

— Livsmedelsverket och länsstyrelsen. Vi kan bara hoppas att de gör ett bra jobb.

Handlar ni in ekologiska varor?

Enligt Sveriges regering skulle minst 25 procent av varorna vara ekologiska före 2011, vi ligger någonstans kring fem procent, så där har vi en utmaning. Haken är att ekologiska varor är mycket dyrare i stora mängder

Är medarbetarna i tilllagningsköken utbildade kockar?

— Inte alla, men alla i tillagningsköken får kontinuerlig och relevant utbildning. Vi hoppas att de ska känna lust och inspiration och få nya kunskaper som de har stor användning för i sin yrkesroll.

Vad är det primära med skolmaten?

—I första hand tycker jag att maten måste vara god, så att alla elever äter. Näringsriktigheten kommer faktiskt i andra hand.

Serveras det mycket hel/halvfabrikat i våra skolor?

Hela 80 procent av all mat lagas från grunden i Mölndals skolor, det är något vi verkligen kan vara stolta över.

Pannkakor och fiskpinnar är exempel på mat som fortfarande är helfabrikat. Skolmåltidspersonalen kanske kommer med kreativa lösningar för hur vi  kan servera liknande rätter som kan lagas från grunden?

ALMA DAHL

Källa: Mölndals-Posten

– ◊ –

Kommentar:

En övergång till standardmjölk och Bregott skulle spara ytterligare 0,9 miljoner kronor, se kalkyl…. Energin skulle räcka ytterligare en lektion.

Genom att erbjuda lättmjölk och standardmjölk kan de som föredrar mellanmjölk blanda.

Självfallet skall också de elever som föredrar lättmargarin även fortsättningsvis kunna välja det, åtminstone så länge SLV rekommenderar det.

Således är det en vinna-vinna-vinna motion som Marcus Claesson (FP) lagt.

Allra viktigast är dock att eleverna serveras en kost som håller dem friska och alerta. Hyperaktiva, trötta, sjuka och hungriga elever presterar sämre och då uppkommer kostnader som vi inte har råd med i ett kunskapsstyrt samhälle. Då missar skolan målet.

Således är detta ett rektorsansvar, även om det inte alltid uppfattas som så.

Att servera barnen undermålig mat gör att de lågpresterar, som att tanka en Formel 1 bil med vattenutblandad spillolja. Man vinner inga kunskapslopp på den globala jobbarenan med den bränsleblandningen.
.

Tidigare inlägg om Mölndal:

2 svar på ”Folkpartiet tar helhetsgrepp på skolan”

 1. Heder åt Marcus Claesson (FP) som inte bara tillämpar läpparnas bekännelse utan agerar.
  Detta är nämligen en fråga som många politiker låtsas bry sig om men som de ändå slingrar sig undan.
  Under förra valrörelsen var jag ute bland Göteborgspolitikerna på gator och torg och frågade om de visste att barnen inte hade något annat val än margarin och lättmjölk i skolan.(smör och standardmjölk serverades inte) De flesta med något undantag hade aldrig funderat över detta. Man medgav att man tyckte att om det var på det viset, så var det fel. Men samtidigt menade man att det inte var deras ansvarsområde. Först när man frågade om de hade egna barn i skolan och om de hade tagit reda på vad de åt i skolan, så ökade engagemanget.
  Man föreslog att jag skulle vända mig till Livsmedelsverket!

  I Partille och i Kungsbacka efterkom kloka politiker för ett par år sedan föräldrarnas önskan och agerade för rätten att välja mellan smör och konstgjort fett och standardmjölk och avfettad mjölk i skolan.
  Men detta bör ju inte bara gälla barnen i dessa kommuner utan detta bör gälla alla barn.
  Jag hoppas att Marcus Claesson lyckas påverka sina politikerkollegor och att det ger en spridningseffekt till övriga kommuner.

  Så önskar jag modiga politiker som granskar Livsmedelsverkets kostråd och verkligen tar reda deras relevans. Frågar sig varifrån dessa förnuftsvidriga kostråd kommer?

  För mig är detta en valfråga. Vad kan vara en större fråga än valet mellan naturlig mat och manipulerad mat för våra barn och barnbarn.

 2. Tänk om det fanns lika modiga politiker i Vänersborg som
  MARCUS CLAESSON I MÖLNDAL.
  Han är en politiker som vågar kliva fram och tala om
  att det ska vara riktig mat i skolorna. Håller med Alma Dahl
  om det är för mycket halvfabrikat i skolorna t e x fiskpinnar
  lite fisk och mycket ströbröd=ingen näring. Det finns skolor
  som upphandlar färdigskalad potatis som det blir en hinna på, vilket inte är bra. Det är för mycket kolhydrater som
  serveras i skolorna, se hur många barn som överviktiga.
  Sätt Livsmedelsverkets anställda på utbildning. De senaste trettio åren har överviktiga skolbarn ökat med det tredubbla.
  Det är dags att fler modiga politiker följer i Marcus spår.

Kommentera