FOOD REVOLUTION – THE TIME IS NOW

 

Ägna 20 minuter åt att se en mycket viktig film, det gäller livskvalitén för våra barn, där vi kan göra skillnad. Sprid gärna denna länk till grannar och goda vänner, ju fler desto större påverkan har vi.

Se även våra kommentarer.

Jamie Oliver expresses his wish to teach every child about food and fight obesity [Jamie Oliver uttrycker sin önskan att lära alla barn om hur man lagar hälsosam mat och hur man undviker sjukdom och övervikt].

Vilket tekniskt sett är väldigt enkelt. Det magiska ligger i hur snabbt många kan återfå sin hälsa och viktkontroll när de slutat äta det som skadar dem, när de istället äter riktig mat.

Läs hur Mats Lindgren gick från ”vrak” till ”frisk” på bara fyra månader (länk), vilket inte alls är en ovanlig företeelse. Mats är dock unik eftersom han även kunde se bra utan glasögon efter sin hälsoresa, vilket är mindre vanligt.

Kommentarer – Jamie Olivers prisbelönt TED föreläsning
.

.
James Trevor ”Jamie” Oliver, född 27 maj 1975 i Clavering, Essex, är en brittisk kock, programledare, författare och tv-personlighet. Han har gjort flera TV-serier om matlagning, bland annat Den nakna kocken (läs mer…).

Anledningen till till att han engagerar sig är, citat:

”Jag är pappa och jag bryr mig, jag bryr mig hur världen utvecklas, och jag tror uppriktigt att om det här landet går före, så kommer andra länder att följa, vilket är oerhört viktigt.”

Jamie inleder sin föreläsning med att berätta att USA är ett av de mest ohälsosamma länderna i hela världen. ”Sadly”, under den tiden som föreläsningen varar, 20 minuter, kommer fyra amerikaner att dö på grund av sin övervikt. Dvs. runt 150 amerikaner dör varje dygn p.g.a. fetma.

.
Jamie Oliver har med stort engagemang arbetat för ett fler skall få ett hälsosamt och slankt liv under de senaste sju år och menar att vi nu har nått “The Tipping Point”. Det måste helt enkelt hända något NU!

Dagens barn i USA dör statistiskt 10 år tidigare än sina föräldrar, på grund av maten de serveras och äter.

[Klicka på bilden för att förstora den]

Vi oroar oss för olyckshändelser och mord, när det är maten som främst gör oss sjuka och som dödar oss i förtid. Staplarna med rött är orsakade av fel föda.

En befolkning där majoriteten besväras av hjärt- och kärlsjukdom, cancer, magproblem, överviktsproblem, huvudvärk, migrän, neurologiska sjukdomar och demenssjukdomar, för att nämna något, går till slut under. Välståndet kraschar.

Vi borde nu ta tag i de verkliga problemen, medan vi fortfarande lever i välstånd.

Alla civiliserade länder har idag katastrofala hälsoproblem, orsakade av en föda som vi genom evolutionen inte är designade för – vi behöver en matrevolution!

Övervikten står idag för 10 % av sjukvårdsbudgeten i USA, betydligt mer än vad rökning orsakar. Om tio år har kostnaden fördubblats (till 300 billion dollar i USA) och de pengarna finns inte! [I Sverige svarar bara diabetes för 12 % av sjukvårdskostnaderna].

.
Bolagen vill kontrollera märkning. Hur kan få skriva ”low fat” när produkterna är fulla med socker. som ju är extremt fetmabildande? Därtill hävdar de att det är nyttigt, när det i själva verket är tvärtom.

Konsekvenser av industrins kostrekommendationer (kostråd som även Sverige kopierat).

.
16 år gammal och cirka 6 år kvar att leva – prognostiserad död vid 22 års ålder
.

.
En normalfamilj i USA idag! I England om fem år och i Sverige om tio år? Dags att använda den kunskap vi har.
.

.
Begravningsentreprenörerna gör lysande affärer, fler och större kistor med större vinstmarginal på. Ofta får gaffeltruck användas.
.

.
Hemma

Även i hemmet äter vi snabbmat som långsamt dödar oss och våra barn. Vi måste lära oss mer om mat och lära oss att laga mat. Priset för att inte göra det är alltför högt, både för medborgarna och för samhället.

Företagen

Företag måste ta hand om sina anställda, servera mat som de mår bra av och utbilda sin personal. Personalen är företagens viktigaste resurs och det duger inte att misshandla dem av ren okunskap.

Maskiner och bilar underhålls enligt ett noggrant utformat underhållsschema för maximal prestation, medan den viktigaste resursen, människan, serveras skräpmat som gör människan sjuk, fet och lågpresterande, på samma gång som sjukvårdskostnaderna skjuter i höjden. En utveckling som kan sänka hela koncerner, hela nationer.

Livmedelsföretag måste också ta ett större ansvar för vad deras produkter gör med medborgarna, anpassa sina produkter till mer hälsosamma och märka på ett tydligt sätt, så att kunderna kan välja efter sina premisser.

Skolan

Skolans uppgift är att förse oss med en verktygslåda så att vi är rustade för livet.

Skollunch serveras 190 dagar om året och har alltså stor betydelse för utveckling av sjukdomar och fetma.

Skolornas kockar gör det bästa de kan, men de instruktioner de får är helt fel! Skolans mat styrs av personer som helt saknar kunskaper om maten, tillsammans med snäva matbudgetar.

Vi skolar in våra barn på skräpmat, vi lär inte våra barn hur de ska hålla sig friska och slanka. ”Vi måste lära våra barn vad mat är! ”PERIOD”!

Alla barn har rätt till mjölk i skolan! [Läs mer om den ”sötmjölk” som påtvingas svenska skolbarn].

Om en domstol hade tittat på sockerinnehållet i det som serveras skolbarnen och på statistik på vad socker gör med barnen, då skulle samtliga kommuner bli stämda för barnmisshandel!

GODA NYHETER

De GODA NYHETERNA är att problemet går att lösa, går att förebygga. HUR?

Affärer borde ha kunnig personal som kan lära sina kunder om bra mat.

Livsmedelsföretag borde ta ett större ansvar för folkhälsan (dock lättare sagt än gjort).

Skolorna måste börja laga riktig mat från grunden, med grönsaker. Med färska råvaror.

Vi måste lära oss att laga mat! Varje barn bör kunna laga minst tio standardrätter, som räddar deras liv, innan de lämnar skolan!

Företag och organisationer måste undervisa och börja servera sina medarbetare riktig mat.

Om en person lär tre personer, så behöver detta bara upprepas 25 gånger så vet hela nationen hur man lagar mat, hur man håller sig frisk och slank.

Det är viktigt att inse att alla enskilda personer som engagerar sig gör skillnad, det är mödan värt. Vi måste återställa det vi förlorat.

Det fordras ett massivt utbildningsprogram, som är enklare och billigare att åstadkomma än vad man kanske först tror.

STÖD GODA KRAFTER

Idag är det skräpmatsindustrin som har finansiella muskler, som dominerar information och reklam mot konsumenterna. De kontrollerar också ”forskning” och utbildningen om kost [t.ex. vår dietistutbildning]. De styr ohälsoutvecklingen.

Det finns många goda krafter, problemet är att de saknar pengar. Vi behöver finna dessa professionella krafter som brinner för sin uppgift (”änglar”) och finansiera deras jobb så att det blir en snabbare spridning, snabbare effekt. Vi har inte råd att bromsa och förhala, ”det brinner ju i knutarna”.

En investering i folkhälsa skulle löna sig tusenfalt. Detta är en politisk fråga! Skall vi bygga ett hållbart samhälle med hög livskvalité eller skall vi låta det vi byggt upp falla ihop som ett korthus?

DET ÄR UPP TILL ANSVARIGA POLITIKER ATT BESTÄMMA KURS!

Hela välfärden beror på hur väl vi lyckas med att bemästra en accelererande ohälsa och fetma, SOM SLÅR MÅNGDUBBELT. Förre kreativa som startar bolag och färre som kan arbeta i kombination med höga vård- och omsorgskostnader, många förtidspensionerad och höga omsorgskostnader (hög andel demenssjuka). Den ekvationen är olösbar.
.

.
Jamie Oliver avslutar föreläsningen med följande önskan:

”Min önskan är en stark och uthållig rörelse mot
att vi undervisar alla barn om mat, att vi inspirerar
familjer till att börja laga mat igen, och att vi bemyndigar,
gör det möjligt för medborgarna att bekämpa övervikt och fetma.”

Vi på KOSTDEMOKRATI.se kan bara instämma och vi hoppas att våra läsare sprider denna film vidare. våra barns framtid hänger på att vi agerar NU. Timman är redan sen.

.
Team KOSTDEMOKRATI

Andra bloggar … Bengt Ingerstams blogg (Konsument-Forum)

PS.

Men Sverige då?

I Sverige påtvingas barnen lättmjölk och lättmargarin från två års ålder baserat på en 35 år gammal siffra som en arbetsmarknadsjournalist och vegetarian (Nick Mottern) hittade på (tog  ur luften), utan någon form av underlag överhuvudtaget. En siffra som gynnar skräpmatsindustrin, som skolar in barnen på en sjukdomsframkallande och fetmabildande kost (som gynnar läkemedelsindustrin).

En kost som också gör att skolundervisnignen fungerar sämre. Först blir barnen hyperaktiva för att sedan tappa orken och bli hungriga. Det främjar inte skolresultatet.

Lättprodukter är också dyrare, mellan en halv miljon och en miljon kronor per år för en normalstor kommun. Kommunen betalar således dyrt för inblandat vatten och för tillsatta kemikalier som t.ex. emulgeringsmedel och konserveringsmedel (emulgeringsmedel behövs för att margarinfettet skall blanda sig med vatten och konserveringsmedel behövs för att blandningen inte skall mögla).

Leg.läkare Tore Persson

Tore Persson, läkare … Livsmedelsverkets kostråd är hopplöst enfaldiga (en fördjupning om mjölk och margarin). Avslutande citat:

”Att skrämma folk bort från de naturliga råvaror och från allt det som hållit oss alla kvar i livet under tusentals generationer. Allt detta har givetvis ett pris. Och det är våra barn, som får betala detta pris.

På vilken saklig grund? I vems intresse? För vems fromma?

Som kliniskt verksam, legitimerad läkare ser jag mycket allvarligt på just det här problemet.”

En sak är helt säkert, meningarna är delade och politiker ska inte välja sida och påtvinga medborgarna sin uppfattning, de skall erbjuda alternativ, kostdemokrati.

Livsmedelsverket introducerade fettsnål och saltfattig mat med nyckelhålet 1989 och sedan dess har fetman fördubblats och diabetes ökat med tre gånger. Ett talande resultat som borde stämma ansvariga politiker och tjänstemän till eftertanke.

Läs mer om salt … Livsmedelsverkets råd om salt leder till död p.g.a. saltbrist

En politisk fråga – där folket ska välja

Vi menar att det är hög tid för kommunala tjänstemännen och ansvariga kommunpolitiker att själva sätta sig in i kostfrågorna och inte bara bekvämt luta sig mot Livsmedelsverket och därigenom avslöja sin egen okunnighet och sitt ointresse för viktiga samhällsfrågor som engagerar kommunens innevånare. Det slutar med att folket vet mycket mer om kost än tjänstemännen vet, vilket försätter dem i en obekväm situation.

Observera att politikerna och tjänstemän aktivt tar ställning i kost- och demokratifrågan, om de begränsar utbudet till förmån för en enda uppfattning! Genom att istället erbjuda alternativ bejakas medborgarnas valmöjlighet, kostdemokrati.

De som i beslutande ställning fortsättningsvis framhärdar att lightprodukter skall påtvingas skolbarnen, måste enligt skollagen avkrävas vetenskapligt stöd för den uppfattningen och en solid argumentation som tar hänsyn till demokrati, hälsa, ekonomi och miljö samt Socialstyrelsens krav från 2008 på en LCHF-kost. Läs mer…

Vi står inför vårt tids största utmaning, då duger det inte att stoppa huvudet i sanden. Det gäller för ansvariga politiker att agera och att lösa upp den Gordiska knut de ansvar för (vilket är relativt ”enkelt” om man vet hur). DS.
.

[Siffrorna politikerna duckar inför]

Ett svar på ”FOOD REVOLUTION – THE TIME IS NOW”

 1. Tore Persson är en doktor som vågar tala klarspråk.

  Jag skulle vilja vara lika modig som ett Jehovas vittne och gå omkring på kaffeer och dela ut Tore Perssons ”manifest”, när jag ser hur föräldrar trycker i sina små barn bullar och kakor och låter dem skölja ner det med en konstgjord sötad dryck och kanske avluta med en glass.

  Så här skriver den kloke dr Tore Persson (läkare, forskare, föreläsare, komiker):

  ”Sambandet mellan ökat sockerintag och sjuklighet blir allt mer uppenbart”

  • Ingen behöver tillföras ett enda gram socker för att överleva.

  • Förbrukningen av läsk i Sverige har på 20 år ökat från 30 liter till drygt 90 liter per person och år.

  • Förbrukningen av socker i Sverige har på 100 år ökat från 1kg till 45 kg per person och år

  • Vi äter samtidigt allt mindre fett och blir bara fetare och fetare.

  • Sambanden mellan allt mindre fett och ett ökat sockerintag och sjuklighet blir allt mer uppenbara.

  Detta drabbar våra barn!

  Hur har det kunnat bli så här? På så kort tid?

  Vilka signaler sänder vi våra barn när vi ställer en läskautomat utanför skolbespisningen, när vi tillåter idrotts- eller fritidsklubben sälja glass, kakor och lösgodis i stället för smörgås och mjölk och när vi låter barns fickpengar gå rakt ner i kioskinnehavarens fickor?

  • Vi inte bara dukar för död åt våra barn, vi tvingar dem att gräva sina egna gravar med tänderna.

  • Gör vi detta för att vi inte begriper bättre eller är vi bara ansvarslösa?

  • Detta är ett vuxenproblem. Det är vi som utgör vuxenvärlden och det är vi som har ansvar i hemmet och i skolan.

  • Tar vi inte ansvar sviker vi våra barn.

  • Vågar du axla vuxenväldens uppgift och ta ansvar för ditt och din familjs liv?

  • Eller väljer du att grotta ner dig bland coca-cola och lösgodismassorna?

  Slutligen ett råd från dr Persson: Smakar det sött spotta ut det!

Kommentera