Salt är livet

salta-för-livetζ

Louise-Ungerth….lena_hulthen

Louise Ungerth, Konsumentföreningen (t.v.), och
Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition (t.h.)

SvD OPINION 18 juli 2013

fist-right-bwNu krävs krafttag mot saltet

Vi äter dubbelt så mycket salt som rekommenderat. Att minska på saltet skulle rädda liv, men till skillnad från många andra länder är den svenska regeringen passiv i frågan, skriver Louise Ungerth, Konsumentföreningen, och Lena Hulthén. Läs mer …. SvD

ζ

SvD NYHETER 18 juli 2013

Regeringen vill inte lagstifta om saltet

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) vill inte lagstifta för att få ned saltkonsumtionen bland svenskarna – utan hänvisar till dialog med branschen. Men enligt Livsmedelsföretagen saknas en tillräcklig efterfrågan på lättsaltad mat. Läs mer … SvD

ζ

Salta för livet!

salt-livets-höger

Om vi äter mycket salt så kissar vi ut överskottet, varför vi kan salta efter behag med gott samvete. Däremot är saltbrist livshotande (kroppen kan inte tillverka salt, bara återvinna) och de rekommendationer som Livsmedelsverket ger ut är livshotande, främst för sjuka och äldre som varje dag dör på grund av saltbrist (en av vår tids ”ättestupa”).

Läs mer (klicka på löpsedlarna):

ta-råd-om-salt

ζ

Kommentar

distraction2

Varför detta skådespel?

Varför detta påhitt om att för mycket salt är farligt?
Det är ju tvärtom saltbrist som är farligt, rent av livsfarligt!

greedy-manEn teori är att dra uppmärksamhet från det som verkligen är både farligt och lönsamt som t.ex. industriella kolhydrater, margariner och farliga tillsatser. Att producera skräpmat är billigt, varorna har oftast lång hållbarhet och om man kan lura i konsumenterna att det är nyttigt, så kan skräpet med en flashig förpackning och förtroendeingivande reklam, säljas dyrt med god förtjänst.

Får man sedan också med sig tjänstemän på våra offentliga ämbetsverk, förtroendeingivande organisationer som ”1,6 och 2,6 miljonersklubben” (som rekommenderar Becel), politiker och professorer (läs mer…) .Då är lyckan gjord.

Riktig mat lämpar sig mer för lokal produktion, det är naturlig mat med relativt kort hållbarhet och produktionskostnaderna är en stor del av priset. Således svårt att industrialisera och att tjäna stora pengar på riktig mat.

Sannolikt därför körs ”saltvalsen”, gång på gång, över hela världen.

fluor[Precis samma sak som med fluor. Få folk att tro att fluor är hälsosamt och därigenom kunna legitimera användning av detta högpotenta gift i andra mer lönsamma tillämpningar. Och den distraktionen verkar det ju fungera alldeles utmärkt. Läs mer …]

.
Team KOSTDEMOKRATI

Programförklaring ... läs mer..

4 svar på ”Salt är livet”

 1. I Vårdförbundets tidning Vårdfocus kan man läsa en artikel om den äldre mannen Rune, 93 år, som fick livet tillbaka med läkemedelssanering, i stället för palliativ vård .
  https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/tidningen/2013/Nr-6-2013-6/une-ficklivet-tillbak/

  Dessutom kan man läsa i faktarutan om rubbningar i kroppens saltbalans:

  ”Tog itu med onödiga läkemedel
  •Rubbningar i kroppens saltbalans är oftast boven i dramat, särskilt när det gäller riktigt gamla människor. För låg halt av natrium i blodet nämns som biverkan i Fass av bland annat ACE-hämmare, som gör att kroppen inte kan spara tillräckligt med vatten, vilket i sin tur ger en rad diffusa symtom. Något som sjuksköterskorna efterlyser mer forskning på när det gäller äldre.
  •Sjuksköterskorna på Tomtebogården har belönats med hedersutmärkelsen Bravå 2013.

 2. I mars i år, i TV-programmet Fråga doktorn, fanns professor Lena Hultén med som ”expert” vad gäller vitaminer och kosttillskott.
  http://www.svt.se/fraga-doktorn/har-du-funderingar-om-vitaminer-och-kosttillskott

  Först var det en kvinna, per telefon, som hade läst en artikel, i DN i januari, om att det var hälsofarligt med D3-vitamin, skadligt med för stor dos. Näringsfysiologen professor Lena Hultén instämde i att det kan vara farligt med D3-vitamin som kosttillskott. – Det räcker såväl med D-vitamin som man får i sig via maten. Programledarna Suzanne Axell och Gunilla Hesselgren instämde och lugnade den inringande kvinnan!

  Det var antagligen denna DN-artikel som den inringande kvinnan talade om.
  http://www.dn.se/ekonomi/halsofarlig-styrka-pa-felmarkta-d-vitaminpiller

  Alltså, där angiven mängd D3-vitamin som anges på burken inte skulle stämma med innehållet. Det kan var mer eller mindre. Sådant fusk är ju inte detsamma som att D3-vitamin skulle vara skadligt.

  Professor Lena Hultén borde ha förstått bättre än så, då hon inför Sveriges tv-tittare sitter med som expert.

Kommentera