En ojämlik vård – dog av hjärtattack efter läkarmiss.

Roulett med våra liv som insats!

.
Hon dog efter läkarmissen

Catalins hjärtinfarkt upptäcktes aldrig – maken Jan polisanmäler sjukhuset där hon behandlades i tre månader led Catalin Westenheim, 54, av stickningar i armen, tryck över bröstet och svimningar. Efter upprepade läkarbesök dog hon till slut av en ”ej helt färsk hjärt­infarkt”.

– Totalt inkompetenta ­läkare har tagit hand om min fru, säger änklingen Jan Westenheim, 62.

Två dagar före midsommar satt Catalin Westenheim, 54, i soffan tillsammans med sin make Jan. Plötsligt ramlade Catalin ner på golvet. Hon kände ett tryck över bröstet. Jan märkte att Catalin inte ­andades.

Jan gav henne hjärt- och lungräddning. Hon kvicknade till och kördes till ­Enköpings lasarett.

I journalen står det att ett EKG togs på Catalin. Läkarna kollade även hennes blodtryck.

Avbröt EKG:t

Läkarna fortsatte undersöka hjärtat och beslutade att genomföra ett arbets-EKG, där man tittar på hur ett hjärta klarar av att slå ­under fysisk prestation.

Efter en minut avbröts undersökningen. Enligt journalen fick Catalin ont i rygg och nacke när hon satt på träningscykeln, vilket kan förklaras med att hon var stelopererad i nacken efter en whiplashskada.

Men enligt Fredrik ­Gadler, hjärtspecialist och överläkare på Karolinska sjukhuset, är en minut alldeles för kort tid för ett ­arbets-EKG. Det krävs minst tio minuter för att det ska vara tillförlitligt. Dessutom kan hjärt- och kärlsjukdomar vara svårare att upptäcka hos kvinnor än hos män, enligt Fredrik Gadler.

Många olika läkare

Catalin fortsatte må ­dåligt efter att hon skrivits ut från sjukhuset, bland ­annat kände hon dom­ningar och pirrningar i armarna. Under drygt tre månader besökte hon sju olika läkare.

Ingen hjärtinfarkt upptäcktes.

I stället diskuterades det bland annat i journalen om Catalina hade problem med magen, eller om det skulle kunna vara whiplashskadan som spökade?

På kvällen den 10 september hittade Jan sin hustru på toalettgolvet. När ambulansen kom slutade Catalins hjärta att slå.

I obduktionen står det att: ”… undersökningsfynden talar starkt för att den ej helt färska hjärtinfarkten orsakat dödsfallet och att den kraftigt förträngande åderförkalkningen i hjärtats kranskärl bidragit till dödsfallet …”

– Totalt inkompetenta läkare har tagit hand om min fru, säger Jan och fortsätter:

– Jag saknar henne fruktansvärt mycket, det som har hänt är en total katastrof.

Catalin behandlades på Enköpings lasarett och ­Örsundsbro vårdcentral. Jan har anmält Enköpings lasarett till Socialstyrelsen. Han har också lämnat in en polisanmälan om försummelse och vållande till ­annans död.

Lasarettet utreder

På Enköpings lasarett har man inlett en utredning som troligtvis kommer att leda till en lex Maria-­anmälan. Torbjörn Söderström, chefsläkare på lasarettet, säger att sjukhuset ser allvarligt på händelsen, men vill inte uttala sig om enskilda patienter. När ­Torbjörn Söderström får höra om ­polisanmälan ­svarar han:

– Om det sker felaktigheter i vården är det väldigt sällan som någon haft ett brottsligt uppsåt. Och det finns inte heller någonting som indikerar på att någon haft det.

Mikael Brandt, verksamhetschef på Örsundsbro vårdcentral, säger att även han vill invänta utred­ningen.

Fakta:

Hjärt-kärlsjukdom i Sverige

 • 1,4 miljoner personer lever med hjärt-kärlsjukdom i Sverige.
 • Hjärt-kärlsjukdom orsakar 39 procent av alla dödsfall.
 • 34 700 personer avled av hjärt-kärlsjukdom 2011.
 • 31 600 personer fick hjärtinfarkt 2010 – varav 9 000 avled. Antalet hjärtinfarkter var totalt 33 700.
 • Två av tre som insjuknar respektive dör av hjärtinfarkt är män.
 • De senast 20 åren har risken för att dö i hjärtinfarkt minskat med 58 procent.
 • 1987 var antalet dödsfall i hjärtinfarkt 18 400 jämfört med 9 000 år 2010.

Källa: Aftonbladet

Kommentar

Professor Jan Nilsson bekräftar att kostkunskap inte ingår i läkarutbildningen genom att påstå att man kan reducera riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar genom att äta medelhafskost, frukt och fullkorn, och genom att dra ner på mättat fett, rött kött och feta mejeriprodukter.

Detta är inget annat än livsfarligt trams. Läs mer:

 • Mättat fett, läs mer…
 • Rött kött, läs mer…
 • Hur hjärtsjukdom uppkommer, läs mer…
 • Hur vetet gör dig sjuk (även fullkorn), läs mer…
 • Hur rekommenderad kost ökar risken för Alzheimer, läs mer…

Att ha förlänats en professorstitel inom vården innebär tydligen att man kan framföra vilka tokiga påståenden som helst, som helt saknar förankring i vetenskap och beprövad erfarenhet, som t.o.m. går emot etablerad kunskap, och påstå att det är fakta. Detta utan att ställas till svars, utan att ens behöva förklara sig. Resultat bryr sig heller ingen om.

Läs även vad dr Annika Dahlqvist skriver…


Hjärtinfarkt och stroke – vår vanligaste dödsorsak

Sju läkare missade tydliga symptom på en av våra vanligaste sjukdomar, vår vanligaste dödsorsak, med dödlig konsekvens. Mycket anmärkningsvärt och en tydlig varningssignal om vart vården är på väg. Ulf Ljungblad har tidigare skrivit om att 25 – 40 % av vårdens kostnader beror på felbehandling, läs mer … Den sjuka vården.

Kunskaperna inom vården verkar det vara si och så med, rena rouletten. Om man har otur möter man okunskap. Tänk om tillverkningsindustrin, t.ex. Toyota Motor Corporation (トヨタ自動車株式会社) hade spelat roulett med en ojämn kompetens, kvalité och resultat? Oj, vad dyrt det hade blivit om alla bilar skulle åtgärdas i efterhand! Människor verkar i detta sammanhang vara mindre viktiga än bilar.

Drygt 60.000 svenskar drabbas varje år av hjärtinfarkt eller stroke, vilket innebär att i snitt 165 drabbas varje dag. När får vi se följande löpsedel? Som kan sitta uppe varje dag!
.

.
Enligt en demoskopundersökning mars 2011 äter 23 % någon form av lågkolhydratkost varav 5 % strikt LCHF. Det innebär runt två miljoner svenskar. Hjärt- och kärlproblem måste vara väldigt sällsynt bland denna grupp då det resulterar i löpsedlar när det händer:

Minska risken

Man blir inte immun mot sjukdomar när man äter riktig mat, man bara minskar risken att drabbas av sjukdomar och fetma. Ja, det gäller faktiskt de flesta sjukdomar, läs mer…

Men för de som predikat annat under tre decennier riskerar nu att förlora hela sin trovärdighet, hela sitt inflytande och samhällsposition, som är grundad på lögn. Läkemedelsindustrin, världens mest lönsamma alla kategorier, skulle också få se sin marknad krympa. Därför gäller det att lögnen hålls levande – och ett sätt är att skrämmas – ”det finns ju inga långtidsstudier på vad som händer på sikt om man bli frisk”.

Observera att det är dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar som minskat, inte antalet hjärtattacker eller strokes. Det beror på att akutsjukvården har utvecklats och alltfler räddas som drabbas. Någon förebyggande verksamhet värd namnet finns inte, det är snarare så att rekommendationen är att äta sig till en hjärt- och kärlsjukdom.

.
Team KOSTDEMOKRATI

MED LIVET SOM INSATS

Vården har utvecklats till ”roulett” med våra liv som insats. Om du har tur möter du kompetens. Kvalitén är ojämn och kvalitetssäkring saknas. Vårdresultat mäts knappt.

Vi har redan en OJÄMLIK vård i Sverige och värre lär det bli, då det förebyggande arbetet är kontraproduktivt, det genererar alltfler patienter och alltfler arbetsoförmögna.

Även kvalitén på våra läkare och professorer varierar enormt, alltifrån en hög kompetens och stort engagemang, till en nivå då man undrar om vederbörande hittat sina titlar i Cornflakespaket, då basala kunskaper helt verkar saknas. Det är de senare vi finner på barrikaderna mot en hälsosam livsstil.

Särintressen har fått verka utan motkrafter, vilket har gjort att hälso- och sjukvården har utvecklats till en herrelös hierarki där kunskap och resultat är sekundärt (läs mer…). Ansvarig politiker måste ta befälet och agera i medborgarnas och samhällets intresse.

Med nuvarande ordning räcker inga pengar i världen till, de har stressat systemet så till den grad att pengarna nu tar slut, de har dragit undan mattan för sig själva (läs mer…), vilket kommer att tvinga ansvariga politiker att agera (om de vill ha kvar sitt jobb). Inga väljare accepterar en OJÄMLIK vård och omsorg som inte klarar av sitt jobb.

Kommentera