Undernäring skadar hela generationer

.
Undernäring dödar 2,6 miljoner barn varje år. Men konsekvenserna av hunger i unga år ger också fysiska och psykiska men resten av livet för dem som överlever.

Brist på näring i födan i kombination med sjukdomar och infektioner gör att barnets hjärna inte kan utvecklas till fullo. Beräkningar tyder på att intelligensen hos omkring 170 miljoner barn har hämmats då de inte fått näringsrik kost under de första levnadsåren.

Forskare uppskattar att undernäringen resulterar i en direkt minskning av barnets intelligensnivå. Även produktiviteten i vuxen ålder minskar kraftigt och de som inte fått fullgod föda som små tjänar i genomsnitt 20 procent mindre än de som fått näringsrik mat, visar undersökningar.

Utvecklingen är alarmerande i flera fattiga länder där höjda råvarupriser på spannmål och stapelvaror har slagit hårt.

Källa … DN

Kommentar:

Vi behöver inte leta för att finna samma problem i Sverige, det finns i nordöstra Göteborg där det visade sig att var tredje sexåring var svårt underviktig (!).

Lättprodukter har den egenheten att barnen svälter. Även de överviktiga barnen svälter inombords, när skolbarnen serveras den extremkost som tallriksmodellen innebär.

Läs mer… Sexårskontroll visar stora viktproblem bland barn i Nordost

Hur länge till skall detta vansinne få fortgå? Vad anser ansvariga politiker?

Vi är nu runt två miljoner medborgare som börjar tröttna på denna fars, detta ekonomiska pyramidspel som bedrivs av myndigheters tjänstemän med vår hälsa och våra skattepengar. Okunnigheten verkar vara total!

Hög tid att ta befälet!

Tills vi har befälsdugliga politiker får respektive medborgare själv ta befälet över sitt liv. Det är våra barns framtid som står på spel, som är under attack från olika särintressen.

Finns det någon politiker eller myndighet som värnar medborgarnas och barnens intressen?

2 svar på ”Undernäring skadar hela generationer”

  1. Jag har funderat på detta under den senaste tidens vaccindebatt. Å ena sidan säger vaccin förespråkarna att utrotningen av smittosamma sjukdomar med hjälp av vacciner är det som betytt mest för en bättre folkhälsa och minskad dödlighet.

    Å andra sidan menar de som är motståndare till vacciner att nedgången av alla infektionssjukdomar redan hade inträffat när man började med stora vaccinationskampanjer. Nedgången av smittosamma infektionssjukdomar beror enligt dem på bättre levnadsförhållanden. Minskad trångboddhet, bättre sanitära förhållanden (avlopp och rent vatten) att fler människor hade råd att äta näringsrikare kost.

    Jag undrar bara om det där med näringsrik kost gäller den generationen som måste leva efter Livsmedelsverkets råd. De som breder margarin på sin smörgås och äter cornflakes med lättmjölk, som får i sig massor av omestrade fetter och glutamat i industrimaten de som berövas nyttiga animaliska produkter.

    Eller gäller det min generation och mina föräldrars. Vi som drack fet, opastöriserad mjölk, åt fläskkotletter med bred fettrand, tog reda på allt stekfett och bredde det på brödet (fettagås, ja, vi kallade det så). Man kan fråga sig?

  2. Jag har funderat en del sedan Christers inlägg om glorifieringen av skolmedicinen och läkarna och nu även om undernäringen i aktuell artikel. Jag tror ju inte så mycket på möjligheten (på kort sikt) att vi får några politiker som vågar hålla i yxan. De är ju så till den grad insyltade att man kan nog glömma detta. Det får vi nog göra själva och måste därför börja agera politiskt och inifrån riksdagen erodera systemet. Det borde vara en enkel sak (att komma in i riksdagen) och behöver inte ens bli ett enfrågeparti, det finns ju så mycket närbesläktat som också behöver ändras som slöseriet med ändliga resurser, den ack så heliga tillväxten,spekulativ ekonomi osv. Betr. Christers artikel så tycker jag att den är en bra sammanfattning av de närmast kriminella dumheter som industrin ägnar sig åt men jag skulle vilja uppmana att gå ett steg längre nu när så mycket skelett har ramlat ur garderoben – och fortsätter ramla.

    Ifrågasätt skolmedicinen rakt av, den har inget existensberättigande, den stöds inte av varken vetenskap eller erfarenhet och är bevisligen en skum affärside från amerikanska stiftelser i syfte att enbart tjäna pengar på sjukdom utan minsta avsikt att bota folk. Den enda trovärdigheten bygger på penicillinet och där har man kommit till vägs ände. För läkemedelsindustrin är det en lika stor (ekonomisk) katastrof om folk avlider eller blir frisk. Därför forskas det inte på något konstruktivt. Rättegångarna mellan Peter Rost (f.d.Nordenchef för Pfizer) och läkemedelsbolaget är också belysande. Livs- och läkemedelsbolagen bär båda skuld till den allmänna ohälsan – det ena skapar sjukdomar som det andra låtsas bota. Jag kan förstå om Christer som klinisk verksam inte kan ta ut svängarna, men Team Kostdemokrati borde kunna ta ett initiativ. Jag tycker ni är imponerande seriösa, klartänkta och med säkerhet allmänt respekterade. Vad skall partiet heta till att börja med?

Kommentera