Nya siffror: massvaccinering mot H1N1 räddade praktiskt taget inget liv

Googleöversatt från danska. Källa: Mediehuset Ingenjör A / S

Danmark vaccinerade bara 6 procent av befolkningen mot svininfluensan H1N1, men inte har högre dödlighet än länder som massvaccinering mot viruset. Socialstyrelsen intensifierar nu den danska marknaden.

Sverige vaccineras 60 procent av befolkningen mot svininfluensan H1N1, Tyskland 8 procent, Danmark bara 6 procent och Polen, nej.

Men dödligheten i länder var inte i proportion till de krafter som hälsovårdsmyndigheterna började på 21-talets första pandemi.

De nya siffrorna från ECDC, Europeiskt centrum för Diseaseprevention och kontroll, och Statens Serum Institut bekräftar trenden.

Därför är Socialstyrelsens nu i full gång att höja den nuvarande danska takt, säger VD, DMSc. Kari Mølbak, institutionen för institutionen för epidemiologi vid Statens Serum Institut, SSI:

”Avsikten är att anstränga sig mycket mer riskbaserad, så du inte går på autopilot från pandemier, men nyktert bedöma betydelsen och allvaret av viruset.”

Eftersom influensa A-virus typ H1N1 bröt ut 2009, också tillbringat Danmark försök att kontakta de sjuka och se till att de fick Tamiflu eller på annat sätt skyddade sig själva, säger Kari Mølbak:

”Men det räckte att skjuta sparvar med kanoner. Hellre än att försöka att innehålla pandemi i början, kan man låta den rulla, samtidigt som man skyddar dem som redan är svag. ”

Kritik av danska insatser

Den överlägset största var kampen mot svininfluensan i fyra av de nordiska länderna, där Sverige vaccinerade 60 procent, Norge 45 och Finland och Island 46 procent.

På den tiden kritiserade den blygsamma danska ansträngning. Även stora länder som Tyskland, Frankrike och Italien var under 10 procent.

Skälen var både en strategi för att rikta vaccination för riskgrupper och en allmänt minskande intresse från människor att göra.

Trots de mycket olika nummer, dödligheten bland folken i olika europeiska länder på samma nivå.

Både Finland, Island och Norge hade, enligt siffror från SvD, en högre dödlighet än Polen.

I Sverige dödligheten Per. 100.000 invånare 0,31 som i Tyskland, men endast 8 procent av den tyska befolkningen vaccineras.

I Danmark, 6 procent av befolkningen vaccineras. Detta resulterade i 30 bekräftade laboratorium dödsfall. Detta motsvarar ungefär till dödlighet i Norge, Finland och Island.

Även i Polen, som inte vaccinerats, skilde sig dödlighetstalet särskilt. Här var de 172 H1N1 dödsfall dödlighet av 0,46 av 100.000 polacker.

”Det finns ett behov av att titta på vilken skillnad vaccinationer gjorde”, säger Kari Mølbak att medvetandet är att få fler nummer från Polen, vilket är intressant som kontrollgrupp.

Danmark skyddade utsatta

ECDC: s siffror är den officiella, baserat på hur många människor går till doktorn och som testas.

I Danmark nådde SSI 30 H1N1 dödsfall genom att vidta alla laboratorie-bekräftade fall och kontrollera med CPR registret hur deras överlevnad status normalt skulle vara. Den metod kan inte användas i, till exempel. Tyskland, som arbetar med anonyma uppgifter.

Det är där privatlivet lagar, som går tillbaka till efter nazitiden, som skulle skydda sig mot en stark statsmakt med förbättrade register, nivåer av personligt identifierbar information.

”Det innebär att de inte kan verifiera överlevnad status eftersom de har förlorat namn och adress”, säger Kari Mølbak.

EU-länderna valde olika strategier för vaccinering. Danmarks strategi var, i motsats till de övriga fyra nordiska länderna, bara för att skydda de mest utsatta grupperna, säger Kari Mølbak.

»Socialstyrelsen val av strategi byggde på en uppfattning om att det var en relativt mild pandemi utan någon särskild hög dödlighet. Under en svår influensa säsong, har vi vanligtvis en dödlighet på över 1000 dödsfall. 30 dödsfall är en mycket låg dödlighet. Därför valde Danmark att fokusera på svaga kroniskt sjuka som löper störst risk för komplikationer. ”

Avtal med industrin

Kari Mølbak tror inte att det är ekonomiska intressen i läkemedelsindustrin, som spelade en roll i jättelika vaccinationsprogram i flera olika länder, eftersom det redan fanns en enorm marknad för vacciner:

”I gengäld gjorde det göra någon skillnad vilka avtal de länder som hade undertecknat med branschen innan en pandemi pågick. Den danska avtal var mycket flexibel när det gäller hur många vacciner måste beställas, medan andra länders avtal fastnat på ett visst antal doser. ”

Avtalen var av stor betydelse eftersom de är juridiskt bindande från det ögonblick WHO meddelar en pandemi.

”Men för Danmark lyckats omförhandla ett kontrakt, så vi slutade köpa färre vacciner än vi ursprungligen hade bundit upp oss.”

Lång tid innan nästa pandemi

I SvD kritiserar källor ECDC av ännu, tre år efter pandemin, ha rapporterat effekten av vaccin mot svininfluensa, men enligt Kari Mølbak som nyligen har rapporterat om effekten av de danska vaccination insatser i British Medical Journal, är orsaken att det är svårt att göra upp eftersom siffrorna i de europeiska länderna inte är jämförbara.

”Det krävs en större statistisk analys. Och jag tror inte att det gör något att det tar lite tid. Snarare hållbara siffror i det långa loppet än någon quick and dirty ”. För det tar lång tid innan du får pandemi igen, så vi har tid att smälta resultatet av H1N1-pandemin ”, säger Kari Mølbak.

– ◊ –

Kommentar:

Danmark verkar hanterat situationen på ett betydligt mer professionellt sätt än Sverige som mer verkade köra på autopilot, alternativt med högst oprofessionella handläggare.

För att inte göra om detta misstag bör vi lära av Danmark och sannolikt behöver vi också mer professionella tjänstemän för handläggning av frågor av denna dignitet.

Försiktighetsprincipen bör gälla när det gäller oprövade experimentvaccin. I värsta fall kan vi annars demobilisera större delen av vår befolkning, med svåra neurologiska biverkningar som t.ex. ALS, alzheimers, narkolepsi, …. . Ingen vet konsekvenserna.

Biverkningar kan komma omedelbart, eller efter fem år, tio år, tjugo år, … . De behöver inte ens märkas, de kanske bara nedsätter vår förmåga och vårt immunförsvar en aning.

Team KOSTDEMOKRATI

3 svar på ”Nya siffror: massvaccinering mot H1N1 räddade praktiskt taget inget liv”

 1. Det kanske kan vara motiverat att vaccinera äldre och försvagade människor, som kanske inte klarar en influensa och eller inte har någon nytta av att bygga upp ett naturligt immunförsvar. Vi andra som är friska och som kan se fram emot fler smittotillfällen, ger visserligen en obehaglig men väl genomgången influensa förhoppningsvis skydd för framtiden.

  Så resonerade jag när jag för en gång skull tog befälet över barn och barnbarn och avrådde vaccinering. Men jag ifrågasatte också de främmande ämnen, kvicksilver, formaldehyd m.m. som sprutas in i kroppen. Man kanske bara byter ut en temporär övergående sjukdom mot en livslång kronisk sjukdom. Narkolepsi kunde jag inte drömma om, men väl diabetes, astma och allergier.

  Ett av mina barnbarn blev trots allt vaccinerad. I sista stund blev min dotter övertalad av en läkare att låta vaccinera honom. Han låg ordentligt sjuk en vecka efter det och kunde inte träna ishockey på en månad. Det är ju banalt jämfört med de barn som drabbats av narkolepsi.

  Men vad vet vi om framtiden för de barn som vaccinerats med detta vaccinet.

  Influensa var det ingen som fick.

 2. Det är slående att Sverige har skrivit på ett uselt avtal, medans Danmark hade ett avtal som gick att omförhandla. Det är
  orimligt att så stora avtal, som orsakat att vaccin för 400 miljoner köps in i onödan pga att avtalet var onödigt stelbent.
  Sverige borde inte ha sämre möjligheter att förhandla än Danmark. Politikerna bör tillsätta en utredning(kanske riksrevision?) varför 400 miljoner slarvades bort på detta sätt, och se till, så att det inte händer igen(40 kr per svensk slösades bort).

Kommentera