Statiner gör mer skada än nytta

.

varför-ordineras

.
ζ
.

Statiner gör mer skada än nytta

Trots att försäljningen av kolesterolsänkande mediciner tredubblas i Sverige går det inte att se någon minskning av antalet hjärtinfarkter eller antalet dödsfall i infarkt. Behandlingen i sig är inte ofarlig utan kan ge svåra biverkningar. Det är dags att ifrågasätta ordinationen av en farlig medicin som inte gör nytta skriver Uffe Ravnskog med flera.

:

Det är visserligen korrekt att kolesterolsänkning med statiner kan minska risken att dö i förtid för medelålders manliga patienter, som redan fått en hjärtinfarkt, men vinsten är ringa. I stort sett alla experiment har visat att risken att dö de närmaste fem åren minskar med högst tre procentenheter, i de flesta fall med mindre.

:

Det är nämligen inte ofarligt att sänka kolesterolet. För två år sedan publicerade engelska forskare en studie av nästan en kvarts miljon människor utan hjärtkärlsjukdom, vars kolesterol hade minskats med medicinering. Det visade sig att fyra procent hade drabbats av allvarliga muskel- och leverskador, nedsatt syn och njursvikt.

:

Vi förstår att forskare som under hela sin karriär har trott på en hypotes, har svårt erkänna att de tagit fel. Men deras misstag får allvarliga konsekvenser för folkhälsan, framför allt för den enskilda människan, som ordinerats en farlig medicin, som inte gör nytta.

Att 800 000 svenskar varje år får recept på statiner gynnar inte folkhälsan, bara de industrier som kolesterolforskarna samarbetar med.

:

Läs mer …. Upsala Nya Tidning

Tidigare inlögg:

  • Läkartidningen: ”Ett statinpiller för mycket”. Läs här…
  • ”Högt kolesterol är ofarligt för kvinnor och friska män”. Läs här…
  • Kolesterolsänkande statiner ökar risken för diabetes. Läs mer…
  • Det är inte demens – det är en effekt av din kolesterolsänkande medicin!. Läs här…
  • Kolesterolsänkande medicin? – Biverkningar! Läs här…
  • Det finns 29 miljarder skäl till att ljuga om kolesterol. Läs här…

.

Beställ och läs mer här:

Kommentera