Sjukhus får eget kök

Alliansen i Stockholms läns landsting är överens om att Nya Karolinska sjukhuset ska få ett tillagningskök. Det kommer att kosta 45 miljoner mer att bygga än mottagningsköket, men i slutändan ska den nya lösningen inte bli dyrare.

SvD har tidigare skrivit om kritiken mot sjukhusens micromat, som lagas i industrikök med mycket tillsatser och som av patienter ansågs smaklös.

I ritningarna på Nya Karolinska sjukhuset fanns inte något tillagningskök, i stället var tanken att ha ett mottagningskök där mat som lagades någon annanstans skulle tas emot och värmas. Som argument lyftes bland annat hygienen och näringsriktigheten fram. Dåvarande landstingsborgarrådet Maria Wallhager (FP) försvarade färdigmaten med att ”även om man upplever att maten smakar mindre än vad man tänkt sig så innehåller den näringsvärdena som behövs” i SvD.

Men nuvarande produktions- och personallandstingsrådet Anna Starbrink (FP) tycker att pendeln slog väl långt.

Då man gjorde kostutredningen – bara namnet indikerade vilket snävt perspektiv man hade –var man bekymrad över smittspridningen och hade gamla slitna sjukhuskök, säger hon.

Nu har alltså alliansen vänt och den 8 december kommer produktionsutskottet att förorda till landstingsstyrelsen att man beslutar om ett riktigt tilllagningskök istället.

Det är självklart så att man ska ha en bra hygien och näringsriktighet, men jag tycker att det är viktigt med bra mat som patienterna uppskattar, säger Anna Starbrink.

Hon tror också att det är viktigt med en kontakt mellan de som lagar och äter maten och att maten kan serveras ”på tallrik i en bra miljö”.

Kan man lösa det på andra sjukhus så är det klart att vi kan göra det också.

Tillagningsköket blir 45 miljoner kronor dyrare än mottagningsköket. Men totalt blir lösningen inte dyrare, eftersom man slipper köpa färdigportioner.

Det kommer aldrig mer bli några sådana här detaljerade gemensamma jätteupphandlingar centralt. Det går helt klart mot decentralisering.

LÄS OCKSÅ: Sodexo putsade svar i matenkät

[ I en rapport till ansvariga politiker och i annonser har siffrorna friserats för att visa att fler är nöjda med Sodexos sjukhusmat. I själva verket tycker inte ens hälften av patienterna att maten smakar bra visar SvD:s granskning. ]

Källa: SvD

Äntligen! Nu har opinionsvinden fått vindflöjeln att svänga.

Nu börjar politiker och tjänstemän vidga sitt perspektiv från att tidigare betraktat världen genom en tomrulle, räknat kronor och ören per portion utan att se eller beakta alla konsekvenser. Mat påverkar mer än man tror.

Att mikra centralproducerad mat är ett effektivt sätt att ta död på de stackars vitaminer som finns kvar i den processade maten. Patienterna serveras sedan en luktfri , färglös och smaklös portion som de svårligen får i sig.

Energi- och näringsbrist kostar sedan sjukvården ”multum” som självfallet inte syns utanför i det synfält som ryms i en tomrulle. Därtill ökar svinnet kraftigt eftersom överbliven mikrad mat måste slängas.

Sannolikt saknas också livskvalité i den kalkyl som räknenissar runt om i landet producerar. Nu senast var det Avesta med kranskommuner som ”silade mygg och svalde kameler” (läs mer…). Stackars skolbarn som måste härda ut i fyra år, tills kontraktet går ut. En lösning är dock att ta med sig matsäck, som i Norge.

Team KOSTDEMOKRATI

2 svar på ”Sjukhus får eget kök”

Kommentera