Sjukhus omedvetna om biverkningar

Hundratusentals patienter drabbas varje år av sjukdom på grund av mediciner de tar. Men medvetenheten kring detta problem är låg ute på landets akutmottagningar, visar en granskning som radioprogrammet Kaliber i P 1 gjort.

”Felmedicinering kostar samhället miljardbelopp”

Kaliber kontaktade 50 akutsjukhus i samtliga landsting i landet. Av de 40 som svarade var det bara fyra som hade tagit reda på hur vanligt problemet är bland de egna patienterna.

Källor: GT, TT och Dagens Medicin

– ◊ –

Vår kommentar:

Ur en annonsbilaga från MEDIAPLANET i samarbete med Hjärt-Lungfonden, november 2011:

Man 56 år fick reda på att han hade diabetes efter en hjärtinfarkt och på frågan om han förändrat sin kosthållning efter beskedet att han fått diabetes svarar han:

– Jag har i stort uteslutit fettet, kanske äter jag en tårtbit på kalas, men jag äter inte godis. Jag skall dock bli bättre på att äta grönsaker.

– ◊ –

Sockersjuka (diabetes) innebär att kroppen inte kan hantera socker/stärkelse utan mediciner. Denna sjukdom kan hållas i schack genom att sluta äta socker/kolhydrater, en makronutrient som vi inte alls behöver äta. Ungefär som en jordnötsallergiker låter bli att äta jordnötter.

Vården idag rekommendera märkligt nog sockersjuka att maximera sitt intag av kolhydrater (=socker) och som konsekvens därav maximera sin läkemedelsförbrukning (med hög risk för biverkningar).

Genom att utesluta fett (som  han kan äta utan att höja blodsockret) och ersätta detta fett med kolhydrater (som höjer blodsockret) kommer mannen att behöva maximera sin medicinering och därmed maximera läkemedelsbiverkningar.

Han kommer in i det så kallade ”naturalförloppet” och kommer successivt att bli allt sämre och kräva alltmer läkemedel och sjukvård. Marknaden för läkemedel och vård ökar, vilket gynnar industrin.

Om han istället gjort tvärtom, ätit mer naturliga mat (smör, grädde, ägg, … NJUTMETODEN) och undvikit skräpmat så hade blodsockret hållit sig på en låg stabil nivå utan läkemedel eller med minimal medicinering. Biverkningarna hade uteblivit eller minimerats. Behovet av sjukvård hade minimerats.

Men då hade ju efterfrågan på läkemedel och vård minskat, vilket inte ligger i industrins intresse.

Hur kan vården ge kostråd som gör patienterna ännu sjukare? De borde veta bättre!

Läs mer … Sockersjuka?

Kommentera