Nej till rutten fiskolja.

Citat:

Det visades sig att nästan allt av fisken för omega-3-kapslar fångas i vattnen utanför Peru och Chile, och att hanteringen inte var nåt vidare. Fisken låg varm på båtarna alldeles för länge och de följande stegen i tillverkningskedjan uppfyllde inte heller kraven för mänsklig konsumtion. Fleromättade fettsyror som omega-3 är mycket känsliga för oxidation och ska inte utsättas för värme och starkt ljus.

Förmodligen var en hel del av fisken och fiskoljan helt enkelt rutten. Det innebär att oljan kanske hade härsknat, och det innebär i värsta fall att den har en direkt skadlig effekt i människokroppen. Det här är inget som vi vill ha.

Läs hela inlägget nedan.

Vår kommentar:

Omega3 tillskott är inte fel, men det skall vara av god kvalité som inte härsknar. Fiskolja av dålig kvalité gör mer skada än nytta

Team KOSTDEMOKRATI

Nej till rutten fiskolja

by paleofriend

För ca tre år sedan var det en del ståhej i media om att allt kanske inte stod rätt till när det gäller fiskolje- och omega-3-produkter på den svenska marknaden.

Vi vill ju gärna tro att fisken som våra omega-3-fettsyror produceras ifrån kommer från de iskalla vattnen i Nordatlanten och att oljan utvinns och förädlas under mycket stränga kvalitetskrav. Det visades sig att nästan allt av fisken för omega-3-kapslar fångas i vattnen utanför Peru och Chile, och att hanteringen inte var nåt vidare.

Fisken låg varm på båtarna alldeles för länge och de följande stegen i tillverkningskedjan uppfyllde inte heller kraven för mänsklig konsumtion. Fleromättade fettsyror som omega-3 är mycket känsliga för oxidation och ska inte utsättas för värme och starkt ljus.

Förmodligen var en hel del av fisken och fiskoljan helt enkelt rutten. Det innebär att oljan kanske hade härsknat, och det innebär i värsta fall att den har en direkt skadlig effekt i människokroppen. Det här är inget som vi vill ha.

Problemet hade uppmärksammats av EU och man skulle ställa allt tillrätta. Jag vet inte hur man har tänkt, men man ändrade definitionen på färsk fisk från okyld i 24 timmar till okyld i 36 timmar, alltså till det sämre, och så införde man lite nya regler som skulle vara i kraft under 2009.

Jag har fiskat en del i mitt liv och ätit en hel del fisk. Jag skulle aldrig komma på tanken att äta fisk som har legat i sommarvärmen i 24 timmar, och än mindre i 36. Hur som helst så har jag inte tänkt på det här så mycket sedan dess, men det borde jag kanske ha gjort.

För någon vecka sedan hörde jag att det glunkades i Norge om härsken omega-3, men hade inte tid att kolla upp det då. Nu blev jag informerad om att den statliga norska televisionen, NRK, precis har gjort ett rätt omfattande arbete när det gäller den här frågan, se länkarna nedan. Man har åkt till Peru och kartlagt det hela.

Här visas med all tydlighet hur illa ställt det är med fisket, förvaringen, produktionen, arbetsförhållandena och miljön. Redan för ett år sedan testade man i Norge  ett stort antal färdiga omega-3-produkter, och man fann härsken olja i nästan alla, men i varierande grad. Så vitt jag vet kommer det mesta av det vi köper av kapslar i Sverige via Norge.

NRK Helse, forbruk og livsstil (artiklar):

NRK Nett TV, Forbrukerinspektørene (TV-program):

Jag har tittat på lite olika omega-3-produkter som finns i Sverige och deras hemsidor, man det finns inte så mycket uppgifter om hur man garanterar kvaliteten när det gäller renhet och att oljan inte är härsken.

Möllers har en del information om sin importerade fiskolja men redovisar inga detaljer och inga siffror, och de tycks lita på sina underleverantörer av fiskoljan som används till kapslar.

Det norska livsmedelsverket, Matttilsynet, reagerar nu, när eländet har visats på TV.

Varför har inte Livsmedelsverket i Sverige reagerat på det här tidigare och varför ställs inte kvalitetskrav när det gäller oljans kvalitet? Vi har ju ex vis mycket stränga krav på hela produktionskedjan när det gäller mjölk, och ingen producent skulle komma undan med att sälja sur mjölk.

Jag kommer inte att köpa några omega-3-produkter om det inte finns garantier för kvaliteten. Nu klarar jag mig nog i och för sig ganska bra utan. Jag minimerar intaget av omega-6 och äter rätt mycket sardiner, sill, makrill och annan vildfångad fisk av hög kvalitet, och nästan bara viltkött och en del gräsbetat. Så jag tror jag får det jag ska ha och att balansen omega-3/omega-6 är OK.

Det verkar som om alla omega-3-kapslar har olja som kommer från fisk som är fiskad utanför Peru och Chile, och det är kanske bästa att helt undvika dem. Istället finns det kanske andra bra produkter, ex vis det man kallar för tran (typ Möllers tran), där fisken är fångad i Nordatlanten och där hanteringen och processandet är bra. Tran framställs ur torsklever och det innebär att man förutom omega-3 får en rejäl dos av vitaminerna A, D och E, vilket man bör ta hänsyn till.

 

Ett svar på ”Nej till rutten fiskolja.”

Kommentera