Miljoner ska lära skolledare mer om bra mat.

Livsmedelsverket och Skolverket har fått fem miljoner av regeringen för att lära skolledare och beslutsfattare mer om näringsriktig skolmat.

– Det är jätteviktigt att vi når kökspersonal och kostchefer, men även rektorer, pedagoger och beslutsfattare, säger projektledaren Eva Sundberg på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket ska, tillsammans med Skolverket, sprida information om näringsriktig skolmat och om de svenska näringsrekommendationerna. De har också fått i uppdrag att ta fram utbildningar för personal och ansvariga i kommunerna. Dessutom behöver skolorna praktiska råd om hur de ska göra för att utforma bra skolmåltider, anser regeringen.

– Det finns en osäkerhet kring den nya lagen. Men det är också därför vi har fått det här uppdraget, säger projektledaren Eva Sundberg på Livsmedelsverket.

Exakt hur informationssatsningen ska se ut kan hon inte säga i dagsläget.

– Vi ska precis börja ta fram en strategi, vi hade vårt första möte i går. Det är viktigt att informationen når ut till så många som möjligt, men vilka kanaler vi ska använda återstår att se.

Enligt Eva Sundberg är samarbetet med Skolverket viktigt.

– Livsmedelsverket kanske inte är en självklar källa för information för skolledare, därför är det bra att det här görs gemensamt med Skolverket. Det är jätteviktigt att vi når kökspersonal och kostchefer, men även rektorer, pedagoger och beslutsfattare.

Regeringen satsar fem miljoner kronor på informationskampanjen som ska börja nästa år och pågå under 2013.

Källa: Restaurang VÄRLDEN

– ◊ –

Vår kommentar:

Enligt Livsmedelsverket är ”näringsriktig” mat lika med tallriksmodellen, en extremkost med 50 – 60 E% kolhydrater som först gör barnen hyperaktiva för att efter cirka två timmar göra dem hungriga och trötta. Sedan funderar regeringen över varför skolresultatet blir så dåligt och varför så få vill bli lärare?

Livsmedelsverket rekommenderat lättmjölk (sötmjölk), industriellt framställt lättmargarin (mer än hälften vatten, omestrat fett och kemikalier) och växtoljor som är rika på omega6 (inflammationsdrivande). Märkligt!

Sammantaget blir många barn diabetiker och feta på denna kost. För att minska aptiten (slippa bli tjocka) börjar ungdomarna röka, ett beroende som nu är på väg att trefaldigas. Sedan funderar regeringen på hur man skall kunna minska på rökningen?

Axel Oxenstierna lär ha sagt till sin son Johan, som inför resan till Münster tvivlade på sin förmåga att förhandla för Sverige i den Westfaliska freden:

”An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur”

[Vet du inte, min son, med hur litet förstånd världen styrs?]

Kommentera