SVT: Cancerframkallande gift hittades i barnmat

Aflatoxin, ett starkt cancerframkallande mögelgift, hittades bland annat i Småfolk Oaty Stix Äpple och Hallon. Foto: Semper

– ◊ –

Ett av de värsta cancerframkallande gifterna i världen har hittats i barnmat som tillverkas av barnmatsföretaget Semper. Företaget gick ut med ett pressmeddelande för drygt en vecka sedan om att de återkallar en del av sina produkter, men där sades ingenting om vad det var för ämnen. Semper valde att inte berätta att det handlade om Aflatoxin, ett starkt cancerframkallande mögelgift.

I stället meddelade företaget endast att mögelämnen hade hittats, detta för att inte skrämma kunderna, uppger Sempers kvalitetschef Stina Björneholm.

”Semper återkallar Småfolk Fruity Stix Banan och Dadel samt Småfolk Oat Stix/Oaty Stix Äpple och Hallon, eftersom de kan innehålla spår av mögelämnen.”

Så stod det i det korta pressmeddelandet som barnmatsproducenten Semper skickade ut den 28 oktober.

”Kan innehålla spår av mögelämnen”

Olika tidningar i landet skrev om detta men det har hittills inte framkommit vilka mögelämnen det handlar om, och inte heller hur höga halter som hittats.

När Ekot ringer upp Semper svarar kvalitetschefen Stina Björneholm så här:

– Nivåerna ligger strax över barnmatslagstiftningen så det är inga alarmerande höga nivåer men det är över lagstiftningen och då vill vi ta hem de här, säger Stina Björneholm.

Vilka mögelämnen är det?

– Det här handlar om två olika mögelämnen, det ena heter Aflatoxin och det andra heter Ochratoxin, säger Stina Björneholm.

Aflatoxin och Ochratoxin är inte vilka mögelämnen som helst. Det är gifter, så kallade mykotoxiner. Speciellt Aflatoxin är det enda mögelgift som bevisat kan framkalla levercancer hos människor.

– Aflatoxin är ett väldigt potent gift kan man väl säga. Om man jämför med olika ämnen så är Aflatoxin det mest potenta ämnet, säger Lilian Abrahamsson-Zetterberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Finns det några dosnivåer som är ofarliga när det gäller Aflatoxin?

– Nej, det gör det faktiskt inte, säger Lilian Abrahamsson-Zetterberg.

Tidigare i år återkallades Sempers gröt och välling eftersom höga halter av Aflatoxin hade hittats. I de nu återkallade snacksprodukterna ligger halterna strax över gränsen för vad som är tillåtet för barn.

Exakt hur mycket över gränsen vill företaget inte säga.

Varför berättar ni inte för allmänheten att det är just Aflatoxin och Ochratoxin som har hittats i de här produkterna?

– Det är så pass specifika ämnen så vi tycker att det är viktigare att gå ut och säga att det är ett mögelämne, då förstår människor. Alla vet att man inte ska äta mögel, säger Stina Björneholm.

Det är inte lättare för människor att förstå om de hör att det är ett gift?

– Nej, det är så låga halter och vi vill inte skrämma föräldrar med att det är gifter, säger Stina Björneholm.

Semper ska nu göra ytterligare analysprover på de här produkterna. Toxikolog Lilian Abramsson Zetterberg på Livsmedelsverket tycker att företaget borde ha sagt vad det handlade om.

– Ja, jag tycker att det hade varit enklare om man talar om vad det är för ämne, säger Lilian Abramsson-Zetterberg.

 

Gå till SVT och lyssna på inslaget (2:35 min): Inga nivåer är ofarliga

– ◊ –

Annan media:

– ◊ –

Vår kommentar:

Hur många skulle kunna tänka sig att köpa konserverad gröt på burk?

Koka gröt kan de flesta och nyttig energirik barnmat är inte så mycket svårare att själv laga till.

Läs tidigare inlägg … Barnmatsbluffen

 

Kommentera