Idag är det Världsstrokedagen

Fakta om stroke:

  • Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning.
  • Stroke är en av våra stora folksjukdomar. Varje år insjuknar 30.000 svenskar i stroke. Det betyder en person var 17:e minut eller 577 i veckan, varje vecka året runt.
  • Av dem som fått stroke har cirka 85 procent fått en hjärninfarkt och 15 procent hjärnblödning.
  • Stroke är en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar och död i Sverige.
  • Stroke är den sjukdom som kräver flest vårddagar och beräknas kosta samhället 14 miljarder kronor per år.
  • Lika många män som kvinnor får stroke. Medelåldern ligger på 75 år, men var femte (20 %) är under 65 år.
  • Enligt World Stroke Organization går 85 % av alla Strokes att förebygga (vilket vi instämmer i).
  • De vanligaste riskfaktorerna är högt blodtryck, övervikt och rökning.

Hjärtinfarkt drabbar ungefär lika många, 30 000 svenskar per år, av samma orsaker. Dvs. ytterligare 517 i veckan. Det innebär att drygt tusen svenskar drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar varje vecka, och av dessa drabbas mer än 850 i onödan, av okunskap.

Ett evolutionsmedicinskt perspektiv

Staffan Lindeberg, docent i allmänmedicin vid Institutionen för medicin i Lund, har skrivit boken ”Maten och folksjukdomarna”. Han menar att stroke är en ”modern sjukdom” som vi själva åsamkat oss, genom felaktig kost.

I sin doktorsavhandling studerade författaren folket på Kitava, Trobrianderna, Papua Nya Guinea och resultatet visade att hjärt-kärlsjukdom, diabetes och övervikt helt saknades där.

Livsmedelsverkets tallriksmodell

Tallriksmodellen är en extremkost som vi tidigare aldrig ätit. På bara tjugo år (nyckelhålsmärkning kom 1989) har övervikt/fetma fördubblats och diabetes trefaldigats. Magsjukdomar, astma, allergier, eksem och andra sjukdomar har också ökat dramatiskt. Varför ansvariga inte ser eller begriper detta är en gåta, vars svar kan sökas i artikeln ”Dårskapens lov”.

Njutmetoden – LCHF

En modern variant av den föda vi är designade för är ”NJUTMETODEN” som passar alla, efter individuell anpassning. De som redan drabbats av övervikt, diabetes eller/och det metabola syndromet äter mer strikt, emedan friska kan äta mer liberalt. Passar även underviktiga som behöver öka i vikt. Framför allt förbättras hälsan med artriktig föda och den automatiska viktkontrollen är en bonuseffekt (tallriksmodellen sätter viktkontrollen ur spel).

De som vill prestera maximalt, som t.ex. elitidrottsmän, har nu upptäckt LCHF. Björn Ferry tog ett OS-guld i skidskytte på ”jägarkost” och världsettan i tennis Novak Djokovic menar att det har skärpt hans sinnen och hans koordination, på samma gång som uthålligheten har ökat. En annan fördel är ett stärkt immunförsvar, vilket innebär färre avbrott på grund av sjukdom.

Men framför allt är det viktigt att alltid få lov att äta sig mätt på god mat, med gott samvete. Det är inte tillåtet att försätta kroppen i ett svälttillstånd, som sätter ner immunförsvaret och som skadar hälsan, förutom att man blir hungrig.

Goda Nyheter

Genom att byta ut ”TALLRIKSMODELLEN” mot ”NJUTMETODEN” har Du reducerat risken för ohälsa, på samma gång som Du sannolikt äter godare än Du någonsin gjort. Svårigheten ligger i att byta vanor, att bryta ett sockerberoende, vilket kan vara jättetufft, även när det gäller att byta ut skräpmat mot riktig god mat. Livsstilsförändringar kräver kunskap, insikt och tålamod.

 

Tidigare inlägg om stroke:

Tips: Betrakta Livsmedelsverkets ”tallriksmodell” som ett skärgårdsgrund som lurar strax under vattenytan. Vi har nu märkt ut det åt Dig och det är Ditt val om Du vill runda sjömärket eller om om Du vill gå på grund.

Kommentera