Oseriös kritik av LCHF

”Köttlobby ligger bakom lågkolhydrat-dieter” basunerades ut av Ekot förra veckan. Det var ett sällsynt oseriös inslag från en vanligtvis pålitlig redaktion. Vad det handlar om är att vissa undersökningar som förespråkare för Atkins och LCHF hänvisar till var finansierade av köttindustrin. Inget fel att granska detta, men att antyda att den folkrörelse av folk som tror på att äta lite kolhydrater i grunden skulle vara styrda eller bekostade av köttproducenter, det är helt enkelt felaktigt.  Motsvarande sakförhållande skulle dessutom definitivt kunna sägas om lågfettdieter och kolhydratindustrin. Alla stora livsmedelssektorer sponsrar forskning.

Det har varit flera slarviga negativa mediainslag om LCHF den senaste tiden. Man får hoppas att det bara är en slump. Jag tycker det är bra med all kritisk granskning av alla dieter, men de ska göras med kunskap och nyanser.

I ett inslag kallades LCHF för extremdiet. Låt mig bara påpeka att det under flera epoker ansett förenligt med god vetenskap och officiella hälsoråd att dra ner på kolhydraterna. Att låtsas som om det är något helt nytt och bisarrt är inte korrekt.

Jag är ingen renlärig lågkolhydratare, men har stor respekt för rörelsen och anser att vi måste ha en sansad och nyfiken diskussion om näring, mat och dieter.

Källa: dn.se

Vår kommentar:

Ännu en tidningselefant som Dagens Eko bjöd på denna gång, en kanal som man förväntar sig mer av.

Observera att LCHF inte rekommenderar att köttförbrukningen skall ökas utöver vad den är idag.

Livsmedelsverket rekommenderar:

Protein bör bidra med 10-20 % av det totala energiintaget (E%). Populationsmålet är 15 E%, vilket bör användas för planeringsändamål.

Den rekommendationen gäller även för de två miljoner svenskar som tillämpar LCHF (enligt en Demoskop undersökning). Möjligen väljer LCHF-konsumenter ett kött av högre kvalitet, hellre kött från gräsbetande frigående kor med hög andel omega3-fetter, än de som är uppfödda i djurfabriker på kraftfoder med antibiotika inblandad. Det blir dyrare, men mer hälsosamt, mer miljövänligt och det gynnar svenska bönder och ger oss öppna landskap.

Lobbyister jobbar främst för skräpmatsindustrin, som tjänar grova pengar på producera billigt och sälja dyrt, som t.ex. margarindustrin.

De som idag producerar riktig mat håller på att bli utkonkurrerade, eftersom det är mycket dyrare att producera t.ex. smör jämfört med smörimitationen margarin. Näringsmässigt är det en himmelsk skillnad, men det syns inte på utsidan. Få skulle äta margarin om de visste vad det var för något, inte ens om det vore gratis.

De reklamkampanjer som margarinindustrin kontinuerligt visar i tv-rutan och i tidningar, kan våra kött- och mjölkbönder bara drömma om. De kämpar dagligen för att få kalkylen att gå ihop och hörs knappt i media.

Broschyr: Smör vs margarin

Hållbart samhälle

För de som vill värna ett hållbart samhälle rekommenderas boken ”Vegomyten” av Lierre Keiths. Den är skriven så att var och en själv kan bilda sig en egen uppfattning. Boken visar tydligt att ”Dagens Eko” saknar insikt i hur ekosystemen fungerar när de använder ”miljömässig katastrof” som konsekvens av LCHF. Det är precis tvärtom!

Dagens Eko bör läsa på eller behandla ämnen de behärskar.

En bok med hög WOW Factor!

 

Kommentera