SLV versus Oberoende Forskare

SLV versus Oberoende Forskare

[SLV = Statens Livsmedelsverk]

Rond

 1. Lita inte på myndigheternas kostråd! Rekommenderad skol- och daghemskost av Livsmedelsverket är en hälsofara … läs mer (19/8)
 2. Kostråden baseras på senaste forskningen. Det finns en felaktig föreställning om att vetenskapen skulle ha svängt när det gäller fett. Det stämmer inte … läs mer (26/8)
 3. Livsmedelsverket är åter på villovägar. Förra året kritiserade vi Livsmedelsverket för att de varnade mot animaliska produkter, trots bristen på vetenskapliga bevis. Som svar publicerade de en lista på 72 studier som de menade gav stöd … läs mer (30/8)
 4. Ofullständiga argument … Livsmedelsverket sätter nu punkt i den här konversationen (!) … läs mer (3/9)
 5. Njut av feta mejeriprodukter. Vi förstår att Livsmedelsverket vill sätta punkt för debatten. Det är inte lätt för världskända forskare att erkänna att man tagit fel, när man i decennier varnat mot det mättade fettet och i stället propagerat för en ökad användning av kolhydrater och därmed bidragit till en världsomfattande fetma- och diabetesepidemi … läs mer (7/9)

Domslut

Oberoende forskare vinner en klar seger på teknisk knockout, där fakta och vetenskap var avgörande. SLV’s enda försvar är den ”auktoritet” som våra politiker förlänat dem, därutöver har de ingenting att komma med.

Läs och bedöm själv!

Även WHO (World Health Organization) har gått ut med att det inte finns någon evidens för att mättat fett är farligt. Det hindrar dock inte SLV att fortsätta framhärda dess farlighet, utan ett uns av vetenskap bakom sig.

SLV’s ståndpunkt grundar sig på Ancel Keys falska forskningsresulat 1953, ett forskningsfusk som avslöjades redan fyra år senare 1957, men som fortfarande påverkar våra kostrekommendationer.

Se kortfilmen Big Fat Lies nedan;

Alla, utom SLV med medarbetare, vet numera att det saknas evidens för att mättat fett skulle vara farligt:

 • Dagens Medicin: Radikal förändring av WHO:s syn på mättat fett i maten … läs mer
  .
 • Kostdoktorn: Det verkar som allt fler inser hur bräckligt stödet är för den gamla teorin att naturligt mättat fett skulle vara farligt. Efter femtio år och miljarder dollar till studier har man fortfarande inte kunnat hitta några vettiga bevis för teorin. En bra förklaring till det är naturligtvis att teorin aldrig var sann … läs mer
  .
 • Käftsmäll åt Claude Marcus i Läkartidningen. Nu verkar debatten om kostråden ha nått en helt ny nivå i Läkartidningen. Claude Marcus och medarbetare skrev i början av sommaren en kritisk artikel om lågkolhydratkost. Denna var fylld av skrämselpropaganda mot fettintag, med skralt eller inget vetenskapligt stöd. Läs mer…

SLV verkar vara oförmögna att ändra ståndpunkt, hur stark evidens som än läggs fram. (O)ansvariga politiker låter dem hålla på, finansierade med skattemedel.
.
Lösning är att tills vidare runda dem (som ett sjömärke). Låt dem ha sitt ”tyckande” för sig själva, då gör de minst skada. Då slipper folkhälsan gå på det ”grund” SLV utgör.

Kommentera