GMO-bönder stäms för spridning av växtgifter

Domstol medger nu att ekologiska odlare kan stämma konventionella, GMO jordbrukare, vars bekämpningsmedel sprider sig och förorenar deras odlingsområden.

Leverantörer av konventionella och genetiskt modifierade (GM) grödor – och bekämpningsmedel och herbicider som följer med dem – är äntligen få smaka på sin egen juridisk medicin. Minnesotas Star Tribune har rapporterat att Minnesota hovrätt nyligen slagit fast att en stor ekologisk gård omgiven av kemisk-lastad konventionella gårdar kan begära skadestånd för förlorade skördar samt utebliven vinst, som orsakas av illegala intrång av bekämpningsmedel på sin fastighet .

Oluf och Debra Johnson 1500-acre organisk gård i Stearns County, Minnesota, har upprepade gånger blivit förorenat av närliggande konventionella och GMO-odlingar eftersom paret började det på 1990-talet. En lokal bekämpningsmedel kooperativ kallas Paynesville Farmers Union (PFU), som är nära gården, har citerats minst fyra gånger för brott mot bekämpningsmedel lagar och oavsiktligt orsakar skador på Johnsons gård.

Första gången man insåg att bekämpningsmedel hade drivit på Johnsons gård i 1998, bad om ursäkt PFU, men inte accepterar att betala skadestånd. Som vem som helst med en förståelse för ekologiska odlingsmetoder vet, även en liten bit av smitta kan resultera i att behöva plöja enligt den säsongens grödor, glömmer vinster , och även förlora förmågan att odla ekologiskt odlade grödor inom samma område under minst ett par år.

I Johnsons låt den första incidenten bilden. Men efter den andra, tredje och fjärde gånger, bestämde de att nog var nog. Efter den andra bekämpningsmedel drift år 2002 väckte Johnsons ett klagomål till Minnesota Jordbruksverket, som så småningom fann att PFU olagligt hade sprutas kemikalier på blåsiga dagar, vilket ledde till kontaminering av Johnsons organiska grödor .

PFU avgöras med Johnsons utanför domstol, och Johnsons gått med på att sälja sina förgiftade produkter som icke-organiska till ett lägre pris, och dra fälten från produktion för tre år för att föra dem tillbaka upp till ekologiska standarder. Men PFU är hänsynslös sprutning vanor fortsatte, med många fler incidenter som skedde 2005, 2007 och 2008, enligt Star Tribune.

Efter att ha utstått mycket lidande, är Johnson slutligen hamnade stämma PFU 2009 för vårdslöshet och otrohet, bara för att ta emot förnekande från tingsrätten som fick fallet. Men efter tilltalande, den Johnsons fått fördel från appellationsdomstolen, som förklarat att partiklar, inklusive bekämpningsmedel, herbicider är, och även GM partiklar som förorenar närliggande åkrar, i själva verket anses olagliga intrång, och är föremål för samma lagar om andra former av intrång.

I ett liknande fall, vann ett Kalifornien-baserade ekologiska gård nyligen en $ 1 miljon stämningsansökan lämnats in mot en konventionell gård som bekämpningsmedel sprids genom dimman från flera miles därifrån, och kontaminerat dess fält. Jacobs Farm / Del Cobo hela säsongen ört gröda måste kasseras som följd, och domstolen som ordförande fallet erkände och enades om att förorenarna ska hållas ansvarig.

Prejudikat har nu satts för ekologiska odlare att stämma bioteknikföretag vars GMO förorenar deras grödor.

Den fantastiska segrar både Johnsons och Jacob Gård / Del Cobo mot deras kemiska rena grannar är enorm, eftersom det utgör en ny uppsättning prejudikat för att hålla konventionella operationer fabriken jordbruk ansvarar för skador som deras system leda till andra gårdar. Och med denna nya prejudikat, många fler ekologiska bönder , till exempel, kan nu börja stämma GMO jordbrukare för både kemiska och genetiska föroreningar som driver på sina gårdar.

Många NaturalNews läsare kommer säkert ihåg de många incidenter med stämningar från Monsanto mot GMO-fria jordbruksföretag vars grödor oavsiktligt kontaminerats av genetiskt modifierat material. I många av dessa fall slutade de åtalade upp blir bankrutt av Monsanto, trots att Monsantos patenterade materialet var inkräktare fel.

Var noga med att kolla in den omfattande och mycket informativ rapport som sammanställts av Centrum för livsmedelssäkerhet (CFS) rätt Monsanto vs amerikanska bönder för en komplett historia av Monsantos krig mot traditionell amerikansk jord: http://www.centerforfoodsafety.org/. ..

Men det verkar som om vindarna nu vänder. Istället för att Monsanto vinner mot ekologiska odlare, kan ekologiska bönder har i dag seger mot Monsanto. Med andra ord, att jordbrukarna är kränkta genom drivande av genetiskt modifierat material i sina fält har nu en rättslig ben att stå på i strävan efter rättvisa mot Monsanto och de andra jättarna bioteknik vars ”frankencrops” är ansvariga för att orsaka omfattande förorening av den amerikanska mat utbudet.

Genetiska egenskaper är mycket smittsamma, vare sig det är via pollen överföra eller frön sprids, och ekologiska och icke-GMO- lantbrukare har all rätt att begära skadestånd för olagliga intrång då sådan överföring sker. Det förväntas att många fler ekologiska gårdar kommer att intensifiera och börja söker rättvisa och ersättning för skador orsakade av gröda kemikalier, genetiskt modifierat material, och andra skadliga inkräktare.

Alltför länge har Monsanto varit att komma undan med att stämma jordbrukare vars grödor har blivit förorenade av Monsantos patenterade genetiska och kemiska material, och vinna. Tack och lov verkar rättsväsendet att nu känna igen allvarliga fel i detta och börjar nu rättmätigt hålla förorenare och inkräktare ansvarig. Monsanto är dina dagar räknade.

Källor för denna berättelse är: http://www.startribune.com/local/12 …

– – –

Orginalartikel: NATURAL NEWS (med många klickbara länkar)

Vår kommentar;

Grödor sprider sig och blandar sig med vindens hjälp och på så sätt bildas nya arter som är bättre anpassade till en föränderlig verklighet. Intressant är nu att bekämpningmedel juridiskt sett kan betraktas som en förorening.

GMO-grödor är patenterade och bönder har tidigare stämts för att olovligen använda en patenterad GMO-gröda, utan att betala för det, när det blåst in över deras ägor (du läste rätt!). Nu borde istället snart GMO-bönder kunna stämmas för att de förorenar GMO-fria jordar med sina genmanipulerade grödor.

En intressant vändning där sunt bondförnuft verkar ha återuppstått. En utveckling vi tror behöver medborgarnas stöd för att den skall fortsätta i rätt riktning. Det behövs en kunnig opinion som motkraft mot lobbyister, en opinion som ger våra förtroendevalda kunskap, kraft och mod att agera.

Man kan engagera sig eller stödja andra som gör jobbet. T.ex. ett medlemskap i Konsument-Forum för 100 kronor per hushåll och år. Organisationen sprider kunskap om GMO och driver opinion mot GMO. En oberoende konsumentorganisation som enbart jobbar för sina medlemmar intressen och som för deras talan. En bra investering för sig själv, sina barn och barnbarn, och för samhället i stort.

Vi menar att detta är en konsumentfråga och en medborgarfråga, som en motkraft mot kommersiella intressen.

  • Om vi konsumenter kräver GMO-märkning och inte köper dessa varor, så slipper vi dem.
  • Om vi medborgare väljer förtroendevalda (inom riksdag, regering och inom EU) som jobbar mot GMO, så slipper vi deltaga i detta högriskexperiment som sannolikt slutar olyckligt.

Troligen en av vårt tids viktigaste frågor. Fortfarande har vi möjlighet att avvärja en mänsklig tragedi.

Läs tidigare inlägg om GMO: Genetic Armageddon

Team KOSTDEMOKRATI

4 svar på ”GMO-bönder stäms för spridning av växtgifter”

Kommentera