Arla höjer mjölkpriset idag

.

Arla höjer mjölkpriset

ζ

En framtidsvision

Arlas ledning tar ansvar och betalar sina mjölkbönder ett mjölkpris som bönderna kan leva på (och slippa låna för att kunna överleva).

Arla lämnar sin gamla affärsstrategi att svälta ut konkurrenter och bönder i synnerhet (för att sedan billigt kunna köpa upp konkurrenter). De beslutar att betala sina mjölkbönder ett pris som gör att de överlever, ett ”fairtrade-pris” på minst fyra kronor per liter (kg) mjölk. Arla starka ställning i Sverige gör att de kan diktera priset på mjölk och andra mejerivaror, och de gör nu en ”kovändning” och plötsligt bryr de sig om svenska bönder och svenskt lantbruk.

Minst fyra kronor per liter mjölk är ett rimligt krav som vi framförde tidigare och som svenska konsumenter förstår. För endast en krona och femtio öre mer för mjölken (inklusive moms), så skulle vi rädda svenskt lantbruk och slippa importerad GMO-mjölk med antibiotika, djuren skulle må bättre och vi skulle skona miljön.

Ett vinna-vinna-vinna scenario och Arla skulle inte förlora en krona, då kunderna förstår att mjölk kostar mer än kolsyrat vatten att framställa och de är villiga att betala en krona och femtio öre mer för svensk mjölk. Det är stor skillnad på mjölk och ”GMO-mjölk”.

 • FAIRTRADE för svenska mjölkbönder – såklart … klicka här

Minimipriset på fyra kronor per liter mjölk gäller svenska mjölkbönder som följer svensk djurlag OCH som inte utfodrar sin kor med GMO (som varken djur, människor eller miljö mår bra av).

gm-milkImporterad ”GMO-mjölk” från kor utfodrade med GMO-soja eller GMO-majs, mjölk från Danmark och Tyskland, spetsat med antibiotika, kommer fortsatt att säljas till ett pris som ligger en krona och femtio öre lägre än svensk mjölk. Frågan är om det finns någon kund som efterfrågar GMO och antibiotika i mjölken?

Eftersom en tydlig märkning av GMO saknas så är det upp till konsumenter att själva vara vaksamma och upplysta. Om mjölken eller mejerivaror kommer från Danmark eller Tyskland så kan man antaga att korna har utfodrats med GMO, vilket är en katastrof för djur, människor och miljön. I Danmark och Tyskland blandar man också i antibiotika i fodret, varför antibiotikaresistens utvecklas med rekordfart. Vem vill stödja denna utveckling?

 • Sverige bäst i EU – Friska djur behöver inte antibiotika! … klicka här

En-krona-50öreHela framtiden för svenska mjölkbönder hänger på en krona och femtio öre mer per liter mjölk, som konsumenter mer än gärna betalar för god djurvård utan onödig antibiotika och framför allt utan GMO.

Nästan för enkelt och för bra för att vara sant, med tanke på att det är 1 april idag.

De flesta företag är måna om sina ”ägare”, om sina leverantörer, om sina kunder och att visa på samhällsansvar. Men Arla agerar uppenbarligen efter en annan agenda.

1aprilMen det är sant (inget aprilskämt eller framtidsvision) att Arla höjt priset till mjölkbönderna den 1 april, med 17,3 öre till 2.82 kronor, så nu fattas bara 1,18 kronor till ett ”fairtrade-pris” på minst 4,00 kronor per liter mjölk till bonden.

Hur svårt kan det vara för Arlas ledning att visa en smula ansvar?

 • Arla höjer mjölkpriset till bönderna  från 1 april 2015. Mejeriet betalar från april 2,82 kronor per kilo för mjölken, en höjning med 17,3 öre … SvD NÄRINGSLIV

Om Arlas ledning istället höjt till 4,00 kronor så skulle Arla slippa att skämmas (som de borde göra idag) och Arla skulle slippa den köpbojkott som är under uppsegling. Detta ”fairtrade-pris” gäller svenska mejeriprodukter producerade enligt svensk lag och utan GMO.

Importerade GMO-mejeriprodukter spetsade med antibiotika håller en betydligt sämre kvalitet och kan säljas billigare, men de bör vara tydligt uppmärkta så att upplysta konsumenter inte av misstag köper GMO.

Även utomlands börjar man tröttna på dumpning av mjölkpriset och på Arlas agerande:

 • Mjölkilska i BrysselSVT (31 mars 2015)
  .
 • Bönder i protest häller ut mjölk i BrysselJORDBRUKSAKTUELLT (2012)
  .
 • Arla kan komma att dumpa mjölkprisetSVT (2012). Observera att det kostar 3 kronor att producera en liter mjölk och Arla har nu höjt till 2.82 kronor (!). Arla förväntar sig uppenbarligen att deras mjölkbönder ska ta lån och stå för mellanskillnaden. Att bönderna konkurreras ut, att svenskt lantbruk dör sotdöden och att kunderna snart inte kan köpa svensk GMO-fri mjölk utan antibiotika, det struntar Arlas ledning uppenbarligen i – bara de tar marknadsandelar och tjänar pengar.

Bönderna kan sitta still och dö sotdöden eller göra något. Problemet är att de själva inte har tillräcklig med påverkans kraft och de behöver därför hjälp från konsumenterna, som i sin tur är beroende av bra mat för att hålla sig friska.

Hög tid för konsumenterna att lära Arlas ledning veta hut?

Hur?

 • Välj mejeriprodukter från lokala mejerier, även om de kostar någon krona mer. Det lönar sig i längden, inte minst hälsomässigt. Det är också ett sätt att säga nej till GMO.
  .
 • Om det endast finns Arla i mejerihyllan, se till att det är svensk mjölk, svensk yoghurt, svensk ost, svensk grädde och svenskt smör (röd Arla-ko på eller det ska stå ”svenskt”).
  .
 • Köp inte mejeriprodukter som kan komma från Danmark eller Tyskland, som sannolikt innehåller både GMO och antibiotika. Många av Arlas mejerivaror kommer från danska och tyska kor utfodrade med GMO och antibiotika. Det ska vara en röd Arla-ko eller stå ”svenskt” på förpackningen.
  .
  Observera att handels egna varumärken, mejerivaror och kött, ofta kommer från Danmark och Tyskland. Säg nej till GMO genom att INTE köpa dessa produkter när det finns alternativ.

För dig som ännu inte vet vad GMO är för något och vilka risker som GMO innebär för dig, för dina barn, för djur och för miljön (klicka på bilden nedan). Det är mycket värre än du anar.

GMO är något vi alla bör undvika – till varje pris ↓
.

3 svar på ”Arla höjer mjölkpriset idag”

 1. ARLA BESTÄMMER SVENSKT LANTBRUKS FRAMTID.

  Om Arla höjer avräkningspriset till mjölkbönderna till minst 4 kronor, slutar upp med att försöka få in GMO i Sverige och om de märker upp tydligt så vi kan välja bort GMO från Danmark och Tyskland, så skulle vi kunna köpa Arla igen. Svårare än så är det inte.

  Arla skulle inte förlora en krona för kunderna är beredda att betala 1,32 kronor per liter (inkl. moms) mer för svensk mjölk. Men det vill inte Arlas ledning, de vill svälta ut sina konkurrenter för att sedan billigt ta över.

  Att de med denna affärsstrategi kväver svenska mjölkbönder verkar vara ovidkommande. Att svenska konsumenter snart bara har GMO-mejeriprodukter att tillgå verkar de inte heller bry sig om. Att visa samhällsansvar genom att säga nej till GMO finns inte heller på agendan, trots att GMO är vår tids största hot mot djur, växter och människan.

  Det är inte märkligare att betala lite mer för svensk mjölk än att betala mer för svenskt kött. Det är ju en kvalitetsskillnad (som Arla inte vill låtsas om). GMO-mejeriprodukter med extra antibiotika från Danmark och Tyskland får de gärna sälja billigare, men det ska vara tydligt uppmärkt.

 2. Hög tid att bojkotta Arla på riktigt ? !

  Arla vill öka sin GMO-användning

  Flera av Arlas ostar som säljs i butikerna idag framställs med hjälp av en GMO-framställd löpe, kallad för ystenzym. För att göra sin produktion mer kostnadseffektiv, vill Arla nu utöka användningen av GMO-löpen.

  Läs mer … JORDBRUKSAKTUELLT

  – – –

  Arla trycker på för GMO-sojan.

  Arla Foods trycker på för att GMO-sojan ska släppas fri och får stöd från bland annat grisföretagarna. Nu vill LRF Mjölk lyfta GMO-debatten till att handla om mer än bara mjölkproduktion.

  Därmed öppnar även LRF Mjölk för en ändrad policy.

  Läs mer … Land

  Om Arla lyckas få in GMO i svensk mjölk såsom i dansk och tysk, så sänker de svensk kvalitet och kan lättare spela ut bönderna mot varandra. Istället borde Arla värna svenska bönders kvalitet och både ge och ta betalt för det, vilket är ett ”enkelt” beslut på ledningsnivå. Men endast konsumenterna verkar kunna få dem att ta kloka beslut som gynnar producenter och konsumenter. Arla verkar fokusera på marknadsdominans, till varje pris.

  Ordspråk: ”Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.”

  Svensk mjölkproduktion hänger på 1:18 kronor per liter mjölk (!) och Arlas lednings välvilja. Kanske dags att tala om för Arlas ledning att deras nuvarande affärsstrategi att föra in GMO och att svälta ut bönder och konkurrenter i Sverige varken ligger i svenska konsumenters intresse eller i nationens.

Kommentera