Svenskt griskött blir mer populärt efter debatt

.

svenska-grisbönder

Även processade  produkter såsom t.ex. korv och färdigmat borde märkas upp

Det är självklart att vi konsumenter ska veta vad vi köper och äter, om ett
livsmedel innehåller GMO eller ej. Om det blir trångt så kan man ta bort
den tämligen värdelösa DGA-märkningen (som industrin hittat på).

ζ

140609-svenskt-köttklicka för att se inslaget

Svenskt griskött blir mer populärt efter debatt

De svenska grisbönderna har under en längre tid varit i kris och många har gått i konkurs under de senaste åren. Konkurrensen av billigt utländskt griskött har gjort det svårt för många av dem att överleva. Men det är en utveckling som nu kanske är på väg att brytas.

En undersökning som Livsmedelsföretagen har låtit opinionsinstitutet Demoskop göra, visar att mer än hälften av de konsumenter som brukar köpa utländskt griskött har påverkats av debatten kring om bland annat det billiga danska grisköttet. Ett lågt pris som beror på att de danska grisbönderna bryter mot vissa EU-regler.

ζ

Svenskt i stället

Åtta av tio av de konsumenter som tidigare köpt utländskt och som blivit påverkade av debatten, säger nu att de köper eller kommer att köpa mer svenskt griskött i stället. Och det här är en förändring bland konsumenterna som regeringen tror kommer att påverka andra och större inköpare.

Jag tror att det kommer till att innebära att stora konsumenter som kommuner till exempel också, precis som vi vanliga konsumenter, kommer till att ta mer hänsyn till att djuren har haft det bra. Men också att de har blivit tillförda mindre utav antibiotikum till exempel, menar landsbygdsministern och centerpartisten Eskil Erlandsson.

När krisen för bönderna blev akut i februari efter att andra EU-länder börjat dumpa sina priser på griskött, då Ryssland stoppat importen av europeiskt griskött, bad regeringen grisnäringen att komma med förslag på hur man ville göra för att ta näringen ur krisen.

ζ

Exporten blir viktigare

Senare i dag kommer grupperna att presentera sina förslag för regeringen. Och då blir ökad export av svenskt griskött en del av lösningen, tror Eskil Erlandsson.

Vi har en efterfrågan på svenska produkter apropå att vår livsmedelssäkerhet är så hög i vårt land och fler och fler konsumenter i andra delar av världen efterfrågar den höga standarden som vi har på vår mat. Och den möjligheten tycker jag att vi ska ta till vara på. Den ger oss ju jobb i hela landet och den kommer att ge oss öppna landskap också i fortsättningen, säger Eskil Erlandsson.

EskilErlandssonKälla … SVT

PS. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) är en ivrig förespråkare för GMO och har inte förstått att detta innebär slutet för svenskt lantbruk. Vi kan aldrig konkurrera med pris, vi ska konkurrerar med kvalitet ur alla aspekter (där vi är starka). Att sänka djurskydd och införa GMO är inget framgångskoncept.

ζ

Kommentar

Svenskt griskött har en lysande framtid, om man låter bli att införa GMO.77-öre

Alltfler konsumenter vill inte äta kött och mejerivaror från djur som varit i kontakt med GMO. Merkostnaden för att låta bli GMO till grisar ligger idag på cirka 68 kronor för en ”standardgris” på 88 kg, vilket innebär en extra kostand på 77 öre per kilo. En spottstyver i sammanhanget där GMO-fritt och MRSA-fritt kommer att bli framgångsfaktorer av stora mått, som utländska konkurrenter har svårt att matcha.

För vem vill äta GMO och MRSA?

Svar: Ingen (som vet vad det är).

skjuta-sig-själv-fotenDetta är ingen prisfråga, det är en hälso- och överlevnadsfråga och mycket snart blir det lika svårt att sälja GMO som margarin (som man inte ens vill ha till skänks). Föräldrar kommer att kräva mat fri från GMO och MRSA till sina barn.

Om svensk grisnäring mot bättre vetande släpper in GMO så skjuter de sig själva i foten och tar ytterligare ett steg mot en säker sotdöd, på samma gång som svenska konsumenter får allt svårare att få tag på riktig mat, fri från GMO och MRSA.

Det hänger på 77 öre per kg griskött.

ζ

GMO är vår främsta valfråga 14 september 2014
.

vote-nej-till-GMO

GMO ger RÖTT KORT

GMO-kramare och deras partier får ”rött kort” och åker av den politiska spelplanen, en fråga om liv eller död. GMO är en framträngande  och avgörande valfråga och tillsammans med MRSA-hotet ser det ljust ut för svensk grisnäring, även på exportsidan, om de håller fritt från GMO. Det kommer sannolikt att ljusna redan till hösten, om man inte dessförinnan vådaskjuter sig själv.

Det har redan börjat röra på sig.

Matjätten slutar sälja danskt fläsk

Som första butikskedja har City Gross beslutat att helt sluta sälja utländskt griskött i sina butiker. De hoppas att fler kedjor ska följa efter. Ett 40-tal enskilda butiker har den senaste tiden uppgett att de slutat sälja danskt griskött. City Gross har som första livsmedelskedja bestämt sig för att sluta med utländskt griskött i samtliga butiker.

Läs mer … DN

.
City Gross har förstått – före alla andra

Redan september 2010 förstod City Gross vart vi var på väg och slutade sälja kött från GMO-grisar … CITYGROSS … och nu går de vidare och slutar sälja kött från MRSA-grisar. De värnar sina kunder och sitt varumärke. Bara en tidsfråga innan övriga kedjor måste följa efter, om de vill behålla sina kunder.

Nästa steg blir sedan att välja svenskt kött även i processade livsmedel, som t.ex. färdigmat.

ζ

david suzuki -gmo

PS.

Det GMO-fria EU på väg att försvinna

Den 12 juni 2014 möts EU:s miljöministrar i Luxemburg. De väntas då ta fram nya riktlinjer för godkännande av GMO-grödor i Europa.

GMO-EUROPE

Vid ett förberedande möte i Coreper (en förberedande grupp inom EU) togs ett kompromissförslag fram, som väntas få stöd från ministrarna. Förslaget som kommer från det grekiska ordförandeskapet går ut på att ge varje land eget ansvar när det gäller att tillåta GMO. Med andra ord är nu den allmänt enade kritiska inställningen till GMO inom EU på väg att försvinna.

I förslaget framhävs att varje land nu tillåts större frihet att förbjuda GMO-grödor. Men den andra sidan av myntet är att landskapet nu luckras upp och gör det lättare för biotech-industrin att argumentera för tillåtandet av GMO i enskilda länder, rapporterar The Greens in the European Parliament.

Det finns även en rädsla för att nationella förbud ska leda till rättstvister mellan länder och biotech-industrin och då är tanken att EU ska ha en medlande roll.

Miljöministrarna kan fortfarande förkasta förslaget den 12 juni om det möts med protester.

Källa … Canal Second Opinion (med länkar)

ζ

Kommentar

Första försvarslinjen mot GMO i form av et GMO-fritt EU verkar nu falla. Desto viktigare för Sverige att inte släppa in GMO och att återställa en egen försörjning av livsmedel utan GMO.

5-kronaDet kommer att bli något dyrare, men det behöver inte bli så farligt om detaljhandeln slutar upp med att lägga på ett extra stort pålägg på just svenskt kött. Endast den högre produktionskostnaden (högre kvalitet) som rör sig runt drygt fem kronor per kilo kött bör påverka priset ut mot slutkund. Då sliper vi MRSA, GMO plus att djuren mår mycket bättre. Jobben stannar i Sverige. vi får öppna landskap, en högre egen självförsörjningsgrad, ett godare och mer näringsrikt kött. För drygt fem kronor kilot.

Av svensk grisköttsproduktion blir cirka 28 % charkuterivaror, medan resterande 72 % ingår i processade produkter som t.ex. korv, färdigrätter, etc.  I processade livsmedel tillämpas världsmarknadspriser där MRSA- och GMO-grisar sätter priset. Här borde det framgå om ett livsmedel innehåller svenskt kött eller importkött. Även här borde det vara värt drygt fem kronor per kg för att slippa MRSA och GMO, på samma gång som vi skulle stödja svenska bönder och en bättre miljö för djuren.

Inga stora kostnader för konsumenterna, men oj så mycket det skulle betyda för Sveriges bönder och för vår hälsa. Godare och mer näringsrik mat skulle vi få på köpet, och ett mer hållbart samhälle. Men som sagt – först måste GMO stoppas vid gränsen. En viktig konkurrensfördel som vi inte säljer ut för en spottstyver, det vore ju vansinnigt.

.
Team KOSTDEMOKRATI

Programförklaring ... läs mer... 

Ett svar på ”Svenskt griskött blir mer populärt efter debatt”

 1. .

  Nu har Gotlands bönder sålt ut sin främsta konkurrensfördel för mindre än en krona. De har gjort en grov missbedömning av vad konsumenterna vill ha och vad de är villiga att betala för.

  Nu kan de behålla sitt kött och slipper transporten till fastlandet, då sparar de ännu mer.

  Alltfler konsumenter vill inte äta kött och mejerivaror från djur som varit i kontakt med GMO. Merkostnaden för att låta bli GMO till grisar ligger idag på cirka 68 kronor för en ”standardgris” på 88 kg, vilket innebär en extra kostand på 77 öre per kilo. En spottstyver i sammanhanget där GMO-fritt och MRSA-fritt kommer att bli framgångsfaktorer av stora mått, som utländska konkurrenter har svårt att matcha.

  ”Bara två saker är oändliga, universum och mänsklig dumhet.
  Och jag är inte säker på det förstnämnda.”

  – Albert Einstein

  Dags att städa LRF-trappan – och man börjar alltid uppifrån.

Kommentera