Fetmakirurgi kan riskera graviditet

.

foster-riskerar

ζ

voffo-1Voffo gôr di på dette viset?

Näringsbrist är en allvarlig konsekvens av
ett ingrepp som starkt måste ifrågasättas.
Det finns ju lösningar som ger ett betydligt
bättre resultat, både på kort och lång sikt,
utan biverkningar. Därtill mycket billigare.

ζ

GBP-graviditet

ζ

Fetmakirurgi kan riskera graviditet

Publicerad DN 2013-11-13

Barn till kvinnor som genomgått en fetmaoperation löper dubbel så stor risk att födas för tidigt. Det är också betydligt högre risk att de föds underviktiga.

– Det här måste vi känna till eftersom vi då har beredskap i mödravården och kan informera kvinnorna om detta, säger Olof Stephansson, förlossningsläkare och docent vid Karolinska institutet.

Tillsammans med övriga forskare bakom studien anser han att graviditeterna måste övervakas extra noga av mödravården.

– Det kan till exempel handla om fler ultraljud och noggrannare kontroll av vitaminer och mineraler.

Studien är den största i sitt slag enligt forskarna. I undersökningen ingår 2.500 barn som fötts av en fetmaopererad mamma. Det har jämförts med 12.500 mammor med liknande egenskaper som inte genomgått kirurgin. Trots riskerna vill forskarna inte avråda från operation.

– En extrem fetma är väldigt farligt under både graviditet och förlossning. Det här är kvinnor med massiv övervikt där detta är det sista man tar till.

Sedan början av 2000-talet har fetmakirurgin ökat kraftigt i Sverige.

– Teknikerna har utvecklats och vi har fått ner operationstiderna. Det är det mest effektiva sättet vi har i dag för att klara av en viktnedgång på lång sikt.

Källa … DN / TT

ζ

Radio

SR-logo

ζ

Kommentar

timeI snitt varje timma, dygnet runt, året runt, skär kirurger sönder magen och tarmarna (friska organ) på en svensk övervikt patient för att åstadkomma en konstlad inre svält och för att göra det svårt att äta (vilket de lyckas med). Många mår dessutom illa varje gång de äter, varför de har svårt att överhuvudtaget äta.

Detta brutala ingrepp gör att patienterna får ett sämre immunförsvar och en kronisk brist på näring, vitaminer och mineraler. Läkemedelsdosering blir också mycket vansklig då upptaget är okänt, läs mer …

Denna näringsbrist drabbar självklart även barnen som får sin näring via mamman, vilket innebär att även barnen drabbas av näringsbrist under graviditeten, med risk att barnet inte utvecklas på ett optimalt sätt.

  • tystnad-rund-skyltSnabbguide. Viktoperationer – ett onödigt lidande. Det är onödigt då det finns kostnadseffektiva metoder som är helt överlägsna och utan biverkningar. Men detta talar vården tyst om trots att de därmed begår ett lagbrott.
    .
  • Vad innebär en viktoperation? Läs själv … Oskuret är bäst?

Gastric Bypass, som hitintills drabbat mer än 50.000 svenskar, platsar som en av medicinhistoriens större skandaler, som dessutom är baserad på en fuskstudie. Här gäller det att själv läsa på och att inte enbart förlita sig på ”auktoriteter”.

RESULTAT. Det finns erfarenheter och studier som visar att de flesta som genomgått en Gastric Bypassoperation går upp i vikt igen och blir feta igen inom en tioårsperiod, men det reducerade immunförsvaret och den kroniska bristen på vitaminer och mineraler består. Vad detta har för konsekvenser efter 20 – 30 år vet vi inte, och idag opererar de barn och tonåringar, från 13 år och uppåt..

ζ

Hur är detta möjligt?

 

ko-heligStår över vetenskap och lag

En ”helig ko”

Sjukvården verkar vara vår tids ”heliga ko” som får göra precis som den vill, t.o.m. skära sönder magen och tarmarna på 90 barn och ungdomar mellan 13 och 18 år – för att studera resultatet. Allt bekostas med skattemedel. Detta är vansinne i kubik, svårt att ta in.

Säkert att det inte är ett dåligt skämt? Är det på riktigt? Svar JA.

Sjukvården har utvecklats till ”en stat i staten” som omsätter mer än tio procent av Sveriges BNP eller mer än 350 miljarder kronor (i snitt 80.000 kr per arbetande svensk och år). Hur detta har gått till finns utförligt beskrivet i boken ”Forskningsfusket”. En bok alla borde läsa, både medborgare och sjukvårdspolitiker.

bil-kraschKostnaderna för sjukvården som hittills fördubblats vart tionde år, är på väg att fördubblas redan efter åtta år. Den globala incidensen av sjukdomar som Alzheimers sjukdom och cancer prognostiseras tredubblas, och diabetes fördubblas fram till år 2050.

Denna kostnadsutveckling har nått sin vägs ände. Men vården kör ändå vidare i gamla hjulspår med full fart, mot en säker krasch.

Viktoperationer är ett tydligt exempel på hur galet det kan bli när en skattefinansierad sektor saknar ledning, uppföljning och kvalitetskontroll. De behöver inte prestera något resultat alls, de får sina pengar ändå, med ett klockverks precision. Makalöst.

ζ

SEK-coins-stackPolitik & Business

Det handlar om politik och om rå skrupelfri business, inte längre om att läka och bota på bästa sätt. Hög tid för ansvariga förtroendevalda sjukvårdspolitiker, de som med skattemedel betalar notan, att ta befälet (nödvändigt om de vill ha fortsatt förtroende)!

ζ

Det får bli en valfråga  – att ta befälet över sjukvården – en landstingsfråga av dignitet som kan avgöra landstingsvalet. Om folkhälsan och vården tillåts krascha så kraschar även välståndet.

Idag drabbas barnen hårt, t.o.m. innan de föds.

Det kan vi medborgare inte tillåta.

.
Team KOSTDEMOKRATI

Programförklaring ... läs mer... 

Kommentera