LCHF fungerar bäst; både före och efter GBP

lågkolhydratkost-LCHF

ζ

LCHF fungerar bäst; både före och efter GBP.

mage-ont-sv

Viktoperationer gör att patienterna får svårt att äta utan att må illa.

Efter en GBP-operation gäller det att hitta just det som individuellt fungerar, den metod och den mat som man kan äta utan att må illa och som gör att man får i sig tillräckligt med näring, mineraler och vitaminer.

Alltfler upptäcker nu att lågkolhydratkost (LCHF) är den kost som fungerar bäst även efter en GBP-operation. LCHF minimerar också risken att gå upp i vikt igen efter en viktoperation, vilket är mycket vanligt om man inte byter levnadsvanor.

Läs mer om LCHF … NJUTMETODEN (snabbguide).

Vid en GBP-operation förlorar man 80 – 90 % av sin magsäck, sin tolvfingertarm och en del av sin tunntarm. Efter operation måste man tugga maten väl, annars kan större bitar fastna, vilket t.o.m. kan kräva ett akut operativt ingrepp.

Det ställs stora krav efter viktoperation på HUR och VAD man äter.

För att kunna finna just den metod och den mat som fungerar bäst för respektive patient är det viktigt att förstå vad som händer i kroppen och i tarmarna när man äter.

ζ

Matens naturliga väg genom magtarmkanalen

I magsäcken bearbetas maten både mekaniskt och kemiskt, med hjälp av saltsyra, intrinsic factor (ett enzym som behövs för vitamin B12), och enzymer som bryter ner proteiner i mindre beståndsdelar. Bearbetningen pågår i upp till fyra timmar eller mer, innan maten portioneras vidare till tolvfingertarmen. Maten har nu finfördelats, spjälkningen har påbörjats och skadliga bakterier har dött i den sura miljön.

I tolvfingertarmen fortsätter bearbetningen och där tillsätts galla och bukspott för att ytterligare spjälka födan. Innan nästa process-steg, som sker i tunntarmen, neutraliseras pH-värdet så att inte saltsyran från magsäcken ska fräta på tunntarmen.

Denna process har utvecklats under 2,5 miljoner år.

ζ

Den onaturliga vägen efter en GBP-operation

Vad händer när man kopplar bort magsäcken, tolvfingertarmen och GBP-magsäcken bit av tunntarmen? Kvar av magsäcken är en liten ficka som rymmer cirka 15 cl, ungefär som en golfboll, och efter cirka 20 minuter töms det obearbetade och sura maginnehållet rakt ner i tunntarmen som inte är konstruerad för vare sig saltsyra eller obearbetad mat.

Detta gör att många patienter börjar må illa och kräkas. Det kallas för ”dumping”, vilket innebär att tarmen tömmer sig.

Patienterna uppmanas att äta små portioner ofta, tugga länge och väl och allra helst äta purémat. Läs mer … Oskuret är bäst

Se exempel på kostråd efter en GBP här…

ζ

LCHF; både före och efter en GBP-operation

Socialstyrelsen_ramLågkolhydratkost (LCHF) är den enda kost som Socialstyrelsen funnit vara i enlighet med «vetenskap och beprövad erfarenhet» för behandling av diabetes och övervikt. Och självfallet fungerar LCHF även lika bra för att förebygga diabetes och övervikt.

Men istället för att nyttja en godkänd kostbehandling så tillämpar vården koster som inte uppfyller några krav alls, som ÖKAR förekomsten av diabetes och övervikt. När SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) utvärderade de diabeteskoster som vården rekommenderar, så fann de att samtliga saknade stöd i vetenskapen. Bakvända världen inom vården!

Därför ökar diabetes och övervikt och behandlingsresultatet på överviktskliniker är uruselt. Man skulle kunna säga att överviktiga medborgare blir grundlurade.

Om patienterna hade erbjudits LCHF i kombination med professionell support INNAN en magoperation så hade floden av viktoperationer förvandlats till en rännil. Detta sker dock inte, trots att vården därigenom bryter mot Patientsäkerhetslagen.

ζ

Goda råd för viktopererade – på Facebook

Cirka 50.000 svenskar har genomgått en viktoperation. Frågan är nu vad dessa ska äta för att må så bra som möjligt? Många erfarenheter och goda råd finns på Facebook om HUR och VAD man bör äta för att må som bäst. Sedan gäller det bara att prova sig fram.

Facebook-3D

FACEBOOK. Gastric Bypass: Stödgrupp med alternativ!

Hur och vad man bör äta för att må bra, är frågor som ofta diskuteras på Maria Jallows Facebookgrupp (för dem som funderar på eller som har genomgått en viktoperation).

Eftervården och stödet från vårdens sida efter en viktoperation är ynkligt, varför Marias Facebooksida fyller en viktig funktion. Man slipper att själv uppfinna hjulet, varje gång. En mötesplats där nu mer än 200 medlemmar utbyter erfarenheter, ger och får goda råd, och får stöd och gemenskap bland likasinnade.

Facebookgruppen växer så det knakar och är nu uppe i över två hundra medlemmar. Det är gratis att ansluta sig …. Gastric Bypass: Stödgrupp med alternativ!

Det har visat sig att många mår som bäst genom att äta lågkolhydratkost (LCHF), även efter en GBP-operation. Det är energirik naturlig mat rik på mineraler och vitaminer.

På samma gång som vi alla är olika, är människor i grunden också relativt lika. Därför är erfarenhetsutbyte viktigt. Vi kan lära av varandra.

ζ

GODA ERFARENHETER
.

Facebook-people.
Klipp från Facebookgruppen

Ett citat (som vi fått tillstånd att publicera), publicerat 2 juni 2013:

För två månader sedan mådde jag inte alls bra. Hade mycket hälsoproblem och skulle kunna göra den listan ganska lång, men väljer bara ut några av dem idag…

 • Min laktosintolerans var hemsk! Reagerade på allt, klarade inte ens 1 msk ”vanlig” mjölk eller någon annan laktosprodukt, värst var vispgrädde. Men jag klarade inte heller av ”vanligt” smör, keso osv…
  .
 • Jag hade huvudvärk i stort sett varje dag.
  .
 • Jag hade mycket magkatarr, och eftersom jag är lite ”felkopplad” i magen så får jag sällan halsbränna utan magsyran går rakt ut i tarmarna. Och det gör väldigt ont och magen svullnar ordentligt.

Nu har jag ätit LCHF i två månader!

Och vilken skillnad!!!

 • Nu äter jag helt vanliga icke laktosfria produkter, vilket är betydligt billigare och mycket större utbud. Bara att kunna äta vilken yoghurt man vill är fantastiskt. Och vispgrädde, keso och vanligt smör…det är underbart.
  .
 • Huvudvärken är som bortblåst! Den enda gången jag känt av den är när jag druckit för lite vatten, och det är ju lätt att råda bot på!
  .
 • Har inte tagit en enda omeprazol för mina magsyreproblem sedan i påskas!

 Vilken vinst på så kort tid!!!

Och dessutom har jag ju faktiskt tappat några kilo!

Tänk vad kosten spelar roll!!!

ζ

Kommentera