Nytt matlarm: Fusk i fiskprodukter

Forskningfusket

Så blir du lurad av kost-
och läkemedelsindustrin.

Boken ALLA bör läsa.

ζ

Fisken på våra tallrikar är inte alltid av den sort som anges på förpackningen.

Ett nytt matfusk har upptäckts i Europa. Fisken som vi äter är inte alltid av den sort vi tror. Billiga sorter ersätter dyra och nya arter som vi aldrig har ätit tidigare har spårats i fiskdiskarna, uppger BBC News.

Knappt har svallvågorna efter hästköttskandalen lagt sig förrän det är dags för nästa avslöjande om matfusk i livsmedelsbranschen – fiskprodukter, skriver BBC News.

Den globala konsumtionen av fisk och skaldjur per person ökar kraftigt – vilket är bra för hälsan. Men forskning visar också att mycket av det som säljs inte motsvarar beskrivningen på förpackningen.

Prover i Europa, som bland annat har gjorts på Eurofins laboratorium i Hamburg, visar att dyra fiskar byts ut till billigare sorter utan att konsumenten informerats, och fusket förekommer i stor skala. Dessutom har nya sorter som aldrig tidigare använts som matfiskar upptäckts i färdigproducerade fiskrätter.

I vintras upptäckte Livsmedelsverket att Kalix löjrom i själva verket innehöll billig amerikansk sikrom.

Läs mer: Falsk löjrom avslöjad.

Irland var en fjärdedel av produkterna från restauranger, butiker och stormarknader märkta som torsk eller kolja i själva verket helt andra arter. I USA visade en studie också att 25 procent av fisken som serverades på restauranger i New York inte var det som uppgavs på menyn, enligt BBC.

Och i Europa var mellan en fjärdedel och en tredjedel av de testade fiskprodukterna inte det beskrevs på paketen eller menyerna. I till exempel britternas nationalrätt Fish and chips var sju procent av det som märkts som torsk och kolja ersatt med billigare fisksorter för att sänka kostnaderna.

Nu slår forskarna som har tagit proverna larm om att bedrägeriet är vanligare än vad man hittills har trott. De menar att felmärkningen för fisken är för omfattande för att bara handla om misstag. Här, liksom skandalen med hästfusket, tros pengar vara motivet. Enligt forskarna utgör fiskfusket ingen hälsorisk.

Flera röster inom EU höjs nu för att skärpa regelverket i fiskerinäringen med hårdare kontroller och ursprungsmärkning så att man lättare kan spåra källorna.

Eftersom stora mängder fryst fisk transporteras runt om i världen i containrar innan den når konsumenten är det svårt att veta ursprunget. Och tvärtemot vad man kan tro sker inte den största införseln för fisk till Europeiska unionen via hamnar utan via Frankfurts flygplats.

Lobbygruppen Oceana är en av dem som driver på för strängare kontroll av fisket, och som hävdar att branschen är ”skum och komplex”. En av dess forskare, Kimberly Warner, säger till BBC att felmärkningen av fisk och skaldjur inte bara är vilseledande för konsumenterna, utan det riskerar även hotade fiskar i överfiskade havsområden, när den säljs som ohotad.

Även företrädare i försäljarleden vill se en regelskärpning.

– Jag tror det skulle vara bättre för alla parter om fiskpartierna hade en etikett som talar om exakt vad det innehåller. Då kan livsmedelsbutiker, barer och restaurang vidarebefordra uppgifterna till sina kunder, säger Mark Drummond, vice ordförande i National Federation of Fish Friers, branschorganisationen för Storbritanniens fish and chips butiker.

Källa: DN

ζ

Kommentar

Åtminstone inget farligt, men man blir lurad att betala ett överpris. Samma gällde när man betalade för nötkött och fick hästkött. Inget farligt, men man blir lurad.

Värre var det när fläskfilé färgades och såldes som oxfilé. Fläskfilé måste tillagas mer noggrant och därför var detta ett allvarligt fusk som hotade hälsan. Det lurade också de som av religiösa skäl inte äter fläskkött.

Allra värst är dock smörimitationen margarin som saluförs som ett nyttigare alternativ till smör. Detta är ett bedrägeri i högsta klassen och att man överhuvudtaget lyckas sälja margarin borde ha föranlett en nominering till nobelpriset i marknadsföring (om det funnits ett sådant).

Denna kemiska sörja, som i lättvarianten är uppblandad med vatten (plus emulgeringsmedel för att vattnet ska landa sig med industrifettet och konserveringsmedel för att sörjan inte ska mögla), påtvingas våra skolbarn.

Exempel på innehållsförteckning … LÄTTA  (vem vill äta detta, ens om det vore gratis?)

Läs även:

.

Professor Göran Petersson

.
Forskare: Värsta alternativet används på svenska skolor

Livsmedelsverkets rekommendationer gör att många skolor serverar lättmargarinet Becel. Det kritiseras av Göran Petersson, forskare vid Chalmers, som menar att det är direkt hälsofarligt. ”Man använder det allra värsta alternativet i skolorna”, säger han.

Läs mer … DN

Läs även … Välj Bregott framför Becel för kärl och hjärta

Allra farligast är Becel pro-activ som lurar kroppen till en för låg kolesterolnivå, vilket är direkt ohälsosamt. Läs folder … Kolesterolmyterna

Hjärt-Lungfonden dumpade samarbetet med Becel för att skydda sitt varumärke (vilket kostade dem STORA pengar i utebliven sponsring). Ett klokt drag.
.

.
Detta lukrativa sponsoravtal har nu gått till 1,6 och 2,6 miljonersklubben som ska lura på Sveriges kvinnor denna kemiska sörja. Vilket marknadsföringsklipp för Becel!

Mai-Lis Hellénius
.

Denna kvinnoklubbs guru i kost- och hälsofrågor heter Maj-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention, och ansvarig för livsstilsmottagningen vid Karolinska Institutet i Solna. Några resultat från denna klinik redovisas dock aldrig.

Ute i näringslivet är det resultat som räknas, men här synes det istället vara titlar.

Allt bekostas av läkemedelsindustrin, en bra investering då Maj-Lis Hellénius aktiv bekämpar den mat som håller oss friska, läs mer…

Läs även …

Sponsring:

– Karolinskas och Hellénius livsstilsmottagning betalas av Pfizer! Läs mer…
– Maj-Lis Hellenius får 500 000 kronor från Pfizer. Läs mer…
– Öppet brev till professor Mai-Lis Hellénius. Läs mer…

Mai-Lis Hellenius, som är professor på Karolinska Institutet, säger också att:

Sockerberoende är ingen diagnos. Det hindrar inte att man kan uppleva ett sug, men personligen tror jag att problemet sitter både i hjärnan och i musklerna. Det är väldigt viktigt att röra på sig för då förbränns kolhydraterna i musklerna, annars seglar de runt i blodomloppet där de gör skada.

Hellenius använder sig av den gamla tröttsamma retoriken att det enda man behöver göra, oavsett sockerkonsumtion, är att springa lite mer. Ett sockerberoende kan man dock inte springa ifrån. Och man blir inte ett dugg smalare heller. För med skyhöga insulinnivåer, ifrån allt socker, så är fettförbränningen nämligen minimal.

Kanske är det därför vi aldrig får se något resultat från hennes klinik. Undra om Hellénius personligen tror att det finns ”alkoholberoende” eller om det också sitter i musklerna? Kanske räcker det även här att röra på sig för att förbränna alkoholen?
.

.
Mai-Lis Hellenius är uppenbarligen en levande reklampelare och istället för ”sakkunnig” borde det stå ”annons” i varje inlägg.

Hon är som sagt också ”sakkunnig” för 1,6 & 2,6 miljonersklubben som numera gör reklam för Becel. Hjärt-Lungfonden avslutade sitt samarbete med Becel då det saknades vetenskaplig grund, trots att det kostade dem stora sponsorpengar. De dumpade Becel för att de inte ville riskerar sitt varumärke, sitt förtroendekapital. Det ska de ha all heder för.

Vilket klipp för Becels marknadsförare att istället få hjälp av ”1,6 och 2,6 miljonersklubben” att förleda svenska kvinnor. Tydligen är det mesta till salu, även kvinnors hälsa. Det fanns tydligen ett pris på denna klubbs heder och integritet.

Slutsatsen måste bli att Sveriges kvinnor har blivit utsatta för en reklamkupp och de som låter sig luras kan få plikta med sin kärl- och hjärthälsa, lär mer…

Mai-Lis Hellenius är professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska Institutet och överläkare på Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset. Imponerande titlar och en samhällsposition som ger ett intryck av professionalitet, erfarenhet, kunskap och väderhäftighet, vilket uppenbarligen går att kapitalisera.

Amplituden vad gäller kvalité hos professorer inom kost och hälsa verkar vara enorm, ungefär som en sinuskurva på växelström, lika mycket minus som plus.

Det är inte utan orsak man undrar hur vissa kommit i åtnjutande av sin professorstitel!?

Mvh

Team KOSTDEMOKRATI

Programförklaring ... läs mer...

PS.

Är vi konsumenter dumma?

Absolut inte, bra mycket klokare än de de professorer som ligger på minus. Men däremot är vi lättlurade och sätter vår tilltro till titlar och samhällsposition. För detta får vi plikta med hälsa och plånbok.

Det är bättre att själv sätta sig in i problematiken och sedan själv göra rationella val. Då kommer både hälsan och plånboken att må bättre, då gör vi också en insats för våra barn, våra barnbarn och för miljön. Även näringslivet skulle må bättre.

En bra början är att följa debatten och artiklarna på Kostdemokrati.se där vi öppet redovisar det många andra tiger om. Man kan också lita på informationen.

Under mars månad har vi haft 66.000 besökare som läst 216.000 sidor, vilket är all time high! När vi startade webbplatsen hade vi mellan 17 maj – 31 december 2011 färre besökare under hela året (7 1/2 månad), än vad vi idag har på en månad.

Det som händer är att folket börjar ta befälet över sin och sina barns hälsa! Om inte vi själva bryr oss, då bryr sig ingen annan heller och då blir vi grundlurade.

DS.

2 svar på ”Nytt matlarm: Fusk i fiskprodukter”

 1. Fläskkött i halalkorv upprör branschen.

  – Jag ber alla drabbade om förlåtelse. Det var inte vår mening att göra så här. Vi är själva muslimer och är jätteledsna för detta.

  På etiketten står med stora tecken 100 % nötkött, men på innehållsförteckningen står med små bokstäver 80 % nötkött och ingenstans står att korven innehåller fläskkött, som muslimer av religiösa skäl inte äter.

  En analys visade dock att korven innehöll 10 % fläskkött.

  Läs mer … GP

  – – –
  KOMMENTAR

  Ännu ett skäl att köpa sin mat från lokala producenter som man litar på. Med detta i åtanke är det en dålig politik att lägga ner svensk livsmedelsproduktion:

  Svenska mjölkbönder kämpar för sin överlevnad

  Svenskt jordbruk läggs ner!

Kommentera