Isländskt larm: Inget spår av kött i köttet

.
ζ
.

.
Isländskt larm: Inget spår av kött i köttet

Hästköttshärvan har tagit en oväntad vändning. På Island har livsmedelsmyndigheten hittat en köttpaj – som efter noggrann analys inte innehöll något kött alls.

Efter att hästkött hittats i lasagne, köttfärssås, köttbullar och korvar runt om Europa beslutade den isländska livsmedelsmyndigheten, MAST, att göra tester på hemmaplan.

En drös varor från tillverkaren Gæðakokkar analyserades för att kontrollera att ingen innehöll oväntat hästkött.

Den glada nyheten var att samtliga produkter var helt hästbefriade.

Mindre roligt för islänningarna var att en specifik köttpaj – som enligt förpackningen skulle innehålla 30 procent nötkött – enligt analysen inte innehöll något kött över huvud taget, det vill säga inget animaliskt protein.

Vad produkten verkligen innehöll framgår inte av MAST:s pressmeddelande.

Gæðakokkars ägare Magnús Níelsson har ingen förklaring till mysteriet, enligt The Reykjavík Grapevine.

Källa: Aftonbladet

ζ

Kommentar

Hästkött är ingen dåligt kött, men man vill få det man betalar för och man vill veta vad man äter. Vi vill också veta att köttet är kontrollerat och inte innehåller t.ex. antibiotika eller andra läkemedel.

.
Men vad innehåller nötkött och fläskkött
som föds upp i stora djurfabriker med tillsatt antibiotika i djurfoder för att de ska växa snabbare och hålla sig friska, trots en urusel miljö (faktiskt rena virusfabrikerna)? Fabriker där gödsel är ett avfallsproblem.

Varför leta hästkött när det finns margarin? Det slår det mesta, med hästlängder.

Vill man vara säker på att få i sig maximalt med artfrämmande ämnen, tillsatser och kemikalier, så rekommenderas lättmargarin, som påtvingas våra skolbarn.

ζ

Så här såg innehållsförteckningen ut för lättmargarinet LÄTTA (2010):

  • Vatten (men varför förorena vatten med en massa kemikalier?)
  • Vegetabiliskt fett
  • Vegetabilisk olja
  • Filmjölk
  • Modifierad stärkelse (tapiokabaserad)
  • Salt (1,5 %)
  • Emulgeringsmedel (sojalecitin och E471 av vegetabiliskt fett).
    För att industrifettet ska blanda sig med vattnet.
  • Konserveringsmedel (kaliumsorbat).
    För att den kemiska sörjan inte ska mögla.
  • Arom (så att det smakar något)
  • A- och D-vitamin tillsatt (åtminstone lite nyttigt).

Margarin kan innehålla rester av:

  • Extraktionsbensin
  • Fosforsyra
  • Lut
  • Blekmedel
  • Nickelkatalysator (vid härdning)
  • Natriummetylat (vid omestring)
  • Aceton
  • Metanol (vid omestring)
  • Kemikalier från båttankar
  • Gul färg (E160b)

Jämför margarin med smör här….

ζ

Smör och Bregott/Skånegott

Smör är namnskyddat och innehåller endast;  grädde, mjölksyrakultur och salt.

Bregott eller Skånegott innehåller cirka 70 % smör och 30 % varmpressad rapsolja. Detta alternativ vill Livsmedelsverket förneka våra barn, som istället ska påtvingas lättmargarin. Detta motiveras med en 35 år gammal ”hitte-på-siffra” (läs mer…).

  • Margarinbluffen, läs mer…
  • Rädda våra barns hjärnor, läs mer…
  • Margarin som miljöhot, läs mer…

Sedan måste man ju förstås fråga sig vad Livsmedelsverkets tjänstemän sysslar med?

.
Team KOSTDEMOKRATI

Programförklaring ... läs mer...

Kommentera