Professor Göran Petersson

.
↓ ↓
.

Professorn: Välj godis med socker

Socker är inte nyttigt, även om det är väldigt gott. Det vet de allra flesta. Men socker är faktiskt inte det värsta. Läs mer … BT

Ny rapport från professor Göran Peterson:

[ Läs mer om hur vi luras med olika sötningsmedel … Stevia – ett producentfiasko ]

.
Professor Göran Peterssons publikationer är rena guldgruvan för alla som är intresserade av kost- och hälsa. De håller en hög vetenskaplig klass och är skrivna på ett populärvetenskapligt sätt, begripligt även för icke experter.

Välkommen till biblioteket … PUBLICATIONSLISTA

Redan januari 2006 publicerades … Välj Bregott framför Becel för kärl och hjärta

.
Rapporten om Becel borde «1,6 & 2,6 miljonersklubben» läsa innan de lurar på sina medlemmar Becel!

Deras medicinska råd består av 22 läkare, docenter och professorer. Är de okunniga, bryr de sig inte eller sover de? T.o.m. Hjärt-Lungfonden har dragit sig ur samarbetet med Becel trots att det kostade dem miljoner i utebliven sponsring, för det finns inget belägg för att Becel skulle vara bra för hjärtat (läs mer…).

Snarare är det skadligt med höga halter av omega-6 vilket är inflammationsframkallande och PAH (polyaromatiska kolväten) som är cancerframkallande. Klubbens medicinska råd borde lära sig vad som verkligen orsakar hjärtsjukdom:

”Världsberömd hjärtkirurg

talar ut om vad som egentligen

orsakar hjärtsjukdom”

Smartare än …

Det finns ett tv-program som heter ”Smartare än en femteklassare” och det fanns en gymnasist i första ring som med råge överträffar det ”medicinska rådet” när det gäller kunskap om vad margarin är för något … Margarin som miljöhot!

”Allt går att sälja med mördande reklam”

I tv-reklamen för Becel (älska ditt hjärta) framhålls vikten av att få i sig de viktiga essentiella omega-3 och omega-6-fettsyrorna.

Vegetabiliska omega-3-fetter består övervägande av ALA  (fettsyra som vi måste bygga om) .  Människan kan omvandla ALA till EPA och DHA (fettsyror vi kan använda), men i mycket liten utsträckning, troligtvis mindre än 5%. Därför är sådana tillskott väldigt onödiga.

Det stämmer att omega-6 också är essentiellt (livsnödvändigt), men i stora mängder är det inflammatoriskt. Därför behöver vi snarare tänka på att dra ner intaget eftersom dagens livsmedel innehåller stora mängder. Vi får i oss upp till ungefär 20 gånger (!) så mycket omega-6 som omega-3, medan optimala förhållanden är mellan 1:1 och 2:1.

Höga nivåer av Omega-6 ligger bakom en rad åkommor, inflammationer och bland annat tarmsjukdomen Ulcerös kolit som utvecklats till en ny folksjukdom med fler än 100.00 drabbade (sjufaldigats sedan 50-talet).

Becel bötfälldes – behöver varningstext

Becel har fått böter i Danmark på grund av vilseledande marknadsföring. Deras “kolesterolsänkande” margarin (Becel pro-activ) måste nämligen ha en varningstext: att det inte skall ätas av gravida, ammande kvinnor, barn under 5 år eller personer som äter kolesterolmedicin. Läs mer…

Det är mycket riskfyllt att sänka sitt kolesterolvärde med läkemedel eller med margariner. Läs mer … Kolesterolmyterna

Med smak av smör

Nu börjar smörförfalskarna bli desperata. När ingenting annat hjälper kallar man in någon som låter som allas vår Tina Nordström för att göra TV-reklam för kemikalieblandningen Milda. Precis som om en matglad kock från Skåne skulle nedlåta sig till något sådant.

Vad är då den påhittade kockens huvudargument? Fantastiskt nog har man valt argumentet: ”med smak av smör!” Man kan säga mycket om Unilever, men kemikaliejätten vet i alla fall vad som smakar bäst …

Läs mer…

När Hjärt-Lungfonden och Kocklandslaget dumpade margarin måste desperationen ha spridit sig.

Men så fann man  de ”1,6 & 2,6 miljonersklubben” med en direktkanal till Sveriges alla kvinnor. Vilket klipp!

Kunskapsbrist

Klubbens kunskaper om kost och hälsa verkar vara noll och intet, eller så har de medvetet sålt ut sina medlemmars hälsa och prestationsförmåga?

Något för Sveriges kvinnor att fundera på!

Även tillsynsmyndigheten Livsmedelsverket verkar sova, när den tillåter Becel att i tv-rutan påstå att Becel är bra för hjärtat.

De gör helt enkelt inte sitt jobb!

Men när Valio hade fräckheten att märka upp sin nya produkt “Smetana” (grädde och syrningskultur) med ett litet ”LCHF” och ett pyttelitet hjärta. Då agerade Livsmedelsverket med ilfart. Läs mer…

Klubben får betalt för sin sponsring, men vad får Livsmedelsverket?

Lugn och ro för tjänstemännen kanske? De slipper komma på kant med Unilever, en av världens största tillverkare av dagligvaror. Medborgarnas hälsa och verkets trovärdighet verkar väga lätt i denna avvägning eller är de bara okunniga, lurade de med?

.
Visst spelar storlek roll – en helt avgörande roll

Sammanfattning

Socker är bättre än sötningsmedel. Tuggummi med Xylitol vore OK om producenterna inte hade kontaminerat tuggummi med aspartam eller annat potent sötningsmedel.

Tills producenterna förstått detta är det klokt att undvika tuggummi (och pastiller) som brukar finnas vid kassorna, på den så kallade ”apartamhyllan”.
.

”aspartam-hyllan”

Läs vad Dr Mercola skriver om aspartam på världens största hälsoblogg:

 • Aspartame is, by Far, the Most Dangerous Substance on the Market that is Added To Food. Read more…

Googleöversatt till svenska:

 • Aspartam är, överlägset, det absolut farligaste ämnet på marknaden, som tillsätts i livsmedel. Läs mer…

En dold guldgruva i skuggan av tindrande kommersiell reklam och falska löften.

Som sagt en är professor Göran Peterssons bibliotek fullt med ”guldklimpar”.

Bäst av allt; Du behöver inte själv gräva eller vaska fram klimparna, det jobbet har Göran Petersson redan gjort åt dig.

Luta dig tillbaka och förkovra dig, så blir du en medveten konsument, som svårligen låter sig luras. Bland annat bör alla kvinnor läsa fakta för att kunna få en balanserad bild av den kommersiella reklam som 1,6 & 2,6 miljonersklubben har nedlåtit sig till att förmedla och skrivit under med sitt namn. De har blivit ”Becel-kramare”.

Återigen:

 • Välj Bregott framför Becel för kärl och hjärta (mer om Becel här… och här…). Enklast är kanske att sluta lyssna på 1,6 & 2,6 miljonersklubben, som nu sålt ut sin trovärdighet för några ynka miljoner kronor.
  .
 • ”Guldgruvan” Välj en gyllene publikation och låt dig förkovras, förföras av sann vetenskap framförd av en oberoende professor som bemödat sig att skriva på vanlig begriplig svenska. Göran Petersson drivs av en inre kompass att förmedla det uppenbara han ser, som en god altruistisk medborgare.
  .
  Det är personer som professor Göran Petersson som driver samhället framåt, som behövs mot kommersiella krafter som främst värnar nästa kvartalsbokslut, som behövs som motvikt mot förtroendeingivande organisationer som pantsätter sitt förtroendekapital – mot kontanter i handen.

Team KOSTDEMOKRATI

4 svar på ”Professor Göran Petersson”

 1. Bra att Kostdemokrati tar upp Professor Göran Peterssons studier av sötningmedel och alla andra av hans värdefulla rapporter av våra vanligaste livsmedel.

  Dessutom vill jag tillägga:

  Godkännandet av ASPARTAM är en lång och sjaskig historia.

  Här en förkortad version:

  Om det är så farligt, hur kan ASPARTAM få godkänt? Det är den första frågan som slår en. Vi vill ju inte tro att livsmedelstillsatser som skadar hjärnan och nervsystemet är tillåtna på marknaden.

  Sanningen är att FDA avslog ansökan om ASPARTAM inte en utan flera gånger (kort: Food and Drug Administration, federal myndighet i USA som godkännande av nya preparat och övervakar livsmedelssäkerheten.).

  Vetenskapliga data kunde inte visa att det var en säker produkt. Men FDA är en federal myndighet som påverkas av de politiska vindarna och personerna med ansvar i verket har upprepade gånger anklagats för intressekonflikter av både ekonomisk och etisk karaktär.

  År 1975 drog FDA slutsatsen att ASPARTAM inte bör tillåtas i livsmedel. Man begärde att ytterligare studier skulle genomföras.

  FDA: s nästa drag var att inrätta en offentlig utredning bestående av externa experter för att undersöka säkerheten hos ASPARTAM. År 1980 avslog denna utredning enhälligt begäran om att godkänna ASPARTAM.

  En intern FDA panel sammankallas 1980 som också förkastade ASPARTAMS godkännande.

  Så långt var det tre bakslag mot ASPARTAM, fyra om man räknar med räknar Bressler rapporten. Denna rapport upprättades 1977 efter att FDA forskare tittat på fältstudier på ASPARTAM. Bressler rapporten avslöjade bedrägeri och manipulation av data så allvarliga att FDA vidarebefordrade sina dokument till Chicago US åklagarmyndighet till åtal.

  I grund och botten var resultaten av vetenskapliga fakta ganska klara redan 1980, ASPARTAM var ett farligt konstgjort gift som kunde orsaka hjärntumör. Företaget som försöker få in det i livsmedelsförsörjningen stod under åtal.

  Man skulle kunna tro att det skulle vara slutet på ASPARTAM. Men inte på långa vägar.

  Det är ingen slump att FDA ordförande som stod i vägen för ASPARTAM godkännande entledigades från sin post den dagen Ronald Reagan tillträdde. Hans ersättare (Dr Arthur Hill Hayes) blev i princip placerad där av Donald Rumsfeld, VD för GD Searle (aspartam produceras av GD Searle Company), för att som det påstås få en välvillig godkännande stämpel. Men även med en tillmötesgående ny FDA ordförande på plats, avvisade FDA fortfarande godkännande ASPARTAM med en 3-2 .

  Men Hayes tillsatte ytterligare en medlem i den godkännande styrelsen, som röstade för ASPARTAM. Då, med ett 3-3 resultat avgjordes frågan, genom att ordförande Hayes själv med sin röst bröt dödläget och ASPARTAM godkändes. Allt till synes helt lagligt …

  När Hayes lämnade FDA 1983 fick han ta emot anklagelser för att ha tagit emot gåvor från företag mot politiska favörer och för att godkänna ASPARTAM i drycker.

  Det är de dryckerna som våra barn och ungdomarna dricker!

Kommentera