”Tusentals män blir impotenta i onödan”

……….↓ ↓ ↓

Se filmen … SVT

Ny forskning om prostataoperationer

Tusentals svenska män opereras varje år i onödan för prostatacancer. Över hälften av de opererade männen i Sverige har en ofarlig form av prostatacancer, visar forskning.

Med ett enkelt blodprov som tas i armvecket kan man ta reda på om man ligger i riskzonen för prostatacancer. Det här testet kan man ta på vårdcentralen eller till och med köpa på internet.

De senaste 20 åren har användandet av PSA-tester ökat lavinartat, delvis för att det är så enkelt att göra. I nuläget har mer än varannan svensk man mellan 50 och 75 år gjort ett PSA-test. I delar av Sverige, till exempel i Stockholmsområdet, uppges siffran snarare ligga på 75 procent.

Om testet indikerar prostatacancer genomför man vanligtvis en operation. Men den operationen är ingen ofarlig historia.

Impotens och inkontinens

– Själva behandlingen har omfattande biverkningar. Det beror på att man opererar bort hela prostatakörteln. Och den operationen leder till att tre av fyra mister förmågan att genomföra samlag, de mister erektionsförmågan. En av fyra män drabbas dessutom av inkontinens i olika grad, säger Hans-Olov Adami.

Han är en av forskarna bakom en ny stor studie, som gjorts i samarbete mellan svenska och amerikanska forskare. En halv miljon fall av prostatacancer i USA har granskats, och cirka 200.000 fall av prostatacancer i Sverige.

”Över hälften opereras i onödan”

– Väldigt många opereras i onödan. Enligt beräkningar som vi blivit klara med alldeles nyligen är det så att över hälften av de opererade männen i Sverige har en ofarlig form av prostatacancer. De opereras i onödan, och det är förstås tragiskt, säger Hans-Olov Adami.
.

.
Cancern är väldigt sällan dödlig

Den nya studien visar att män som får diagnosen prostatacancer väldigt sällan drabbas av den dödliga formen av prostatacancer. Sedan PSA-testandet började i Sverige 1990 har antalet som fått diagnosen prostatacancer fyrdubblats, och allt fler opereras.

Men dödstalen har inte påverkas alls utan ligger kvar på precis samma nivå, cirka 2.500 män dör årligen i Sverige av prostatacancer (i snitt 48 svenska män per vecka).

På grund av det omfattande användandet av PSA-testet har antalet upptäckta fall av prostatacancer fördubblats till 10.000 fall om året i Sverige. Prostatacancer är därmed vår vanligaste cancerform.

– Den stora ökningen i diagnoser beror på att man hittar allt fler fall av prostatacancer som man inte hade behövt behandla, eftersom det handlar om en ofarlig cancerform. Vi behöver ha en kritisk diskussion och tänka om när det gäller PSA-testerna, säger Hans-Olov Adami.

“Pseudo-epidemi för att det är
ett fall som sjukvården skapat
genom att använda PSA-testet”

”Det här är en pseudo-epidemi”

– Min personliga uppfattning är att det här testet sannolikt gör mer skada än nytta. Jag kallar det för en pseudo-epidemi för att det är ett fall som sjukvården skapat genom att använda PSA-testet. Det stora flertalet av dessa personer som får veta att de har cancer, de har en icke dödlig cancer, en ofarlig cancer. Så de skulle lika gärna kunnat ha levt vidare och dött av andra orsaker utan att någonsin behövt fått veta att de hade cancerceller i sin prostata.

Men Adami får mothugg från Torsten Tullberg, förbundsdirektör vid Prostatacancerförbundet, som försvarar PSA-testet.

– Varje år dör 2.500 personer. Cirka 40 procent av dem skulle kunna undvikas, det är tusen personer som skulle kunna få ett längre liv.

– De här nya undersökningarna har gjorts fram till 2008 och just under de senaste åren har det hänt väldigt mycket inom hur man ska diagnostisera PSA-testerna.

Tullberg medger dock att PSA-metoden inte är bra och framhåller att det pågår forskning för att få fram bättre metoder.

Kommentar

.

Källa: Socialstyrelsen

Prostatacancer har mer än tredubblats i Sverige sedan 1970 (per 100 000). Två framträdande riskfaktorer är höga insulinhalter och brist på D-vitamin.

Högt insulin får man genom att följa Livsmedelsverkets kostrekommendationer (en extrem högkolhydratkost) och låga hälsosamma nivåer får man om man äter LCHF.

På 1970-talet började vi äta fettsnålt – vi ersatte det naturliga fettet med industriella kolhydrater – på myndigheternas inrådan. Resultatet är tydligt – en ökning gånger 3.

VI HAR BLIVIT GRUNDLURADE PÅ VÅR HÄLSA.

Tidigare inlägg:

Vad göra?

D-vitaminnivån återställer man enkelt genom tillskott, läs mer…

Byt ut tallriksmodellen mot LCHF, läs mer…

Tidigare inlägg om hälsokontroller och (prostata)cancer

4 svar på ””Tusentals män blir impotenta i onödan””

  1. Hej ”amabile”,

   Tack för påpekandet. Helt korrekt och nu rättat.

   Denna resa mot ökad ohälsa initierades år 1968 i USA när McGovern-kommittén i USA anställde journalisten Nick Mottern för hans förmåga att skriva väl, en man som visade sig vara närmast en militant vegetarian. Hans påhittade gränsvärden styr än idag Livsmedelsverket. Helt fantastiskt!

   T.ex. den påhittade siffran att mättat fett skall uppgå till max tio energiprocent gör att våra skolbarn endast serveras lättmjölk och lättmargarin. Läs mer … Grundlurade under tre decennier

   Förr i tiden trodde vi att jorden var platt, bakterier fanns inte, vi brände ”häxor” på bål och sjukdomar botades genom åderlåtning.

   Det är inte ett dugg bättre idag.
   Diabetiker får rådet att äta mest av det de inte tål. Barnen skolas in redan i förskolan på en kost som först gör dem hyperaktiv, sedan trötta och på sikt sjuka och feta. Sedan amputerar vi magen så att vikten går ner, åtminstone i början. Vikten går dock inte ner för alla, men ALLA får allvarliga biverkningar. Läs mer … Oskuret är bäst!

   Världen har inte blivit galen – den har alltid varit sådan.

   En avgörande skillnad inger dock hopp – INTERNET. Det gör det möjligt för alla medborgare att läsa på och att föra en saklig debatt. Att själva ta kommandot över våra liv, över vår och våra barns framtid.

   Kostråd och hälso- och sjukvården styrs idag av särintressen som inte alls verkar vara intresserade av medborgarnas hälsa eller hur samhället utvecklas. Det gäller främst att tjäna pengar och att bevaka sin samhällsposition. Allt medan politikerna tittar på och finansierar verksamheten med skattemedel.

   Utan Internet hade vi sannolikt fortsatt blivit lurade och åderlåtna på hälsa, pengar och ytterst på hela vårt välstånd. Nu kan vi göra något åt det, nu kan vi ta befälet över våra liv.

 1. Antalet dödsfall i prostatacancer har varit konstant sedan 1970, ungefär 2 400 dödsfall per år.
  Antalet med nyupptäckt prostatacancer har sedan 1970 ökat från 2 600 fall per år till 10 000 fall 2010.

  Omkring 1994 är det en tydlig ökning av antalet fall, fram till dess ökade antalet fall stadigt och skulle, om ökningen varit konstant, varit 7 200 fall år 2010.

  Om man å andra sidan drar ut den senare halvan av kurvan från 10 000 fall 2010 via 5 700 fall 1994 till 0 så skulle vi inte ha haft ett enda fall av prostatacancer 1980!

  Så det är en klar ökning i insjuknandefrekvensen efter 1994, efter Livsmedelsverkets Nyckelhålsmärkning även i fallet med prostatasjukdomen.

  Sedan tar Adami upp rökning som orsak först på fjärde plats. Det kanske är så att 2 400 personer dör i prostatacancer av rökningen, medan man får en mer godartad form av prostataförstoring med lätt ökad PSA-halt på grund av Livsmedelsverkets extremt kolhydratrika och inflammationsdrivande kost.

  Sedan får man inte förglömma att redan finnålsbiopsierna i prostatan kan leda till att 50 % blir impotenta. Så inte ens provtagningen är riskfri på något sätt.

  Låt bli att ta nya PSA-prover om man inte misstänker en prostatacancer. enbart en godartad prostataförstoring kan leda till ett måttligt förhöjt PSA.

  Så om man får ett förhöjt PSA. gå över på en LCHF-kost och ta ett nytt PSA efter ett par månader.

Kommentera