Därför gör stress oss förkylda

.
Mycket att stå i och dessutom förkyld – igen. Stress stör immunförsvarets förmåga att bekämpa en infektion. Det är därför personer som levt under stress en längre tid lättare blir förkylda.

Att stress under en längre tid ökar risken för att bli förkyld har varit känt länge. Men varför kroppen reagerar som den gör har varit okänt. Nu kan forskare, för första gången, förklara varför.

Forskarna, verksamma vid Carnegie Mellon University i USA, uppskattade stressnivån hos 276 friska personer, för att sedan exponera dem för ett förkylningsvirus och hålla dem isolerade. Personerna som hade upplevt långvarig stress före experimentet blev lättare sjuka.

Efter att ha tagit blodprover från försökspersonerna och tillsatt stresshormonet kortisol, kunde forskarna också se att vita blodkroppar från stressade personer var mindre känsliga för hormonet.

Kortisol utsöndras inte bara vid stress, utan är också viktigt för igångsättandet av inflammationer — vilket är kroppens svar på en infektion. Stress stör med andra ord kroppens reaktion på en infektion.

– Det här är en riktigt bra och spännande studie, som gör att vi kan förstå mekanismerna bättre mellan stress och risken att bli sjuk, säger Mats Lekander, professor i hälsopsykologi vid Stockholms universitet, till Vetenskapsradion.

Resultaten publicerades i tidskriften PNAS.

Johan Nilsson/TT (källa: DN).

Kommentar:

Tre andra viktiga faktorer som reducerar immunförsvaret:

  • D-vitamin brist, vilket är lätt åtgärdat. Läs mer…
  • Mat med mycket kolhydrater (som t.ex. Livsmedelsverkets tallriksmodell) sätter ner immunförsvaret (läs mer här och här). Ät riktig mat istället!
  • Mat med omega6 rika matoljor (som Livsmedelsverket rekommenderar) sänker också immunförsvaret. Använd riktigt smör istället!

Team KOSTDEMOKRATI

3 svar på ”Därför gör stress oss förkylda”

  1. Sen jag slutade med skräpmaten för några år sen och ätit Extra D-vitamin och LCHF-mat, har jag inte känt av någon förkyling, inte ens lite snörvel ens, före det har jag rejäla förkylningar minst 2 gånger per år, och blev då helt utslagen.
    Vet inte hur ni andra känner, men jag blir inte stressad med LCHF-maten, spelar ingen roll hur det kör ihop sej, tar bara en sak i taget och reder ut allt utan att det känns jobbigt.

Kommentera