Trädet som hotar naturen

 

Den stora tysta miljökatastrofen. Enorma arealer av regnskog huggs ner i Sydostasien, för odling av oljepalmer. Om tillfälligt höjd levnadsstandard är ett godtagbart skäl för miljöförstöring så är det bara att luta sig tillbaka, denna utveckling sker automatiskt.

Efterfrågan på ätbara oljor ökar och oljepalmen har av flera skäl blivit en eftertraktad gröda. Det är den mest produktiva oljeväxten i världen räknat i mängd olja per hektar, den ger sex gånger mer än raps. Samtidigt är den resurseffektiv och ger god avkastning per enhet i förhållande till behovet av exempelvis näringsämnen, vatten, pesticider och gödningsämnen.

Livsmedelsindustrin använder sig av palmolja i en stor mängd produkter där vegetabiliskt fett ingår. Eftersom palmoljan är fast och smälter först vid 37 grader C gör det den extra lämplig för margarintillverkning. Den är också ett billigt alternativ till kakaofett, vilket gjort den till en vanlig ingrediens i choklad. Kex, frukostflingor och glass är  andra produkter med palmolja.

Palmoljan processas bland annat till margarin som sedan säljs till hela västvärlden med den falska förespeglingen att det är nyttigare än smör.

Läs mer om margarin:

Livsmedelsverket rekommenderar industriellt processat lättmargarin och att lokalt producerat smör plockas bort som alternativ. Miljöaspekten, hälsoeffekten och ekonomin beaktas inte. Tjänstemännen gör som alla andra, som industrin bakom kulisserna bestämt.

Läs artikeln … SvD … Trädet som hotar naturen

Kommentera