5 små (indian)pojkar!

I ett litet samhälle utanför Göteborg växte fem kompisar upp tillsammans. En var förresten från grannsamhället. Vårt stora gemensamma intresse var idrott och speciellt fotboll. Vi spelade jämnt så länge det var ljust. När det var vinter spelade vi hockey. Vi fem grabbar levde för idrotten och tränade så ofta vi kom åt.

I vuxen ålder fortsatte många av oss med idrotten och särskilt fotbollen på lite olika nivåer. En fortsatte i IFK Göteborg. Jag själv spelade division 3 fotboll i många år utan att gå vidare till en högre serie. Anbud saknades inte men jag hade mina skäl.

I femtioårsåldern så drabbades fyra av oss fem kompisar av ett metabolt syndrom eller västerländska sjukan. Två fick diabetes plus andra följdsjukdomar en annan fick allvarliga hjärtbesvär. En fick MS och bara en enda person har klarat sig från det metabola syndromet.

Jag själv är den ende av oss fyra som blev sjuka som faktiskt blivit frisk igen. Detta tack vare LCHF-kosten. Frågan att ställa är förstås varför blev vi sjuka? Vi har allihop varit skötsamma personer som tränat regelbundet och inte ätit eller druckit extrema saker.

Helt plötsligt har våra kroppar fått nog och utvecklat olika sjukdomstillstånd som ingen i den officiella sjukvården har ett botemedel för.

Den person som inte blivit sjuk berättade för inte så länge sedan att han aldrig ätit godis eller sötsaker i någon högre utsträckning. Han var helt enkelt inte van vid det eller alternativt uppväxt med det. Av mina andra kompisar så vet jag att åtminstone två av dom var riktiga gottegrisar.

Ska vi acceptera att fyra av fem, efter femtio år, har drabbats av “obotliga sjukdomar” som ett naturligt åldrande?

Nej, påstår jag. Vi måste våga se sanningen i vitögat och den sanningen är tyvärr att det med all säkerhet är vanlig normal kosthållning som är boven i dramat.

Fyra av fem tål inte den höga kolhydratandelen i maten, åtminstone bland oss fem.

Det är förstås svårt att bli profet i sitt eget land, så trots mina fantastiska hälsovinster så vågar inte mina drabbade kompisar ta steget fullt ut till att börja med LCHF-kosten.

Inom sjukvården så lever ju varje sjukdom sitt eget liv och har inte samband med andra. Jag tror stenhårt på att alla dessa sjukdomar som vi fått tillsammans ingår i det metabola syndromet och är till största delen kostrelaterat.

Kan man bli bra trots långvarig sjukdom? Ja, om vi ska utgå från mina egna hälsovinster så kan man nog bli frisk igen. Jag tror dock att det är viktigt att man är väldigt strikt med kolhydraterna och helt enkelt undviker dom i så stor utsträckning som möjligt.

Skälet till det är att jag tror att överskottsglukos är bränsle för inflammationer. Man kan jämföra det med att fasta för det gör man för rena kroppen. Det blir samma princip med att undvika kolhydrater. Ta bort bränslet så läker sig inflammationerna och därmed kan man börja bygga upp ett starkt immunförsvar igen.

Är det enkelt att genomföra? Nej, verkligen inte. Det fordras mycket kunskap och en stark disciplin men i teorin är det enkelt; ersätt energin från kolhydraterna med energin från naturligt fett. Kan man bli sjuk av mat så kan man bli frisk av mat!

Mats Lindgren

Författare ("Frisk av mat")
Företagare ("LCHF matkasse")

Appendix

Bokbeskrivning här…

Idag kan man köpa min bok “Frisk av mat” för 319 kronor i bokhandeln. Samtidigt säljs alla andra LCHF-böcker för under 200 kronor. De andra LCHF-böckerna är inbundna medan min bok är häftad. Jag vet att min bok är bra och unik men är den så mycket bättre än alla andras böcker så att man är beredd att lägga över hundra kronor mer?

Som ny okänd författare har du inte mycket att säga till om. Förlaget bestämmer det mesta och vill du få din bok utgiven måste du anpassa dig. Det som förundrar mig är att med priser på över 300 kronor, en ny okänd författare, och ett ämne som inte är alldeles lättillgängligt så blir boken inte så lätt att sälja. Eller vill inte förlaget sälja mina böcker?

Boken har fått fantastiskt bra recensioner även från folk som läst det mesta i LCHF-väg. Många har blivit inspirerade att ta tag i sina liv med en kostförändring som första steg tack vare boken.

Katrin Zytomierskas bok om LCHF säljs för 149 kronor i bokhandeln medan min bok kostar 319 kronor. Jag har svårt att tackla detta. Katrin har tydligen ett annat bokförlag än vad jag har.

Enligt förlaget så trycks min bok enligt Print-on-demand-tekniken vilket då är en dyrare metod än att trycka på vanligt sätt. Boken finns bara i ett eller några exemplar i varje butik och därefter beställer butiken ett exemplar varje gång en kund beställer. Snacka om att det är svårt att nå ut med den typen av bok.

Nu ska jag inte gnälla så mycket för förlaget måste ju tycka att min bok “Frisk av mat” har ett sällsynt värdefullt innehåll med det priset. Dessutom häftad för 319 kronor. Nu kan man dock köpa boken på nätet för 219 kronor medan Katrins bok kostar 129 på nätet.

Jag har lagt mig någonstans däremellan och säljer boken för 250 kronor (inkl. frakt inom Sverige) och dessutom kan man få den signad alldeles gratis. Mejla till info@lchfmatkasse.se så signerar jag och skickar boken till dig inklusive medföljande faktura.

En kortversion av min hälsoresa finns här…

Origins

The original piece, then called ”Ten Little Injuns”, was written by songwriter Septimus Winner in 1868 for a minstrel show and was much more elaborate:

Ten little Injuns standin’ in a line, One toddled home and then there were nine.

Nine little Injuns swingin’ on a gate, One tumbled off and then there were eight.

One little, two little, three little, four little, five little Injun boys,

Six little, seven little, eight little, nine little, ten little Injun boys.

Eight little Injuns gayest under heav’n. One went to sleep and then there were seven.

Seven little Injuns cuttin’ up their tricks. One broke his neck and then there were six.

Six little Injuns all alive. One kicked the bucket and then there were five.

Five little Injuns on a cellar door. One tumbled in and then there were four.

Four little Injuns up on a spree. One got fuddled and then there were three.

Three little Injuns out on a canoe. One tumbled overboard and then there were two.

Two little Injuns foolin’ with a gun. One shot t’other and then there was one.

One little Injun livin’ all alone. He got married and then there were none.

Källa: Wikipedia

Kommentera