Det var denna bok som fattades oss …

.
ζ
.

Vad vi ska äta! Och varför! – Gunnila Blomberg

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=xhOadnKnpqs

ζ

På ett stadsdelsbibliotek

På mitt lilla stadsdelsbibliotek finns ett mindre rum avsett för böcker om kost och livsstil, från råkost via sockerberoende och LCHF till Yoga och mindfulness. Som flitig besökare börjar jag bli bekant med många av titlarna.

Där står professor Charlotte Erlanson-Albertsson bredvid dr Annika Dahlqvist och doc. Uffe Ravnskov samsas med professor Rössner på samma hylla.

Men vid ett av mina senaste besök på biblioteket fångades min uppmärksamhet av ett foto av den legendariske tandläkaren Weston A. Price och en bild som jag kände igen från hans bok «Nutrition and Physical Degeneration». Fotografierna prydde en bok med titeln:

Vad vi skall äta! Och varför!

Läs mer…

En bok i litet format, men med stort och betydelsefullt innehåll skulle det visa sig.

Efter en snabbläddring i boken insåg jag att det var precis denna bok som fattades i den till synes aldrig sinande floden av böcker i ämnet mat.

Vilken positiv överraskning! En bok på svenska som bygger dr Weston A. Price forskning. Dr Price, som under 10 år på 1930-talet reste kors och tvärs i världen. Han studerade vad människor åt och vad det innebar för deras hälsa och kroppskonstitution.

Dr Price samlade sin forskning i en bok som heter Nutrition and Physical Degeneration – en grundbult i kunskapen om vad vi är ämnade att äta för att hålla oss friska.

Gunnila Blomberg, som skrivit boken «Vad vi skall äta! Och varför!» är enligt baksidestexten utbildad friskvårdskonsult med en beteendevetenskaplig examen. Hon har egna personliga erfarenheter av ohälsa, vilket ledde henne till att intressera sig för dr Weston A. Price.

En annan bok som inspirerat henne är Nourishing Traditions av Sally Fallon. Sally Fallon är ordförande i den ansedda stiftelsen Weston A. Price Foundation, som verkar för att sprida dr Price budskap.

Författaren har på ett mycket lovvärt sätt lyckats fånga essensen ur «Nutrition and Physical Degeneration och Nourishing Traditions», som är två tunga dokument i både kunskap och sidor – över 1000 sidor tillsammans.

Det har blivit en mycket läsvärd, kunnig och pedagogisk lättversion på 200 sidor av dr Price och Sally Fallon budskap. Då menar jag lättversion i positiv mening. Det är skickligt att sammanfatta på ett så bra sätt utan att förlora det viktiga.

Boken har ett tilltalade utseende med snyggt och tydligt foto. Formatet perfekt för handväskan.

Boken är indelad i tre delar som följer en logisk linje, där första delen är en presentation av dr Price och hans forskning, något som borde tillhöra vår allmänbildning, tänker man när man läser det. I andra delen ger författaren 13 klara, tydliga kostråd baserade på dr Price forskning. Till varje kostråd följer en förklarande text, full av värdefull kunskap.

Tredje delen i boken utgörs av recept i linje med de föregående delarna och med inspiration från Sally Fallon.

Jag blev mycket inspirerad av boken. Jag har syrat både vitkål och morötter, lagt nötter i blöt, kokt buljong och bakat nötbröd. Endera dagen så skall jag rosta märgben Jag har dem redan i frysen. Skulle egentligen ha kokat buljong på dem.

Boken handlar inte om bantning eller om någon speciell diet. Utan innehållet i boken svarar precis på det som titeln anger. Vad vi skall vi äta! och varför! Tillbaka till det som gjorde oss till människor och som är orsaken till att vi finns kvar som art. Men fullt i enlighet med att leva på 2000-talet.

Ett bra grepp av författaren är att ställa sina kostråd mot de råd som Livsmedelsverket utfärdar. För de första, så inser ser man hur livsfientliga Livsmedelsverkets råd är, för de andra, så har man anledning att oroa sig för vår arts fortlevnad om vi inte sätter stopp för dem.

Boken är en bra början till ett nytt eller nygammalt tänkande när det gäller mat. Den står bra för sig själv, men kan också inspirera till mer läsning av de författare som Gunnila Blomberg inspirerats av.

Jag har hittills köpt tre ex av boken och gav bort två ex. Detta kommer att bli presentboken när/om jag blir bortbjuden.

Det är en liten pärla! Köp den! Läs den! Ge bort den!

Eller låna den! Finns den inte på biblioteket så föreslå att de köper in den!

.
Margareta Lundström

Oberoende kostexpert och sjuksköterska
Bloggkatalog ... www.kostdemokrati.se/margareta/ 

2 svar på ”Det var denna bok som fattades oss …”

Kommentera