Kejsarinnan är ju naken!

.
ζ
.

När det gäller vilseledande råd
går det inte att slå våra statligt
utbildade dietister

eller

Varför låta besvärliga fakta
störa en bra bluff?

ζ

Sammanfattning

Som en konsekvens av skräckpropagandan mot animaliskt fett har huvuddelen av de kalorier som vi förbrukat under de senaste 30-40 åren kommit från kolhydrater. Facit är fetma och ohälsa.

Men människor har i stora skaror insett det förnuftsvidriga i denna propaganda och fått kontroll över sin vikt, sluppit mediciner och återfått hälsa. Oberoende forskare har avslöjat myten om det animaliska fettets påstådda farlighet.

Men starka kommersiella krafter fortsätter att odla myten och de har hjälp av forskare knutna till institutioner för näringslära vars forskning är beroende av livsmedelsindustrins finansiering. Denna industrigenererade propaganda utsattes vi för en kväll i november 2012.

Ingrid Larsson med.dr. Klinisk näringsfysiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sektionen för endokrinologi, diabetologi och metabolism, höll en föreläsning på Majornas Bibliotek i Göteborg, den 6 november 2012. Under rubriken:

“Ta kontroll över din hälsa
med hjälp av maten – bra val
och kluriga fällor

 ◊

FÖLJANDE SKULLE JAG VILJA FÖRMEDLA TILL DE SOM LYSSNADE OCH TILL ARRANGÖREN AV FÖRELÄSNINGEN

Lite samtidshistorik

1929 rapporterades en tidigare okänd sjukdom, blodpropp i hjärtat. (hjärtinfarkt)

1950 var hjärtinfarkt en av de ledande dödsorsakerna i västvärlden.

Före 1940 fanns ingen läkare i USA som officiellt benämndes kardiolog.

På 1950-talet fanns 500 kardiologer i USA

År 2013 är 33 000 amerikanska kardiologer inbjudna av The American Heart Association (AHA), till dess stora årliga konferens.

Vad har hänt?

Myten om det farliga animaliska fettet föddes!

Avgörandet kom 1951, när Ancel Keys, professor vid University of Minnesota, ställde upp hypotesen att mättat fett i kosten orsakade högt kolesterol, som i sin tur orsakade hjärtsjukdomar.

Nu krävdes handlingskraft!

En amerikansk guvernör visade detta och uppdrog åt en ekonomijournalist och vegetarian att formulera ett kostprogram för det amerikanska folket. Men Keys hypotes var inte vetenskapligt styrkt. Det fick komma efteråt. Fyra år efter att Keys visat världen övertygande statistik om riktigheten i sin hypotes, avslöjade två forskare att statistiken byggde på grovt forskningsfusk.

Men fettskräcken hade redan tagit sitt grepp om västvärlden. Bollen var i rullning.

Fakta som talade emot hypotesen

Sedan 1910 har den animaliska fettkonsumtionen legat på samma nivå som i dag.

Sedan 1910 har växtoljekonsumtionen ökat med 300 %.

Kliniskt arbetande läkare såg inte sambandet mellan fett-kolesterol och hjärt-kärlsjukdomar hos sina patienter.

Vad hände sedan?

För att implementera kostprogrammet behövdes en ny yrkesgrupp, dietister och nutrionister. De skulle lära oss att vänja oss av med att äta animaliskt fett, fläsk, grädde, fet mjölk, fet ost och ägg och i stället äta magert kött, magra mejeriprodukter, spannmåls- och växtoljebaserad mat.

Kritiken mot kostråden var massiv, men kördes brutalt över. Det handlade  inte om biologi, utan om ekonomi, politik och socialt ingenjörskap.

Livsmedelsindustrin såg växande en potential för spannmålsbaserade och  växtoljebaserade livsmedel. Små jordbruksenheter lades ner på löpande band. Ytterligare arealer plöjdes upp för odling av vete, majs och soja.

För läkemedelsjättarna blev utveckling av kolesterolsänkande preparat högsta prioritet. Pengar strömmade in till forskning  som skulle bekräfta Keys hypotes. För forskarna gällde att hänga på ”kolesteroltåget”.

För media var budskapet enkelt och lättvisualiserat – “man blir fet av fett –kolesterol  och  fett ett proppar till blodkärlen. Bättre supportrar kunde inte fetthypotesen få.

Resultatet ser vi. Livsmedelsbutikerna är fulla av billiga, lättproducerade, hållbara, spannmåls- och växtoljebaserade produkter. Alltför många av oss är sjuka och överviktiga. Sjukvårdsresurserna tycks aldrig räcka till. Livsmedels- och läkemedelsindustrin blomstrar.

INGRID LARSSON BUDSKAP TILL DEN LILLA SKARA SOM SAMLATS PÅ BIBLIOTEKET.

Larsson:

Vi måste balansera kaloriintaget.

När det gäller övervikt så äter vi 15 % mer kalorier i dag jämfört med på 1960-talet. Det motsvarar en ostmacka om dagen! Vi måste springa i tre timmar och 20 minuter för att göra oss av med en påse jordnötter. Minska ner tallrik-storleken så äter vi mindre.

ζ

Min kommentar:

Matsmältning har en låg verkningsgrad, det uppstår förluster i olika form, som värme, i urin, i avföring och utandning. Äter man mycket fett bildas t.ex energirika ketoner som utsöndras med urinen. Mat blir inte bara energi. Av protein bildar vi nya celler, reparerar skadade och tillverkar hormoner.

Fettet behövs för hjärta, hjärna och nervsystem och för tillverkning av hormoner och för att upprätthålla stabiliteten i varenda cellmembran.

Förresten, hur kan man veta hur mycket energi man använder när man utför någonting? Vem kan räkna ut balansen mellan kalorier in och kalorier ut?

Därför är kaloriräkning enfaldigt.

Det avgörande är kostens sammansättning d.v.s vilken hormonell effekt den har.  Det primära hormonet är insulin. När man äter kolhydrater stiger blodsockret.

Insulin utsöndras och  sänker blodsockret och ser till att det tas i anspråk som energi i cellerna. Lagrar en del i levern. Överskottet omvandlas till fett och lagras i fettcellerna. Fyller man sedan på med mera kolhydrater så kan man inte utnyttja fettet i fettvävnaden som energi. Kroppen vill alltid först använda glykos innan  den tar av sina fettförråd. Så låser man in fettet.

Detta är en ren överlevnadsfunktion eftersom ett högt blodsocker är livshotande. Man kan undra om naturen menat att vi skall äta kolhydrater bara för att stuva undan dem som fett?

De flesta och de extra kalorierna vi äter i dag består av kolhydrater, som en följd av Livsmedelsverkets kostråd.

Smörgåsen var ett bra exempel. Ge brödet till fåglarna och ät osten

Att springa 3 timmar och 20 för att förbränna en påse jordnötter tillhör detta förenklade kaloritänkande. Jordnötter innehåller bara 7 % kolhydrater och 72 % fett.

Samma sak när det gäller tallriksstorlek. Det handlar om vad som ligger på den. Försök att äta ytterligare en fettmelerad biff. Men tänk på hur lätt det skulle vara att sätta i sig den ena chokladmoussen efter den andra. (i alla fall om ingen ser det).

Biffen gör oss mätta chokladmoussen gör oss sugna.

Det är Livsmedelsverkets råd om 50E % -60E% kolhydrater och den fettlösa och vettlösa tallriksmodellen som Larsson framhöll som gör oss överviktiga.

Kolhydrater utlöser insulinutsöndring

Protein har viss effekt på insulinutsöndring

Fett har liten effekt på insulinutsöndring.

Läs mer … Energibalansen styr inte i första hand människans vikt!

Larsson:

”Vi äter för mycket fett. Vi äter mer fett och mindre kolhydrater nu än för 6-8 år sedan. Konsumtionen av smör har ökat och konsumtionen av margarin har minskat. Detta har fått till följd att vikten och kolesterolnivåerna i befolkningen har stigit.

Utskrivningen av kolesterolsänkande läkemedel har därmed ökat. Detta visar stora välgjorda studier. Efter en fantastisk period av nedgång i hjärt- och kärlsjukdomar ser vi nu att både kolesterol och hjärt-kärlsjukdomar ökar. Detta är effekten av konsumtionen smör och Bregott. Med mindre fett i maten minskar hjärt- och kärlsjukdomarna.”

ζ

Kommentar

Utdrag ur Socialstyrelsens Folkhälsorapport 2009:

sid 131. Förekomsten av övervikt har ökat kraftigt sedan 1980-talet och ökningen har varit större i åldrarna 25–44 år, än i åldrarna 45–64 år.

Under 2000-talet har denna ökning dock bromsats upp bland kvinnor och de allra senaste åren även bland män. Under de senaste åren förefaller matvanorna ha förbättrats och det genomsnittliga energiintaget via kosten minskar för första gången sedan 1980, enligt Jordbruksverkets produktionsstatistik.

ζ

sid. 247. Den sänkta energimängden beror till 80 procent på minskad energimängd från kolhydrater. Förutom choklad, konfektyrvaror och läskedrycker minskade även konsumtionen av bröd, andra spannmålsprodukter, sirap och malt mellan åren 2002 och 2005.

Det är positivt att produkter som är rika på kolhydrater och fattiga på fiber har minskat. Samtidigt är det angeläget att produkter som frukt, grönsaker och fisk ökar mer än hittills. De två senaste åren har konsumtionen av matfett, som nämnts tidigare, ökat något igen.

ζ

Folkhälsoinstitutet

Studier visar att utvecklingen av övervikt och fetma har stannat av i Sverige. I Folkhälsoinstitutets kartläggning av viktutvecklingen hos tioåringar ses inte heller några tecken på att barnfetman skulle ha ökat i Sverige under de senaste åren. Läs mer…

Socialstyrelsen

Här är den nya statistiken över hur många svenskar som insjuknat respektive avlidit i hjärtinfarkt årligen 1987 – 2011 (per 100.000 innevånare, med ålder från 20 år):

ζ

Hjärtinfarkter 1987-2011

ζ

Dödlighet i hjärtinfarkt 1987-201

ζ

Socialstyrelsen … Hjärtinfarkter 1987–2011 … läs mer…

[Kostdoktorn har bloggat om denna utveckling, läs mer…]

ζ

Kolesterolmyten

”Kolesterolmyten lever på konstgjord andning: Eftersom det inte föreligger något samband mellan blodets kolesterolhalt och risken att dö i hjärtinfarkt är det dags att begrava kolesterolhypotesen.”

Detta skriver doc. Ralf Sundberg och professor Tore Scherstén i Läkartidningen 2010.

ζ

Politiskt beslut

”Fettskräcken är ett rent politiskt beslut, som är obegriplig om man har lite biologiska kunskaper. Man blir inte fet av fett, alla celler är uppbyggda av fett, vi blir mätta av fett, fett gör att magsäcken töms långsammare.”

Citat från professor Ingemar Ernberg, Karolinska Institutet, från en föreläsning på bokmässan 2012.

Läs mer … Mättat fett.

ζ

Min kommentar

Larsson glömde att nämna att på 1980-talet lanserade Livsmedelsverket nyckelhålsmärkning. Därefter har en fördubbling av övervikt och en trefaldig ökning av diabetes typ 2 skett. Slump?

Vi är resultatet av en optimal design, formade av naturen under ett par millioner år. Vi har utan undantag varit jägare och samlare under vår utveckling. Fett var den mest åtråvärda råvaran, den innehöll koncentrerad näring och energi. Vi har vår stora hjärna, rik på fettsyrorna EPA och DHA tack vare vårt långa beroende av fett och kött. Kroppen föredrar att få sin energi från fett.

Brist på både protein och fett ger allvarliga bristsjukdomar. Men det finns inte en enda sjukdom som beror på brist på kolhydrater.

De officiella kostråden baseras på kolhydrater, den enda ”näringsämne” som vi kan leva utan och som många blir både feta och sjuka av. För att göra det  ännu värre rekommenderas smörimitationer och växtoljor, som våra gener  upplever som främmande och skapar kaos i kroppen.

Varje nymodighet i näringsmolekylernas struktur innebär jobb för vårt immunförsvar. Ingen faller ner och dör omedelbart om man äter margarin, men det tar sin tribut på lång sikt. Ingen blir överviktig på en brödskiva men den brödskivan förbereder för flera brödskivor och övervikt.

Mycket talar för att vårt nutida sjukdomspanorama i grunden är ett kostproblem: Hjärt- och kärlsjukdomar, fetma, högt blodtryck, diabetes, Alzheimer, neurologiska sjukdomar (MS, Parkinson), depression, psykoneurologiska (ADHD ADD), tarmsjukdomar, (IBS, Crohns, Ulcerös kolit), allergier, karies, cancer, osteoporos och för tidigt åldrande orsakas av överskott på kolhydrater och av främmande ämnen som transfetter, margariner och lätthärsknande växtoljor med hög andel omega-6 fettsyror.

Larsson:

”Vi äter för mycket socker!”
.

ζ

Min kommentar

Larsson varnar med rätta för socker i kakor och godis och läsk. Socker är ett gift!

Men i nästa andetag så rekommenderar Larsson fullkornsbröd, potatis, ris, pasta och gröt och baljväxter och frukt. Allt detta blir till socker i kroppen – vissa lite snabbare andra långsammare.

Så länge man fortsätter att förse sin kropp med kolhydrater och stimulerar insulinutsöndring så kan inte kroppens lagrade fett förbrännas. Kolhydrater gör oss inte bara feta, de har också andra allvarliga effekter på kroppen. Givetvis handlar det om mängd och om individuell tolerans. Men om har man problem med övervikt och diabetes då handlar det om alla kolhydrater.

Fett gör dig mätt!

Kolhydrater stimulerar aptiten!

Socker är ett gift!

Larsson:

”Vi äter för mycket salt!”
.

ζ

Min kommentar

En livsfarlig myt. Vi överlevde före kylskåpets tid när maten måste saltas in för att kunna bevaras? Kroppen är konstruerad för att gilla smaken av salt. Precis som fett och protein är salt livsviktigt. Det är bara vid högt intag av kolhydrater som kroppen samlar på sig vatten, men vid lågt intag av kolhydrater så utsöndrar njurarna saltöverskottet.

Våra jagande förfäder hade förmåga att finna tillräckligt med salt för att hålla sig friska och må bra. Kor och hästar får slickstenar för att få sitt livsviktiga behov av salt tillgodosett.

(En dam 80+ som lyssnade på Ingrid Larsson föreläsning berättade efteråt att hennes morfar hade uppmanat henne att äta tillräckligt med salt. Det har hon alltid tänkt på berättade hon.)

ζ

Läs vad dr Björn Hammarskjöld, barnläkare och biokemist skriver:

”Äter man, på Livsmedelsverkets rekommendation, för litet salt kan det leda till förtida död. Speciellt utsatta är barn, elitidrottsmän, sjuka och äldre under varma sommardagar.”

”Vi behöver minst 15 – 25 gram salt per dag, medan Livsmedelsverket rekommenderar maximalt 5 gram salt per dag”

”Normalt kan vi äta upptill 100 gram salt per dag utan problem, så länge vi har tillgång till vatten. Således finns det inget skäl till att reducera saltmängden, det är t.o.m. livsfarligt! Se vidare och utförligare här:”

Läs mer…

Larsson:

”Fibrer och mindre fett minskar vikten. Ät fullkornsprodukter, fullkornsris, pasta och gröt Låt varannan brödskiva vara fullkorn. Ät magra charkprodukter och mager ost.”

ζ

Min kommentar.

”Att man blir fet av fett är lika dumt som att tro att man blir grön av grönsaker” som dr Christer Enkvist f.d. landstingrådgivare en gång skrev på DN:s debattsida. Däremot blir mat fet av bröd.

Det finns inga kontrollerade studier som visar att fibrer skulle vara hälsosamt. Däremot har man sett att fibrer orsakar skador på tarmens slemhinna. Det kan inte vara meningen att vi skall äta växtfibrer eftersom vi saknar enzymer för att smälta dem.

Många drabbas av magproblem och autoimmuna sjukdomar på grund av bröd- fullkorn- och fiberpropagandan. Läs mer om det farliga spannmålet här…

Vete höjer blodsockret mer än vanligt socker.

Larsson:

”Vi äter för lite grönsaker och frukt. Man kan ha frukt på mackan, frukt i väskan och frukt i sallad. Ju mer frukt och grönsaker desto färre fall av hjärt-och kärlsjukdomar, stroke och högt blodtryck. En direkt ”dos-respons effekt”. Men var lite försiktig med frukten efter som det ger mer energi än grönsaker. Max 2-3 frukter per dag.”

ζ

Min kommentar:

Frukt och grönt är inte jämförbara kategorier bara för att de ligger på samma avdelning i butiken. En bukett broccoli är något helt annat näringsmässigt än ett äpple.

Frukt är gott och uppfriskande men näringsmässigt relativt försumbart.

Frukt är sött och ett äpple innehåller nästan lika mycket socker som en coca-cola och gör oss snabb hungriga igen.

Våra förfäder och hela kulturer som samer och inuiter har levt och överlevt utan frukt och grönsaker utan att få hjärt- och kärlsjukdomar stroke eller högt blodtryck.

Frukt är näringspolitiskt korrekt. Men frukt eldar på både övervikt och diabetes.

Larsson:

”Det finns studier som visar att rött kött orsakar cancer i tjocktarmen!

Proteiner från växtriket bönor och ärtor är bra och kan ersätta kött.

En köttfri dag i veckan är bra!”

ζ

Min kommentar:

Ännu en medicinsk myt. Det blev lite oro bland åhörarna efter cancer uttalandet. Larsson fick backa lite och säga att det måste finnas en genetisk mottaglighet och att grönsaker skyddar. Jag tvivlar inte på att det finns studier som styrker Larssons uttalande. Det finns studier på allt man kan önska sig. Men det finns alldeles för lite sunt förnuft.

Det borde räcka att ställa frågan hur vi som art överlevt allt det röda köttet vi tuggat i oss under årmiljonerna. I Argentina äter man mångdubbelt mer kött än i USA men har inte fler fall av tarmcancer.

 ζ

Så här skriver Björn Hammarskjöld barnläkare och biokemist:

”Vi består av rött animaliskt kött och animaliskt fett. Av den anledningen är animaliskt kött och fett det optimala för oss, protein och fett är dessutom livsnödvändigt för oss att äta, annars dör vi av undernäring.

Så animaliskt rött kött kan inte ge upphov till cancer eller andra sjukdomar, det är kolhydraterna som är sjukdomsframkallande. Det visste vi redan för 150 år sedan men kunskapen synes ha fallit i glömska sedan dess.

Kolhydrater behöver vi mellan 3-6 g i blodet (3-6 mmol/L) hos 70 kg människa.

Mer än 7 mmol/L eller 7 gram glukos i blodet är giftigt för oss, mer än 30-50 g (=mmol/L) är den dödlig koncentration av glukos. Sedan vill Livsmedelsverket och Socialstyrelsen att man ska äta 480 g kolhydrater/glukos per dag. . . . . .”

Dr Hammarskjöld skriver att Livsmedelsverkets rekommendation på 480g kolhydrater ger en dödlig dos glykos i blodet. Det vill säga om vi inte hade vårt katastrofhormon insulin som tog hand om överskottet. Men förr eller senare tröttnar denna ständiga ”brandkårsutryckning” och diabetes typ 2 är ett faktum. Det är vad 300.000-400.000 människor redan upplevt här i landet. Läs mer…

ζ

Om vi inte får ett stopp på dessa sjukdomsgenererande
kostråd som Larsson och Livsmedelsverket levererar så
kommer dessa siffror bara att fortsätta stiga.

ζ

Vi är köttätare

Vi är köttätare från tänderna till ändtarmen. Hade våra förfäder kommit på en sådant befängd ide som att äta bönor och ärtor i stället för att lägga ner en buffel på savannen eller en ren på tundran hade vi inte funnits nu. Våra gener utvecklade under ett par millioner år, det kan inte välmenande dietister inte ändra på.

Bönor och ärtor kan inte ersätta kött eftersom de saknar viktiga aminosyror. Dessutom har balj- och ärtväxter naturliga gifter för att skydda sig mot oss. De ger oss därför mer eller mindre stora matsmältningsproblem på samma sätt som fibrer och fullkornsbröd.

Det är väldigt politiskt korrekt i att tala om köttfria dagar i dogmatiska kretsar. Då tvingas vi äta mer mat vars produktion är beroende av fossila bränslen, konstgödsel, giftbesprutning och konstbevattning och som utarmar jorden på näringsämnen. Varför rekommenderar man inte köttfritt hela veckan om kött är olämplig mat? Jag föreslår margarinfritt för evigt!

Läs mer … ”Köttfri Måndag” i armkrok med den multinationella kolhydratindustrin.

ζ

Docent Ralf Sundberg,
författare till ”Forskningsfusket”.

 Läs vad doc. Ralf Sundberg skriver … Dör man av rött kött nu?

Larsson:

”Vi äter för lite fisk! Men tyvärr är lax fet!”
.

ζ

Min kommentar

En fördel med lax är fettet.

Larsson:

”Vi kan äta 6 ägg i veckan. Vill man äta två en dag får man avstå en annan dag.

ζ

Min kommentar:

Detta sades utan motivation. Med en 30-årig hjärntvätt om att högt kolesterol är farligt för kärlhälsan, så behöver man inte länge motivera en sådan uppmaning. Ägg är vårt mest kolesterolrika födoämne. Om man vill vara säker på att få i sig allt som människokroppen behöver av olika näringsämnen, så är ägg nog det mest idealiska livsmedlet. I ägg finns alla näringsämnen utom C-vitamin.

Läs mer … Ingen fara med kolesterol i ägg.

Kolesterol är en livsnödvändig substans:

för nervsystem, hjärna

för varenda cellmembran

för immunsystemet

för framställning av hormoner

Larsson:

”En studie på nordisk medelhavskost visade att insulin nivån gått ner, blodtrycket minskat, vikten minskat och blodfetterna gått ner på studiedeltagarna”.

ζ

Min kommentar:

Detta är en liten observationsstudie på 6 veckor med på 88 deltagare finansierat av Lantmännen. Men nämner man den tillräckligt många gånger i olika sammanhang blåser man upp den till en betydande studie.

I Lantmännen ingår ett antal företag varav de flesta baserar sina produkter på spannmål och oljeväxter. Finansiären kan vara nöjd med både resultatet och Larssons marknadsföring.

Vurmen för medelhavskost verkar för övrigt som en slags livlina för våra nutrionister, när det är uppenbart att det 30-åriga folkhälsoexperimentet med fettfattig kost har visat sig vara ett totalt misslyckande.

Medelhavskostens påstådda hälsosamhet kanske är relaterat till den höga nivån på svavel i jorden i medelhavsregionen? Människor och djur äter växter rika på svavel.

Läs mer … Medelhafskost bäst för hälsan (?)

Lyssna på Stephanie Seneff här…

ζ

”Våra hälsovårdande myndigheter grundar i stor utsträckning sina kostråd på epidemiologiska studier. Men sådana kan vinklas för att ge stöd åt förutfattade meningar eller för att gynna ekonomiska intressen. Man behöver evolutionära glasögon för att bedöma om resultaten är rimliga.” Lars Wilsson, biolog och författare till ”Rädda vår mat” m.fl. böcker

Larsson:

”Vi skall använda olja och mjuka fetter, margariner. Har man viktproblem så bör man äta lättmargarin. Transfetter behövde vi inte vara oroliga för, utom i konditorivaror och friteringsolja”.

ζ

Min kommentar:

Hur kan valet mellan smör och margarin över huvudtaget diskuteras? Hur har vi kunnat låta oss manipuleras till att tro att en så konstgjord produkt som margarin är nyttigt och att ett naturligt ämne som smör är skadligt? Hur kan man komma på tanken att stoppa denna vattenblandade kemiska produkt i munnen, än mindre ge den till sina barn?

Vi behöver inte heller de lättoxiderade inflammationsdrivande växtoljorna, med sitt överskott av Omega 6 fettsyror. Precis som socker – bör man betrakta margarin och växtoljor som gift, som på sikt orsakar kroniska sjukdomar.

Man brukar betrakta den enkelomättade olivoljan som nyttig. Kanske det? Men det finns inte så mycket oliver i världen, att det motsvarar all den olivolja som finns i butikerna. Vad är det i plastflaskorna som står på hyllorna i butiken och som borde förvaras kallt och i mörka glasflaskor?

Läs mer:

Larsson:

”Kostråden är likadana över hela Europa!”
.

ζ

Min Kommentar:

När det gäller kostråd, fetma och diabetes har ordet globalisering i högsta grad täckning.
.

.
Det beror på att direktiven om vad vi skall äta kommer från International Life Sciences Institute ILSI. ILSI är en världsomspännande industrifinansierad organisation bildad för att säkerställa industrins inflytande över den mat som ILSI anser att vi bör äta, vilka miljögifter ILSI anser vi kan utsättas för och vilka läkemedel som ILSI anser är ofarliga.

ILSI, som organisation finns i USA, Europa, Argentina, Australien, Brasilien, Indien, Japan, Korea, Sydafrika, Sydöstra Asien, Thailand och Kina.

Universitet och forskningsinstitutioner är knutna till ILSI, via sina forskare. Man kan fråga sig vilket inflytande dessa forskare har inom ILSI när man betänker att det är industrin som finansierar deras forskning och att universiteten är beroende av finansiering från industrin.

Topptjänstemän i vårt Livsmedelsverk och Folkhälsoinstitut har starka band med ILSI.

ILSI vill göra sken av att vara allmännyttig. Syftet är att skriva ut frisedlar till miljöfarliga och ohälsosamma produkter på uppdrag av dess finansiärer och att utvärdera företagens egna produkter. Medlemmar är de stora livsmedelsindustrierna, läkemedelsföretag, tillverkare av kemiska tillsatser av kemiska bekämpningsmedel och av genmodifierat utsäde.

För att få kontroll över kostråden i Europa har man bildat Eurecca, ett nätverk under EU. Ordförande i ILSI är även ordförande i Eurecca.

Läser man på ILSI´s hemsida så känner man igen det som Ingrid Larsson presenterade. Man förstår också varför vi låter våra barn få margarin på sitt bröd i skolan. Man förstår majsflingorna på frukostbordet.

Om mr Kellogg odlat upp milliontals hektar med majs och gjort sig besväret att genmanipulera det och kostat på det en kartong som är dyrare än innehållet, så får vi väl äta upp det. Har man odlat upp arealer motsvarande storleken på två Västeuropa bara med vete, så måste vi ju hjälpa till med att ta en bulle till.

De i ILSI ingående företagen är lång, men inbegriper bl.a. följande: Bayer AG, Dow Agrosciences, Dow Chemicals, DuPont, Exxon, Hershey Foods, Merck & CO, Monsanto Nestlé, Groupe Danone, Coca-Cola Europe, Mars, Kellogg Europe, Tate & Lyle Speciality Sweeteners, Ajinomoto Europe, Procter & Gamble, Südzucker, Cargill, Kraft Foods, Valio, Syral, RHM Technology, National Starch Food Innovation, Danisco, Ferrero Group, Frito Lay Europe, Royal Numico, Masterfoods, Campina, Friesland Coberco Dairy Foods, Marks & Spencer, Confederation of Food and Drink Industries of the EEC (CIAA) – Coca-Cola Services, European Snacks Association (ESA), Liaison Centre for the Meat Processing Industry in the European Union, Dr. August Oetker Nahrungsmittel McDonald´s, Novartis, Unilever, Barilla, LLC General Mills.

Det är dessa multinationella företag som har kontroll och äger hela kedjan för livsmedelsförsörjningen.

I praktiken är det dessa som dikterar våra kostråd via Svenska Livsmedelsverket. Från ax till limpa – från vaggan till graven.

Våra politiker fattar beslut om att barnen skall förvägras smör och helmjölk i skolan i tron att Livsmedelsverket råd är utformade i omsorg om folkhälsan.

SLUTLIGEN STÄLLDES NÅGRA FRÅGOR.

Fråga: Innehåller inte Margarin en massa kemikalier?

ζ

Larsson:

“För att fett och vatten skall förenas i margarin måste ett emulgeringsämne tillsättas. Det är ett kroppseget ämne.”

ζ

Min kommentar:

Sojalecitin används som ett emulgeringsmedel i margarin. De malda sojabönorna blandas med varmt vatten och bensin för att extrahera det man vill utvinna. Sedan försöker man driva ut bensinen genom upphettning. Men sojalecitin är värmekänsligt och tål ingen värmebehandling. Denna sojaprodukt innehåller sannolikt högre bensinrester än andra sojaprodukter. Livsmedelsverket lät för några år sedan analysera margariner. Det visade sig att flera av våra lättmargariner innehöll förhållandevis höga halter av bensin. Företagen angav att bensinen kom med sojalecitinet.

Om Ingrid Larsson anser att sojalecitin är ett kroppseget ämne anser hon då också att bensin, fosforsyra, lut, blekmedel, nickelrester, metanol, natriummetylat och kemikalier från båttankar är kroppsegna ämnen? Ämnen som fettet behandlas med och som återfinns som rester i margarinet.

Jämför med smör, som görs av grädde, en syrningskultur och salt.

(Efter föreläsningen talade jag med en dam 80+ som varit hushållslärare och hon berättade att när hon gick sin utbildning fick de lära sig att margarin var modernt och bra. Hur kunde man få oss att tro på det och hur kan man fortsätta att tro på detta frågade hon?).

Fråga: Är potatis bra mat?

ζ

Larsson:

Potatis näringsrik och billig mat och potatis har vi ju ätit länge. Tar man bort potatisen så äter man mer kött och det är inte bra.

ζ

Min kommentar

Det beror på vad man jämför med. Här i norden har vi inte ätit potatis längre än i 200 år. Kött har vi ätit i ett par millioner år. Potatis smakar inte sött men fungerar i kroppen som den sötaste efterrätt när det gäller påverkan på blodsocker och insulin.

Att potatis är ett problem för diabetiker det förstod Calle Carlsson, en läkare som verkade på 1970-1980-talet i Göteborg. Han botade diabetiker typ 2 genom att utesluta potatis och vitt mjöl ur deras kost.

Men de som satt på höga medicinska positioner förklarade att diabetiker skall äta det som de statliga myndigheterna bestämt och ta sitt insulin. Så fick sjukvården ännu fler patienter, läkemedelsindustrin ännu fler kunder och Calle Carlsson blev hindrad i sin akademiska karriär. Han var långt före sin tid.

Vetenskapen har nu insett att Calle Carlsson hade rätt och många vanliga människor har också förstått det. Men den läkemedelsindustriberoende medicinska vetenskapen och forskare inom näringslära och dietister kämpar emot både vetenskap, sunt förnuft och bryter mot Patientsäkerhetslagens 6 kapitel 1 §.

ζ

Potatis har kommit att tillhöra vår kultur och kan även smakmässigt uppskattas. Men man måste skilja på kultur och biologi. Potatis höjer vårt blodsocker och gör oss snabbt hungriga igen.

Men köttet med sina livsviktiga näringsämnen protein, fett vitaminer och mineraler håller oss mätta länge. En viktig kvalitet i maten är dess förmåga att hålla oss mätta och få oss slippa att tänka på mat under en rimlig tid.

Fråga: Får man äta smör?

Larsson:

”Lite smör är inte farligt”.

ζ

Fråga: Hur diabetiker skall ställa sig till frukt?

Larsson:

”Diabetiker typ 2 kan begränsa intaget till ett par frukter om dagen. När det gäller Diabetes typ 1 så kan de balansera fruktintaget med insulin. ”

ζ

Kommentar:

Diabetes typ 2 eller mer egentligt, sockersjuka, definieras av att kroppen trots eget producerat insulin inte kan hantera socker. En sjukdom, som om man inte avstår från socker allvarligt påverkar alla system i kroppen.

Diabetes typ 1 definieras att man inte kan hantera socker därför att man saknar egen insulin produktion. Det en stor fördel om man kan dra ner på  socker och därmed insulinbehovet genom att avstå från frukt. Larssons råd svek diabetikerna, men stödde läkemedelsindustrin och fruktindustrin.

Att vara diabetiker är att bli sjuk av socker!

Frukt är socker!

Fråga: Är kokosfett bra?

Larsson:

Ingen vetenskap har visat att kokosfett har några hälsofördelar. Dessutom är det ett mättat fett. Men lite är inte farligt att äta.

ζ

Kommentar:

Kokosoljan har tyvärr blivit oförtjänt nedvärderad och varit förlorad i den moderna medicinen under årtionden. Den anses vara ett av de näringsmässigt bästa födoämnena. Kokosolja ska inte förväxlas med det härdade kokosfettet som finns att köpa i våra livsmedelsbutiker.

Läs vidare här…

Utdrag ur professor Göran Peterssons rapport ”Kokosfett och laurinsyra”

Fetma: Lågkolhydratkost används alltmer mot övervikt genom att motverka förhöjda nivåer av insulin som styr fett till fettceller. För många överviktiga är det svårt att dra ned på bröd, potatis, pasta och ris. Kokosfett kan ge alternativ medelsnabb energi som underlättar omställningen. Samtidigt ökar laurinsyra förbränning jämfört med fettinlagring.

Diabetes: Lågkolhydratkost motverkar diabetes genom att ta bort skadligt höga blodsockernivåer. Centralt är att lågkolhydratkost förebygger insulinresistens som förstadium till fetma och diabetes. Utan att orsaka blodsockerhöjning ger kokosfett relativt snabb energi som stöd när kolhydrater tas bort.

.
Göran Petersson har under mer än 25 år svarat för både forskning och utbildning i kemisk miljövetenskap vid Chalmers. Läs här…

Här finns en hel rad nyttiga rapporter som resultat av Göran Peterssons forskning. Läs hela rapporten ”Kokosolja med laurinsyra

ζ

Seminarium

Nyligen var jag på ett seminarium om interaktiv medicin i Stockholm, där ett antal välkända medicinska auktoriteter föreläste för sina kolleger och andra intresserade.

En professor, expert på antioxidanter och fettsyrebalansen framhöll kokosoljans goda egenskaper som skydd mot infektioner Den innehåller 50 % laurinsyra, som också ingår i modersmjölken som ett infektionsskydd för det späda barnet. Vidare berättade han om kokosolja vid behandling av Alzheimer och vid epilepsi. Kokosolja ger också snabb och varaktig energi. Själv hade han till frukost endast tagit en kopp kaffe med några matskedar smör och lika mycket kokosolja och mixat det med en stavmixer.

Fråga: Finns det lika mycket näringsämnen i grönsaker nu som förr?

Larsson:

Det är ingen skillnad
.

ζ

Min kommentar:

Frågan var mycket insiktsfull. Det som inte finns i jorden kan inte finnas i växterna. Därför är våra konventionella grönsaker fattiga på näringsämnen. Läs Citatet nedan

”Vet du att de flesta av oss idag lider av allvarliga brister i kosten som inte kan åtgärdas förrän våra utarmade jordar får tillbaka sin rätta mineralbalans?”

Ett alarmerande faktum är att livsmedel (frukt, grönsaker, spannmål) på miljontals hektar mark inte längre innehåller tillräckligt av vissa mineraler, svälter oss, oavsett hur mycket av dem vi äter.

Sanningen är att våra livsmedel varierar enormt i värde, och vissa av dem kan inte kallas föda.”

Dessa varningens ord är från ett senatsdokument (USA) från år 1936!

Utarmningen av jorden har sedan 1936 bara har accelererat. Magnesium t.ex. som är så viktig för så många kroppsfunktioner och brist på magnesium så förknippat med sjuklighet, är ett av de mest utarmade mineralerna inom jordbruket.

För att ytterligare förvärra saken, så introduceras ständigt nya hybrider av grödor som har utvecklats för att anpassas till magnesiumutarmade jordar.

Från 1940 till 2002 har följande hänt enligt Royal Society of Chemistry of Food Standards, 2002. Några exempel:

Moroten har minskat sitt magnesiuminnehåll med 75 %

Spenat sitt järninnehåll med 60 % och sitt kopparinnehåll med 96 %,

Kålrot har minskat sitt järninnehåll med 71 %

Broccoli sitt kalciuminnehåll med 75 %

Detta är bara några få exempel vad som händer när vi oavbrutet skattar jorden på näringsämnen utan att ersätta dem.

Källa Näringsmedicinsk Tidskrift Nr2 2010

Fråga: Vad anser du om LCHF?

Larsson:

Det finns ingen vetenskap som stöder LCHF. Bara en massa dåligt utförda studier! Förresten vet vi inte om de äter som de påstår”

ζ

Min kommentar:

Med den sista kommentaren fick Larsson skrattarna med sig

Läs mer … Frågor och svar om LCHF (korrekt version).

Märkligt att Ingrid Larsson ignorerar att en utredning 2007, som slog fast att en lågkolhydratkost är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet när det gäller diabetes och viktnedgång. Utredningen gjordes på uppdrag av Socialstyrelsen.

Ännu märkligare att Ingrid Larsson inte känner till att den 16 januari 2008 kom Socialstyrelsen fram till, efter två års utredning, att lågkolhydratkost (LCHF) uppfyllde kravet på ”vetenskap och beprövad erfarenhet” för behandling av diabetes och obesitas.

Således är vården enligt Patientsäkerhetslagen skyldig att informera patienterna om LCHF och att erbjuda diabetiker och överviktiga LCHF. Ingrid Larsson har en tjänst på en överviktsenhet i den offentliga vården och har skyldighet att rätta sig efter Socialstyrelsens direktiv.

LCHF är den enda kost som är vetenskapligt underbyggd. Att Livsmedelsverket saknar vetenskapligt belägg för sina kostråd det vet vi efter att ett antal forskare för ett par år sedan granskat de studier som Livsmedelsverket uppger att de stöder sig på.

Läs mer … “Livsmedelsverket bör omedelbart sluta med kostråd till allmänheten” … Dagens Medicin

ζ

Till slut sades något riktigt klokt.

Ingrid Larsson frågade oss om vad vi menar med nyttig mat, då blev det tyst…

Men vi förstod att vi förväntades svara “FRUKTOCHGRÖNTOCHFULLKORNSBRÖD!” Men så svarade en äldre dam oväntat LEVER!

Det blev lite skratt och även Ingrid Larsson var road och fick tillstå att lever kunde vara nyttigt. Men detta var faktiskt det klokaste som yttrades under föreläsningen.

“FRUKTOCHGRÖNTOCHFULLKORNSBRÖD” kan slänga sig i väggen jämfört med ägg, lever och makrill. I lever finns allt alla näringsämnen vi behöver i överflöd. C-vitamininnehållet är inte så mycket mindre än i en apelsin.

Att man argumenterar så fullständigt diametralt när det gäller vad vi bör äta för att må bra, beror på de premisser som ligger i botten.

Jag är ingen forskare. Mitt ställningstagande bygger på personlig erfarenhet och på vad oberoende forskare skriver och har skrivit. Så stöder jag mig på historien, på det jag lärt mig om biologi, om evolutionen och verkligheten – och vad som verkar rimligt för mig.

Ingrid Larsson är etablerad forskare och hennes argument är helt i linje med den etablerade nutritionsvetenskapen. Så här har man argumenterat ända sedan Ancel Keys tid då hypotesen om det farliga mättade fettet och dess samband med hjärtsjukdom skapades.

Det faktum att ingen studie hittills har kunnat verifiera hypotesens riktighet, tycks inte besvära dess förespråkare. Det gör inte heller den massiva kritik som den utsätts för. Har man valt sida en gång och byggt hela sin yrkes- och akademiska karriär på hypotesen, så är det svårt att ändra sig. Man har dessutom betalt för att säga det man säger.

ζ

Verksamhet som Ingrid Larsson varit aktiv i :

Arvoderade föreläsningar för hälso- och sjukvård och industri.

Medförfattare till ”Fetma från gen- till samhällspåverkan”, Studentlitteratur 2007 mot privat ersättning.

Medförfattare till PM Praktisk Medicin, 2007, 2009 mot privat ersättning.

Faktagranskare åt B. Wahlströms förlag: ”Livslång hälsa med CSIROmetoden”, 2006 mot privat ersättning.

Kongressresa 2009 delvis finansierad av Abbott.

Forskningsanslag från Pfizer, Cederroths AB och Roche för fetmaforskning (–2009).

Sakkunnig åt Socialstyrelsen. Riktlinjearbete Levnadsvanor. Faktagranskare 2007–2009,

Tillförordnad ordförande i gruppen Matvanor, 2009–2010.

ζ

De har förlänats makt och inflytande av regeringen

Man tror att man kan strunta i Livsmedelsverket och dess förespråkare – som avskärmar sig från både vetenskapen och världen.

Men de har av regeringen förlänats epitetet ”experter” och har inflytande över vad som serveras i skolorna, på sjukhus, vilka råd som ges på mödravårdscentraler, på barnavårdscentraler, på diabetesmottagningar och vad som står i läroböcker. De anlitas, precis som vid detta tillfället i egenskap av experter som föreläsare över hela landet.

Vi skall lyssna på dem, det skärper våra argument. Det finns trots allt många tecken på ett paradigmskifte. Vi får hjälpas åt att snabba upp det innan vårt sjukvårdssystem totalhavererar av alla kostrelaterade kroniska sjukdomar.

.
Margareta Lundström

Oberoende kostexpert och sjuksköterska
Bloggkatalog ... www.kostdemokrati.se/margareta/ 

ζ

Referenser

2000-talets vetenskap, 5/2010 Årgång 15

Allan, Christian B. Ph.D.&Lutz, Wolfgang, M.D. Life without Bread, how Low-Carbohydrate diet can save your life. 2000, Keats Publishing.

Dagens Medicin 2009-04-08

Davis, William, Brödberoende, hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa, 2011, Optimal förlag

Dean Carolyne , The Magnecium Miracle, 2007,Ballantine Books

Eenfeldt., Andreas, Matrevolutionen, Ät dig frisk med riktig mat, 2011, Bonnier fakta

Enig, Mary, Dr, & Fallon, Sally, Eat Fat lose Fat, 2005, Hudson Street Press

Fernholm, Ann, Ett sötare blod, 2012, Natur & Kultur

Fife, Bruce, Stoppa Alzheimer nu, 2011, Optimal förlag

Gedgaudas, Nora. T. Primal Body Primal Mind, empower your total health the way evolution intended(…and didn´t), 2009, Primal Body Primal Mind Publishing.

Groves, Barry, Trick and Treat, how ”healthy eating” is making us ill, 2010, Hammersmith Press

Hammarskjöld, Björn, barnläkare, Kostdemokrati.se

Jonsson, Bitten & Nordström, Pia, Socker bomben i din hjärna 2010, Optimal förlag

Keith, Lierre, The Vegetarian Myth, food, justice and sustainability, 2009, Flachpoint press

Kendrick, Malcolm, Dr., The Great Cholesterol con, the truth about what really causes heart disease and how to avoid it, 2007, John Blake

Le Fanu, James, The Rise and Fall of Modern Medicine, 1999, Abacus

Läkartidningen 2010-06-15 nummer 24

Nilsson Frank, Stenålderskost, Ät Dig frisk och smal på den kost som vi är skapade för, 2006,

Nyquist, Pelle, Den heta potatisen, Dr Carlsson om kuren om våra välfärdssjukdomar, 1997, Zoot förlag

Patientsäkerhetslagen (2010:659)

Ravnskov, Uffe, med.dr., docent, Fett och kolesterol är hälsosamt, 2008, Optimal förlag

Reimers, Jenny, Naturlig föda naturligtvis, 2006, Midabo-k

Sundberg, Ralf docent, Forskningsfusket, så blir du lurad av kost-och läkemedelsindustrin, 2011, Optimal förlag.

Taubes, Gary, Good Calories Bad Calories, 2007, Alfred A. Knopf

Taubes, Gary, Varför blir vi feta och vad vi skall göra åt det, 2011, Optimal Förlag

Volek, Jeff S. PhD,RD & Phinney Stephen D. MD,PhD, Low Carbohydrate Living, 2011, Beyond Obesity, LLC

Weston, A. Price, DDS, Nutrition and Physical Degeneration, 1939, 18th printing 2008, Price Pottenger nutrition Foundation

Wilsson, Lars, Välfärdens ohälsa, 2007, Optimal förlag.

4 svar på ”Kejsarinnan är ju naken!”

 1. ”Someone needs to give this professor a lesson in science” skriver dr Briffa på sin blogg och refererar till professor Ingegerd Johansson som är huvudförfattare till studien
  Associations among 25-year trends in diet,
  cholesterol and BMI from 140,000 observations in
  men and women in Northern Sweden
  Ingegerd Johansson1*, Lena Maria Nilsson2, Birgitta Stegmayr3, Kurt Boman2,4, Göran Hallmans2

  Även kallad Västerbottenstudien.

  Läs vidare här om vad Dr Briffa skriver om studien som han benämner
  Shocking Swedish ‘science’
  http://www.drbriffa.com/2012/06/12/shocking-swedish-science/

  Läs också vad doc Ralf Sundberg skriver om studien här: http://blogg.ralfsundberg.se/#post11

  Om inte det räcker kan man läsa här vad Denise Mingers skriver på Marc Sissons blogg.
  http://www.marksdailyapple.com/is-it-time-to-retire-the-low-carb-diet-fad/#axzz1yDozd7ja

  Denise Mingers är inte vem som helst utan den person som fullständigt sågade slutsatserna av statistiken i den nästa 900 sidiga studien CHINA STUDY – en bestseller och veganernas bibel.

  Det jag vill komma till är att det var Västerbottenstudien som Ingrid Larsson hänvisade till och kallade stora välgjorda studier. Men hon talade inte om att det bara handlade om en observationsstudie utan något som helst bevisvärde.

Kommentera