SU blandar ihop myter och sanningar


.

VERKTYG FÖR BÄTTRE HÄLSA!

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har bjudit in till  fyra föreläsningstillfällen under hösten. Ta chansen att lyssna på våra specialister om myter och sanningar, ta del av det goda exemplet och bli motiverad till en hälsosammare livsstil ; skriver man i inbjudan.

Tanka kroppen med hälsosam mat

var rubriken på näringsfysiologen med.dr Ingrid Larssons föreläsning.

Ingrid Larson är chefsideolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset när det gäller kost. Hon arbetar med behandling av överviktiga på sjukhuset.

Jag är fascinerad av Ingrid Larsson. Hon är stark i tron och kämpar på, trots att verkligheten förändrar sig runt henne. Det finns inget av tvivel hos Ingrid Larsson om att hennes ideologi inte skulle kunna företräda sanningen.

Varje gång jag lyssnar på henne är hon lika bedrövad  över alla de stora muffisarna och kakorna, som vi sätter i oss och grönsakerna som vi inte äter upp och medelhavskosten som vi ratar.

Hon verkar verkligen plågas av att se hur kurvan för konsumtionen av smör och grädde stiger och att kurvan för kolhydratkonsumtion går ner. Hon förebådade därför ännu större viktökningar i framtiden. Hon skapade en riktig domedagsstämning med de kurvorna.

Där sitter vi med skammens rodnad på våra kinder för att vi inte gör som hon säger. Vi har inte ens morotsstavar i kylskåpet, som vi kan knapra på när vi blir hungriga. Vi kanske t.o.m. tar en ostbit med en klick smör när vi känner oss sugna.

Larssons resonemang är naturligtvis helt logiskt. Det är premisserna  som hon stödjer sig på som är fel.

Men…

Vem ska tala om för Larsson att man inte blir fet av fett?

Vem ska tala om för Larsson att kaloriräkning inom näringsläran är nonsens, ett sätt att inbilla oss att man sysslar med en exakt vetenskap som kemi eller fysik.?

Vem ska tala om för Larsson att alla kolhydrater blir socker?

Vem ska förklara för Larsson om blodsocker – insulin – fettinlagring – fettblockering?

Vem ska tala om för Larsson att frukt och grönsaker är olika kategorier ?

Vem ska trösta Larson och säga: Smör är inte så farligt som Du tror?

Vem ska trösta Larsson med att säga: Det röda köttet är inte heller så farligt som Du tror. Det röda köttet från gräsbetande djur är det mest näringstäta Du kan äta?

Vem ska trösta Larson och säga: Inte heller salt är så farligt som Du tror. Vi överlevde  före kylskåpet tid,  då maten fick saltas in för att bevaras?

Vem ska tala om för Sahlgrenska Universitetssjukhuset att det kanske inte är Ingrid Larsson som har verktygen för viktnedgång och hälsa?

När man lyssnar på Ingrid Larsson får man lust att säga:

”Ja, ja Ingrid Larsson det är bra, det är bra! Men gå nu ut och ut och lek med professorerna Rössner och Marcus, så vi vuxna får prata ifred.”

Frågor från åhörarna

Några artiga frågor framfördes.

Men, en äldre herre frågade varför Ingrid Larsson förde fram de nya amerikanska kostråden. De skiljer ju sig inte från de tidigare menade han, och vi ser ju att det gått åt h-e i USA. Så frågade han vidare varför vi behöver kostråd överhuvudtaget. Själv hade han bara uteslutit kolhydraterna i kosten och slipper insulinbehandling.

Det är ju  i princip samma kostråd som 1977 formulerades av en arbetsmarknadsjournalist och vegetarian. Följderna är ju uppenbara. Ser inte Larsson det samband som frågeställaren ser, kan man undra?

Det är svårt att bedöma ur mycket av Larssons förkunnelse som åhörarna tog till sig men det märktes att alla inte köpte budskapet.

Positiv upplevelse – vid sidan om

Personligen fick jag en positiv upplevelse av föreläsningen vid sidan om. När jag för några år sedan lyssnade på Ingrid Larsson, frågade en äldre dam henne om hon fick äta smör?

Larsson svarade: ”Är det A-vitaminer Du är ute efter så kan du äta morötter.”

När jag letade efter damen efter föreläsningen  lyckades jag inte finna henne. Jag hade velat tala om för henne att hon inte skall byta ut sitt nyttiga smör mot morötter.

Nu var hon här på denna föreläsningen!   Hon skrattade och sade att det klart hon äter smör. Margarin skulle hon aldrig äta. Morötterna frågade jag inte om.

Efter varje föreläsning om våra officiella kostråd brukar en liten grupp människor spontant samlas efteråt och vi frågar oss:

Hur länge skall man tillåta denna propaganda för fettbildande sjukdomsgenererande kostråd?

Föreläsningsdeklaration

”Denna föreläsning är ett led i ETT FRISKARE SVERIGE den 16-18 oktober.

Ett friskare Sverige är en nationell uppmärksamhetsvecka som arrangeras av Statens folkhälsoinstitut på uppdrag av regeringen. Satsningen ska få oss att tänka till kring matvanor och fysisk aktivitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset deltar med en rad olika aktiviteter.”

(DET HAR VERKLIGEN FÅTT OSS ATT TÄNKA, min anm.)

Inbjudan till föreläsningen är undertecknad med;

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är ett hälsofrämjande sjukhus

Vad tankar man med på sjukhuset?

Här nedan är några bilder från Ingrid Larssons arbetsplats, Sahlgrenskas Universitetssjukhus, Östra Sjukhuset kafeteria. Här fikar personal, patienter och besökare. Man har lyckats fylla en yta på 180 kvadratmeter, som en ordinär femrummare, med … ni ser själva. Man har  försäkrat sig om att man har  patienter i framtiden.

.
Margareta Lundström

Östra Sjukhusets kafeteria:

…..

…..

…..

….

3 svar på ”SU blandar ihop myter och sanningar”

  1. Tack Margareta för att du använder så mycket av din tid till att bevaka och rapportera etablissemangets förehavanden. Alltid lika roligt att läsa dina härliga iakttagelser.
    Fortsätt kämpa för oss andra som gärna bara åker med.
    Kafeterians utbud är nästan förkrossande 🙂
    mvh
    Bertil Lind

Kommentera