HÖGT OCH LÅGT PÅ BOKMÄSSAN

.

.

HÖGT OCH LÅGT PÅ BOKMÄSSAN

Bokmässan har just passerat, full av upplevelser. Forskartorget är en arena på bokmässan, där kan man få lyssna på vad som pågår i vetenskapssamhället inom de mest skilda discipliner.

På 30 minuter framförs en populärvetenskaplig föreläsning. Oftast i samband med lanseringen av en bok. (Man skulle kunna sitta där och i hela fyra dagar och bara lyssna.)

HÄR ÄR DEN FÖRSTA AV TVÅ FÖRELÄSNINGAR SOM JAG VILL DELA MED MIG AV

Professor Ingemar Ernberg,
Karolinska Institutet

Magen och maten

Var och varannan person har problem med magen. […]

Är LCHF nutidens farligaste diet och hur påverkas magen egentligen? Vad vet vi, vad säger forskningen – och vad vet vi absolut ingenting om?

Detta var en fullständigt oemotståndlig förhandspresentation av en föreläsning.

Föreläsaren, Ingemar Ernberg är professor och verksam på Karolinska Institutet.

Föreläsningen gjordes i samband med lanseringen av boken ”Magen, bakterier, buller och brak”. Föreläsaren är en av de sex författarna.

Sten-Sture Skaldeman skrev en positiv recension av boken i senaste numret av LCHF-magasinet.

Men skeptisk av förhandsinformationen satte jag mig med den nyinköpta boken i knät för att lyssna. Föreläsningen visade sig vara en 30 min lång lovsång till LCHF utan att nämna akronymen LCHF en enda gång!

Föreläsningen förväntades handla om magen och våra tarmbakterier. Men föreläsaren lyckades på ett makalöst skickligt sätt binda ihop hjärnan, magen, immunsystemet, kosten, evolutionen, kroppens fysiologi, cellens fysiologi på ett sätt som jag tror alla kan kunde hänga med på och som vi fick massor av nyttig kunskap av.

Han lyckades förklara hur sockersuget i forntiden var en överlevnadsfråga men som idag skapar ett farligt beroende.

Han erkände att fettskräcken är ett rent politiskt beslut, som är obegriplig om man har lite biologiska kunskaper. Så här sade han om fett: man blir inte fet av fett, alla celler är uppbyggda av fett, vi blir mätta av fett, fett gör att magsäcken töms långsammare.

Han berättade hur överskott av kolhydrater lagrades som fett och hur insulinet i blodet förhindrade användningen av våra fettreserver.

Föreläsaren använde begreppet ”Matrevolutionen”, som en dramatisk utveckling av en folklig protest mot de officiella kostråden som vi i Sverige leder.

Som misslyckade kostråd nämndes t.ex. 6-8 brödskivor om dagen, tallriksmodellen och nyckelhålet.

Själv hade han gått ner 10 kg sedan förra bokmässan.

Detta var en av de bästa föreläsningar jag hört med hänsyn taget till att det handlade om 3o minuter. Att få med så mycket nyttiga fakta på så kort tid utan att behöva forcera var en prestation. Varje mening var enkel, välformulerad, tydlig och betydelsefull. Hela föreläsningen följde en logisk linje där LCHF blir självklar.

Föreläsaren har dessutom egna personliga erfarenheter.

Nu skall jag läsa boken!

Ett citat saxat ur boken Magen:

…”När de officiella kostråden inte fungerar och i brist på viktreducerande mediciner är rekommendationerna att personer som lider av fetma i stället får genomgå en relativt omfattande operation av magsäck och tunntarm, ett Ingrepp som nästan exploderat i kölvattnet på fetma epidemin.

Operationen syftar till viktminskning och bättre sjukdomskontroll av framför dem som drabbats av diabetes typ 2 . I spåren av operationen kan man se ökad risk för gallsten, tarmvred, vitaminbrist, ångest, oro även självmord.

Tio procent riskerar dessutom att gå upp i vikt, ibland tillbaka till ursprungsvikten. Ett så omfattande ingrepp i människokroppen måste ändå vara den slutliga kapitulationen inför fetmaproblematiken”.

Visste ni att 15 % av alla läkarbesök beror på problem med magen?

Visste ni att 50 % av alla människor har något problem med magen under en 3 månadersperiod? (Svenska förhållanden?)

Här kan man köpa boken http://www.kiup.se/000/000.asp

↓ ↓

Efter föreläsningen rusade maken och jag lätt euforiska till nästa begivenhet som var professor Stephan Rössners presentation av sin nya bok. Det var som att falla ner i en djup mörk brunn. Men det är en annan historia, mer om det längre ner…

↓ ↓

FÖRELÄSNING TVÅ

Bli vän med tillsatserna i maten

Matlarmen duggar tätt i medierna. Finns det anledning till oro för tillsatserna och e-numren? Vilka är de största riskerna? Agneta Oskarsson ger oss fakta i matdebatten och guidar oss kemiska hälsorisker och matsäkerhet.

Agneta Oskarsson professor i livsmedelstoxikologi på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) utlovades att svara på dessa frågor. Föreläsning kan sammanfattas med:

Nej, det föreligger inga risker.

Med lågkaloriprodukter har vi ökat mängden av tillsatser påstod föreläsaren. Men det verkade inte vara något problem för henne.

Alla tillsatser i maten är godkända. Alla tillsatser är testade så att de inte överskrider gränsen för rekommenderat dagligt intag (RDI). Industrin följer rekommendationerna. Alla godkända tillsatser har ett e-nummer. Många tillverkare skriver ut namnet på tillsatsen i stället för e- nummer, eftersom e-nummer kommit i ”orättvist” vanrykte .

Så presenterades Livsmedelsverkets broschyr med alla godkända tillsatser.

Föreläsaren visade en bild på ett hav av olikfärgat godis och jämförde det med ett hav av naturligt olikfärgade frukter och grönsaker och tycktes mena färgämne som färgämne.

Efter föreläsningen frågade jag Oskarsson om hon inte var orolig för cocktaileffeken av tillsatserna d.v.s. att de olika tillsatserna kunde förstärka varandras effekt.

Det hade hon inget problem med. De tillsatser som man visste förstärkte varandra testade man tillsammans.

Så frågade jag om hur hon såg på Aspartam [*]. Finns inga studier som visar att det skulle vara hälsofarligt blev svaret.

Tyvärr så missade jag att fråga om GMO.

Vad tycker ni, skall vi bli vänner med tillsatserna i maten?

Här hade jag tänkt skriva om Professor Stephan Rössners presentation av sin bok. Men bättre kan det inte beskrivas än vad Mats Lindgren har gjort på sin blogg. Läs här…

.
Margareta Lundström

Fotnot

[*] Läs vad Dr Mercola skriver om aspartam på världens största hälsoblogg:

Aspartame is, by Far, the Most Dangerous Substance on the Market that is Added To Food. Read more…

Googleöversatt till svenska:

Aspartam är, överlägset, det absolut farligaste ämnet på marknaden, som tillsätts i livsmedel. Läs mer…

Läs även:

APPENDIX

Jag glömde att fråga vad en professor på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) anser om GMO, varför jag istället mailade frågan och fick följande svar:

”Du frågar om GMO, vilket ju inte hör till tillsatsområdet, men jag ska försöka svara ändå.

Genetiskt modifierade organismer, GMO, är en teknik, som kan användas för en rad olika ändamål, såsom framställning av läkemedel, framtagande av sjukdomsresistenta grödor osv. Detta är områden som de flesta människor tycker är viktiga och där det är försvarbart och viktigt att använda ny teknik.

GMO har också en stor användning för att ta fram grödor som är motståndskraftiga för bekämpningsmedel. Här kan det kännas mer tveksamt och inte lika tydligt positivt ur konsumentsynpunkt.

Ur säkerhetssynpunkt är GMO och användning i livsmedelsproduktion mycket väl utrett. Varje nytt livsmedel där GMO använts måste testas för hälsoeffekter, vilket görs på försöksdjur. Man utreder också risker för allergi.

Alltså, användningen av GMO har ifrågasatts vad gäller fördelar för konsumenter, dock finns inga hälsomässiga risker påvisade med tekniken och enskilda livsmedel testas före godkännande.”

Vänliga hälsningar … ”

Ett oroväckande svar från en professor på SLU

Ett vänligt svar, men om detta är den rådande uppfattningen om GMO på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) så är det mycket illavarslande. SLU utger ju sig för att vara en auktoritet på området, som ansvariga politiker lyssnar på. Det gör mig mycket orolig.

Ett svar på ”HÖGT OCH LÅGT PÅ BOKMÄSSAN”

Kommentera