Det kom ett brev från Argentina!

.

För en tid sedan skrev jag en recension av boken ”Mjölkrevolutionen”. Jag tycker att det är dags att lyfta upp det ämnet igen. Det kom nämligen ett brev från Pampas i Argentina.

Ett mail som skulle någon annanstans, gled av misstag i väg till fel adress. Det hamnade hos en för mig tidigare okänd svensk kvinna bosatt i Argentina, som tillsammans med sin son driver en gård med SRB kor och fjällkor i på Pampas i Argentina. Jag fick svar.

Det hon skriver om svensk mjölk och svenska kor tycker jag är så fantastiskt uppmuntrande och intressant. I synnerhet som det kommer från en person som är professionell på uppfödning av kor och på mjölkproduktion. Det är också oerhört spännande att så överraskande få inblick i en annan del av världen. Jag kan tillägga att vi fortsatt att maila varandra och jag har fått information om hur debatten går på andra sidan atlanten om råmjölk och vi har fått en ny medlem på Kostdemokrati.se. Läs här hennes brev. Jag har fått sätta prickar på å, ä och ö.

BREVET FRÅN PAMPAS

Hej Margareta!

Nu har jag läst din recension av boken, jättebra skrivet och den verkar ju toppenintressant!

Hoppas boken får mera gehör. ”Döden i grytan” och ”Riktig mat” skapade ju en del svallvågor inom färdigmatindustrin efter vad jag förstått och ledde till en viss bättring på den kanten, eller? Kanske kan samma sak ske här?

Det finns ju väldigt mycket okunskap och falska läror inom det som har med mejeriverksamheten att göra.

Att tala om bakterier och smitta via mjölken i ett land som Sverige verkar för mig orealistiskt.

Genom att vi importerar sperma från svenska tjurar till Argentina, är jag faktiskt ganska väl insatt i hur sträng man är i Sverige när det handlar om mjölkkvalitet, djurhälsa och hygien.

För det första är ju Sverige fritt från praktiskt taget alla sjukdomar som kan anses farliga för djur eller människor. T.ex. Tuberkulos, Brucellos, Leukos.

De två första är väl för mer än 50 år sedan eliminerade från kobesättningarna i Sverige, även om jag vet att det kan finnas hos både hos hjortar och på dagis. … och leukosprogrammet minns jag att det genomfördes också för flera år sedan. Det är nog mycket få länder i världen som har det hälsoläget som ni kan glädja er åt i Sverige.

Vet inte exakt hur det är med mjölken som levereras till mejerierna i Sverige ( Arla….), men tror mig ha förstått att det är ytterst stränga krav på både celltal och bakterier t.o.m. ”smakfel” bestraffas ju hårt.

Om jag inte har helt fel så får en producent som levererar mjölk med höga celltal, bakterier eller smakfel två varningar och om felet inte korrigeras tar mejeriet inte emot mjölken längre. Detsamma gäller ju antibiotika eller hormoner i mjölken.

Så att påstå att mjölken i Sverige måste pastöriseras för att vara drickbar är ju ren och skär lögn, efter vad jag kan förstå.

Inte heller borde det vara omöjligt för mejerierna att sälja råmjölk. Enligt min vän i Kalifornien har färsk mjölk ett ”shelf life” på (eller rättare sagt en kylskåpshållbarhet, den kan förståss inte stå på en vanlig hylla som död och steril mjölk kan göra !!) på runt en vecka och det är ungefär vad vi märker här också, när vi tar hem och förvarar vår egen mjölk i kylskåpet. Fast den sällan blir en vecka gammal här, så blir den sällan sur inom en vecka. Hållbarheten beror ju på transportkärlet också …

I USA vet jag att de har både tuberkulos och leukos och förmodligen brucellos också, för att inte tala om höga celltal. Jag vet att mejerierna där accepterar 400 000 SC (somatiska celler) utan problem, vilket är jättehögt. Medeltalet för svenska SRB –rasen ( alla kor – the national herd) är runt 85.000 SC och där är även de kor som gått till slakt för kronisk mastit inräknade. … Men det är därför man har ” certified herd” och det skulle man säkert kunna ha även i Sverige också, för säkerhets skull.

Vi mjölkar runt 320 SRB kor och 20 fjällkor och fast det kallas betesdrift så får våra kor ensilage och spannmål. Tyvärr tillåter inte klimatet ren betesdrift. Vilket ju vore idealet.

I våras betade korna underbart grönt gräs och alfaalfa, men just nu har vi en förfärlig torka och väldigt heta vindar som bränner bort allt. Eftersom vattenkvaliteten inte tillåter bevattning så är man helt utlämnad och måste ge annat foder också.

43 grader i skuggan idag och heta vindar, så har det varit i flera veckor nu och det är inte roligt kan jag säga. Nu utlovar yr.no (norska väderlekstjänsten) regn i natt och vi kan bara hoppas att de har rätt den här gången, annars blir det kris. ……bifogar ett kort som jag tog på några av ungdjuren igår. Som du förstår lever de inte på det betet utan får hö och kraftfoder vid sidan om.

.
Ja det var lite funderingar från Pampas……

Tack igen för ditt mail!!

Elisabeth

 ◊

(Det kom regn! Norska väderlekstjänsten kan man tydligen lita på. Mitt tillägg)

Läs min recension av boken här…

Kommentera