Vanvett

”Vanvett är att göra samma sak om och om igen,
och förvänta sig ett annat resultat.”
-Albert Einstein

 – ◊ –

MULLIGABARN.se – Föreläsning i Göteborg den 8:e dec 2011

Vi var ett antal föräldrar och andra intresserade som trotsade kyla, blåst och regn en mörk kväll den 8:de dec 2011, för att lyssna på en föreläsning som riktade sig till föräldrar med överviktiga barn. Föreläsningen ingick i en föreläsningsserie över landet, initierat av Malin Agn, själv mamma till ett överviktigt barn.

Jag har även lyssnat på en tidigare föreläsning i samma regi den 4:de oktober 2011. Här är kan Du läsa min utvärdering av den … referat.

Men nu gäller det ett referat från föreläsningen den 8:e december 2011

Föreläsaren för kvällen var en dietist verksam i den offentliga sjukvården och enligt uppgift med 15 års erfarenhet av att arbeta med överviktsproblematiken.

Föreläsaren deklarerade genast att det inte kommer att handla om några modedieter som LCHF, GI eller Atkins.

Följande var hennes analys av orsaken till övervikt hos barn. Barnen åt för mycket och rörde sig för lite. ”De överviktiga barnen har ett driv att äta”, sades (sant, men hon drog inte rätt slutsats av det. min anmärkning). Men också att barnen lever i en miljö med mat i överflöd och hade mer pengar att röra sig med (annars är det ju rätt lätt att se sambandet mellan extrem fattigdom och extrem fetma, min anm.). En annan orsak som skylldes på var att bullarna nu är större än förr. Vi ”betar” äter ständigt som kor och hästar (de rekommenderade fem måltiderna om dagen kan nästan betecknas som betning. min anm.).

Slutsatsen som drogs av detta var att matmängden måste minskas. Föräldrar och skolpersonalen måste ingripa och minska på portionerna – bara en portion och en lagom portion, bara två smörgåsar. Det är föräldrarnas uppgift att sätta stopp när det gäller överviktiga barn (vem avgör när en portion är lagom? min anm.).

Planlagda måltider med tre huvudmål och två mellanmål (effektivt sätt att sätta barnets egna hunger- och mättnadshormonerna ur spel min anm. ).

Magra, nyckelhålsmärkta produkter. Den gamla hederliga tallriksmodellen gäller än påpekades också (sedan nyckelhålsmärkningen införande har fetman fördubblats och diabetes trefaldigats. min anm.).

Fem portioner frukt och grönt om dagen, fullkornsbröd (eftersom föreläsaren tydligen inte ser sambandet fruktos- insulin och inlagring av fett i fettväven så är väl frukt ett logiskt råd. min anm.).

Det förslag till matsedel som visades var tungt baserat på kolhydrater (konstigt nog den enda makronutrient vi klarar oss utan, min anm.).

Låt maten stå kvar på spisen så äter barnet mindre.

Ett råd som föreläsaren själv prövat var att byta ut barnens favorit flingor, frostade (sockrade) i kartongen mot vanliga flingor (att äta kartongen skulle kanske göra mindre skada? min anm.). Läs mer om … Frukostflingor.

Om barnen var mycket hungriga innan maten så kunde de äta en frukt eller morotsstavar. Begränsa juicen till ett glas.

Energiunderskott skapade man genom att röra sig (tydligen kände föreläsaren inte till att det ev. energiunderskottet som skapades ledde till ökad hunger, det handlar om beroende variabler, min anm.). Föreläsaren jämförde med stenåldern då man enligt henne sprang flera mil om dagen! (om man inte jagade eller blev jagad varför i hela fridens namn sprang man? min anm.).

Ett diagram visades på hur länge vi behövde gå för att förbränna olika födoämnen en chokladkaka en påse chips o.s.v.

Ett annat diagram illustrerade hur många kilos viktnedgång per år en ostskiva mindre om dagen skulle resultera i – och på flera år skulle det göra många kilon. ”Det är de små förändringarna som gör nytta” menade föreläsaren.

Att övervikt är en riskfaktor, fetma en sjukdom fick vi veta och i det sammanhanget redovisades för fetmastatistik och hur man räknar ut BMI för barn.

Frågor under föreläsningen:

En mamma som hade ett överviktigt barn (över s.k. vällingåldern) som ville ha välling på kvällen och mamman undrade om det var lämpligt ”Det var O.K. men det räcker med en mugg” var svaret (då tänkte jag på den kloke dr Hammarskjöld som lärt mig att det är lika mycket socker i välling som i motsvarande mängd Sia glass, men svaret från föreläsaren var följdriktigt eftersom hon uppenbarligen inte såg något samband mellan socker och stärkelse och övervikt.)

En pappa undrade om en extra ostskiva per dag på motsvarande sätt skulle öka vikten om en mindre minskar vikten. Det stämde enligt föreläsaren.

En annan pappa frågade om lightläsk var bättre än vanlig läsk och fick det bekräftat att så var fallet (man kan inte klandra föreläsaren för att inte känna till den smutsiga affären med fusk och påtryckningar och andra oegentligheter som fick FDA, Food and Drug Administration i USA att slutligen godkänna Aspartam som sötningsmedel. Enorma ekonomiska tillgångar stod på spel. Men lite eftertänksamhet kanske kunde krävas av föreläsaren när det gäller barn och när så många allvarliga biverkningar rapporteras, min anm.)

En annan utsaga var att man inte behöver vara orolig om barnet endast äter pasta ena målet det kompenserar barnet genom att äta mera kött nästa mål (detta var det enda sammanhanget ordet kött användes, min anm.). Alla vet vi hur svårt det att få i barnen majs och morötter sades som om det var ett gemensamt problem (jag tänkte på majskycklingarna i butiken, som blir så feta och runda av att födas upp på majs. Så smakar de också sött.).

VÅGA TALA KLARSPRÅK avslutade dietisten föreläsningen med.

Klarspråk handlade om att det inte var farligt att vara hungrig och att vi som vårdnadshavare måste låta barnen vara hungriga. Inte farligt att lägga sig hungrig.

Själva credot i förkunnelsen var att vi hade lyckats som föräldrar om barnet fortfarande var hungrigt efter en måltid.

Detta upprepades med eftertryck och med en segergest. ”Ja,ja,ja vi har lyckats”!

Som jag ser det är inget annat än att uppmana till barnmisshandel och dessutom kontraproduktivt. Föreläsaren saknade grundläggande kunskaper om hur fett, protein och kolhydrater metaboliseras. Hon demonstrerade häpnadsväckande okunnighet om vad vi evolutionärt är skapta för att äta, om biologi, om biokemi och om hormonreglering. Eller för den delen människors olika genetiska förutsättningar.

Hon visade på befängda skrivbordsteorier om och hur länge man skall behöva gå för att förbränna en viss mängd mat.

Fetma är vår tids största folkhälsoproblem och föreläsaren försökte få oss att tro att man löser det med en ostskiva mindre om dagen. Detta visar att detta är en skojarbransch som tar hänsyn till livsmedelsindustrins intressen med benäget bistånd av vårt skattefinansierade Livsmedelsverk.

Att döma av de två föreläsningar jag har lyssnat på i Göteborg i denna föreläsningsserie vore det ett mirakel om de råd som förmedlades skulle kunna leda till viktnedgång. Istället kommer barnen utöver att vara stigmatiserade av sin övervikt, även vara hungriga, trötta, ledsna och lurade. Stackars arma barn och föräldrar!

Hänvisningen till följande två länkar kunde inte tydligare demonstrera vem som dikterar kostråden, i detta fall Lantmännen med sina allierade företag START, Korvbrödsbagaren, AXA m.fl. … ”Uppladdningen – Hälsa”

Detta inflytande avspeglade sig i kostrekommendationerna för regionen.

”Förslag på två dagars måltider
för 6-10 åringar”

– ◊ –

Detta skulle jag vilja säga till och fråga Malin Agn, arrangören av föreläsningsserien:

Jag tycker att Ditt initiativ är lovvärt. Du berättade att Du sökte på nätet efter hjälp för ditt överviktiga barn när Du inte fick hjälp av det allmänna.

Hur kommer det sig att Du vänder Dig till samma institutioner som framhärdat med kostråd utan vetenskaplig förankring sedan 1980-talet. Ser inte Du sambandet med dessa råd och den rådande ”epidemin” av fetma och diabetes och många andra kroniska sjukdomar. Du skulle lätt kunnat hitta många upplysta och kunniga personer utan bindningar till vare sig Livsmedelsverket, livsmedelsindustrin eller läkemedelsindustrin, som kunde hjälpa Ditt och andras barn.

Så undrar jag, när Du anlitar en dietist, läkare eller professor för någon så viktigt som att ge kostråd till förtvivlade föräldrar som inte kommer till rätta med sina barns övervikt, gör du någon kvalitetskontroll t.ex. genom att fråga vilken success rate de har vid behandlingen av sina överviktiga patienter.

Vi har slösat bort pengar, tid, begåvningar och åstadkommit stor skada med tokiga kostråd under så många år. Det är hög tid att tänka om för våra barns skull.

Här kommer ett litet axplock av bra litteratur i ämnet som jag rekommenderar Dig och som föreläsaren skulle ha stor nytta av.

Varför blir vi feta? Och vad skall vi göra åt det, av Gary Taubes, Optimal förlag

– ◊ –

En alldeles nyutkommen bok som jag rekommenderar är:

.
Vad Du borde lärt dig i skolan om mat
eller LCHF for the next generation av Lars Erik Litsfeldt. Optimal förlag. En bok att sätta i händerna på ett lite äldre barn eller ungdom.

– ◊ –

Men jag rekommenderar även:

Energibarn- våra älskade skitungar av Anna Hallén, Pic a Book förlag.

Så skall man naturligtvis läsa Matrevolutionen av dr Andreas Eenfeldt.

Vill du läsa det viktigaste och mest genomgripande som skrivits om kost och hälsa så rekommenderar jag Good Calories, Bad Calories av Gary Taubes. Finns tyvärr bara på engelska.

Kan inte låta bli att även ta med dessa två böcker:

Trick and Treat av Bary Groves om hur den vedertagna hälsosamma kosten gör oss sjuka och Primal Body-Primal Mind av Nora T. Gedgaudas som visar att vi inte ostraffat kan äta artfrämmande föda.

Sist men inte minst docent Ralf Sundbergs nyutkomna bok ”Forskningsfusket – Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin”. Boken är skriven på ett populärvetenskapligt sätt och beskriver hur dessa vanvettiga råd kommit till.

 

1 059 svar på ”Vanvett”

 1. MulligaBarn

  Jag måste få tillägga en sak till mitt referat av föreläsningen i MulligaBarns regi.

  Initiativtagaren Malin Agn mailade en förfrågan om en utvärdering av föreläsningen. I mailet och även på hennes hemsida skriver hon att ” MulligaBarn.se vänder sig till föräldrar till barn med övervikt och ger dem vetenskapligt baserad utbildning i hur de själva kan hjälpa sina barn på rätt sätt.”

  Jag vill gärna uppmana alla som läst mitt referat (”Vanvett”) att klicka på förslaget till matsedel för överviktiga barn. Läs och begrunda! Förslaget gäller för hela Västra Götalandsregionen och har utarbetats av 7 dietister och 2 sjukgymnaster (!) knutna till Runda Barn teamet, Drottning Silvias BUS Göteborg.

  Sugar in the Morning

  Mig kommer matsedeln att tänka på en gammal hit från 1950-talet;
  ”Sugar in the morning, sugar in the evening, sugar varenda dag. Tänk så mycket sugar det finns i USA….”
  (Jag tror att det var Alma Cogan som lanserade den och Alice Babs som sjöng in den i Sverige)

  Sugar in the Evening

  Jag skulle också gärna vilja uppmana alla att gå in på http://www.mulligabarn.se och se när det är föreläsning i Din kommun. Det är gratis. Gå och lyssna även om Du inte har ett mulligt barn i familjen och bilda Dig en uppfattning om vetenskapligheten. Kommentera gärna om det på Kostdemokrati.se (men Du får bli medlem först, det är bara att registrera sig, det kostar inget).

  Jag vill tillägga att jag tycker att Malin Agn tagit ett bra initiativ, men att det tyvärr verkat ha motverka sitt eget syfte.

Kommentera