”Chaplins pojke” i ny tappning

Det är klart att man vill bli av med sin övervikt en gång för alla, om man genomlidit den ena bantningskuren efter den andra utan resultat. När det känns hopplöst är det lätt att falla för den förrädiska reklamen från ett ökat antal kliniker som erbjuder en operation som lovar att lösa problemet.

Jag funderade lite över hur mycket ansvar dessa kliniker tar för komplikationer som uppstår efter en tid efter en magstympningsoperationen. Komplikationer som jag har jag förstått kan uppkomma både i anslutning till operationen och en lång tid efter. Jag beslöt att fråga.

Jag skrev ett mail till en av de större klinikerna i den stora staden och framlade ett fullt tänkbart scenario genom att skriva på följande sätt:

”Jag har en mycket överviktig medelålders son som blivit tillsagd av sin doktor att han måste gå ner i vikt därför att hans blodsocker, blodtryck och BMI är alldeles för höga. Han remitterades till en dietist. De råd han får från dietisten försäkrar jag att han följer till punkt och pricka.

Han äter nästan inget fett. Han äter bara lättvarianter av margarin och mjölkprodukter. Han äter grovt bröd med mycket fibrer. Han äter grönsaker och frukt och magert kött. Han motionerar så mycket han orkar. Men han bara ökar i vikt.

Min man och jag inte har problem med vikten så vi äter både smör och fett kött och dricker fet mjölk. Min son har börjat tala om att göra en viktoperation och att jag är orolig för komplikationer efteråt, eftersom jag läst om att det förekommer. Min konkreta fråga är vart vänder man sig om det uppstår komplikationer på sikt?”

Jag fick ett svar med några inledande artighetsfraser. Sedan läser jag följande:

”Din son verkar ha gjort allting rätt”.

Han var välkommen till ett informationsmöte för att få veta mer om operationen. När det gällde efterförloppet så hade man ett återbesök, men för övrigt så skulle man vända sig till sin vanliga vårdcentral.

Så skrev jag ett ungefär likalydande brev till en annan klinik men då handlade det om min fiktiva dotter. Kliniken skriver på sin hemsida att operation är sista man väljer och att de har i en dietist som ger kostråd.

De svarade på ungefär samma sätt som den tidigare kliniken.

”Din dotter verkar ha fått gängse behandling på sin vårdcentral”.

Hon var välkommen att ringa. De hänvisade också till vårdcentralen vid problem efter det obligatoriska efterbesöket.

Jag skrev ytterligare ett mail till den kliniken och undrade om de informerade om LCHF.

Här är svaret:

”När det gäller LCHF så stämmer det att vi dietister, liksom alla annan sjukvårdspersonal, arbetar efter beprövade metoder och vetenskap. När det gäller för-och nackdelar så kan jag hänvisa till www.fragadietisten.se, där de svarar just på den frågan.”

Chaplins pojke

Filmen ”Chaplins pojke” handlar om en man som bor tillsammans med en liten pojke. Mannen lever på att sälja fönsterglas till människor, vars fönster krossats av pojken som sprungit före och kastat sten på dem.

Det är som våra officiella kostråd, de förser allt fler kliniker som utför magstympningar med allt fler patienter. Allt fler doktorer dras till denna lukrativa verksamhet och lastar över kostnaderna på det allmänna.

För att detta skall kunna fungera måste man utrusta sig med blindhet för kolhydraternas roll i utvecklandet av övervikt och sjukdom.

Margareta Lundström

Kommentera