Nu måste Rössner ställa upp på debatt!

De som en gång trodde att världen var platt kunde inte ens ändra sin ståndpunkt när de skickade ut sina skepp i västerled och de återkom från öster. Så är det med vissa av våra professorer och vårt Livsmedelsverk.

– ◊ –

”Pippi Långstrump Efraimdiet?” Det skulle man lika gärna kunna kalla LCHF – menar en professor i hälsoinriktad beteendeforskning. Nästan 25 % av svenskarna äter LCHF-kost.

Hallandsposten hade nyligen en artikel om olika dieter och redovisade kort vad de olika dieterna gick ut på. Rubriken på artikeln var ”Hitta rätt bland dieterna” och med underrubriken: ”Lätt att lägga på sig några kilon under semestern”.

Syftet var gott och beskrivningen av de olika kostfilosofierna var saklig och korrekt.

När det skrivs om kost så tycks det vara ett obligatorium att professor Rössner skall uttala sig. Eftersom han har positionen som den ultimata experten på bantning vågar tydligen ingen journalist förbigå honom. Men i Hallandspostens artikel sänkte han genast debatten och talade om LCHF, GI, ISO, Stenåldersdiet m.fl. dieter som ”Pippilångstrump Efraim” dieter. Han menade alltså att det kan heta vad som helst. Det är bara ”tossigheter” i bantarbranschen som ”bantartrosor”, (vad det nu kan vara?).

Han påstår att fetma är allvarligare än rökning för hälsan. Men det enda konkreta han själv kommer med är halmstrået ”medelhavsdieten” och eller ännu hellre det senaste halmstrået ”nordisk kost” och lyfter därmed upp sina forskarkolleger i Uppsala som gjort en liten sambandsstudie på en kost på nordiska produkter (90 försökspersoner, 6 veckor, finansierat av lantmännen), med ett resultat som de var nöjda med och som trots sin ringa omfattning fick stor uppmärksamhet i media.

Med en löjeväckande förenkling av det komplicerade system som reglerar vår vikt säger professor Rössner: ”Det enda som fungerar är att man skall äta mindre än man förbrukar”. Kanske tror professor Rössner att säger han det tillräckligt ofta så blir det sant till slut.

Han påstår också att dieter är svåra att följa. ”Man ger upp och är snart tillbaka till ruta ett.” Det stämmer säkert bra med den lågkaloridiet som professor Rössner förordar. Ingen orkar vara hungrig en längre tid. Men spridningen av LCHF ett tecken på att det håller för tiden.

Göteborgs Posten hade under juni månad fem breda, kunniga, fakta späckade artiklar om socker Men även där kunde man inte underlåta att intervjua professor Rössner, som direkt sänkte nivån på den i övrigt vederhäftiga artikelserien. Så här uttrycker han sig: ”Socker ger tomma kalorier och eftersom vi blir allt fetare finns ju ingen poäng med att äta socker. Men det är ju inte farligt. Socker i sig är inte fetmabildande. Däremot kan en kost med för högt energiintag bidra till övervikt. Särskilt av socker i flytande form som läsk”. Vad menar karln?

Vi får ständigt vittnesmål om viktnedgång och hälsovinster med LCHF. Varför redovisar inte professor Rössner sina patienters success-rate?

En person som så bestämt och ofta uttalar sig i media om andra koster borde väl avkrävas redovisning av sina resultat från klinisk verksamhet, bantningsklubbar, böcker och bantningspulver.

Det upprepas ständigt att det pågår ett fettkrig. Men det är aldrig några styrkor som möts i en riktig debatt. Varför vågar inte professor Rössner ta en debatt med t.ex. Doc. Ravnskov eller Dr Eenfeldt?

Men att ge nonsenssvar till journalister, raljera och vara nedlåtande mot vanliga människor är ofarligt.

Jag vill se en stor offentlig debatt i ämnet: Varför blir vi feta och sjuka?

Det är man skyldig allmänheten.

Margareta Lundström

 

634 svar på ”Nu måste Rössner ställa upp på debatt!”

  1. ”MEDELHAFSDIET”

    ”Medelhafsdieten” och ”Nordiska dieten” är bara andra namn på SLVs normalkost, allt för att förvilla/förvirra alla andra.

    Det finaste exemplet på förvirring var nog KVAs (Kungliga Vetenskapsakademiens) seminarium om äldre och svält för ett par år sedan.

    Då serverades stekt lax med stuvad potatis och sedan tackade någon föredragshållare för ”medelhafsdieten” till lunch.

    Lax är en nordisk/arktisk kallvattenfisk som inte simmar i Medelhavet, medelhafsingar skulle aldrig drömma om att stuva potatis och mjölk/grädde ingår inte i ”medelhafsdiet”.

Kommentera