Friskare och smalare med D-vitamin?

Stark sol är vår bästa källa till D-vitamin, vilket gör att många i Sverige får brist åtminstone under det mörka vinterhalvåret.

Ytterligare en ny väldesignad* studie visar nu positiva förändringar med tillskott av D-vitamin. 77 överviktiga medelålders kvinnor fick antingen 1 000 E D-vitamin dagligen (en relativt låg dos) eller placebo under tre månader. De som fick D-vitamin fick förbättrad kolesterolfördelning och signifikant lägre fettvikt (-2,4 kilo jämfört med kontrollgruppen). Vikt och midjemått förbättrades marginellt och icke-signifikant.

Denna studie visar liknande fynd som tidigare studier och pekar på små men potentiellt viktiga effekter av D-vitamin på metabola riskfaktorer som fasteinsulin, HDL, triglycerider, blodsocker och bukfetma.

Effekten verkar inte vara lika påtaglig som den av lågkolhydratkost, men de kan rimligen kombineras för bästa effekt.

Mer om D-vitamin: Infosida / Blogginlägg

Källa: Kostdoktorn

Kommentar:

Alla som inte åker på solsemestrar under vinterhalvåret behöver äta tillskott av D3-vitamin, mellan 2000 – 8000 IE i snitt per dag för en vuxen.

D-vitamin är fettlösligt och kan lagras upp i kroppen och behöver därför inte intagas varje dag. En del föredrar en eller två kapslar per dag á 2000 IE medan andra föredrar en kapsel per vecka (vilket också blir billigare).

Lär mer om D-vitamin under ”Länkar” – ”Snabbinfo…” – ”D-vitamin…..”

D-vitamin är ett enkelt, billigt och ett mycket viktigt steg mot en bra hälsa. Stärker bland annat immunförsvaret och minskar risken för vår-depressioner.

8 svar på ”Friskare och smalare med D-vitamin?”

 1. Äntligen startar man en studie för att se på D-vitaminets effekt på MS, Multipel Skleros, ”MS Research Australia”.
  Man ska helt enkelt se ifall olika doser v D-vitamin kan minska antalet av försämringar i MS-skov. Ett positivt resultat skulle fullständigt revolutionera MS-vården och behandlingen. Den effektivaste behandlingen idag är mycket kostsam och har även många biverkningar. Man tycker sig se samband mellan höga D-nivåer och mildare MS-skov, men man måste studera detta under kontrollerade former. Det är tänkt att studien ska på under fem år.

  Läs mer … VITAMIN D COUNCIL

 2. Att D-vitamin är en betydande,rentav avgörande,spelare (förutom magnesium) för vår hälsa vid sidan om alla Lchf-sanningar torde inte många på detta forum vara okunniga om.Vi är ju bara ca 240 medlemmar i föreningen som därmed har yttranderätt.Vi ”korsbefruktar” varandra,men vad har det för effekt utåt.Frågan är då hur många utöver de redan ”frälsta” som kan ”nås” och övertygas.
  Jag har efterfrågat i en hälsokostaffär om det inte finns starkare D3-vitaminpiller än de 2500 IE starka från ”MerVital” som dessutom innehåller även 50 mg magnesium.Jag tar numera 2 st dagligen och dessutom renodlade magnesiumpiller från ”Holistic”,därför att jag märkt att de hjälper mig att undvika benkramper.Hälsokostaffären har ingen information om att dessa starka,billiga, USA baserade D3-pillerna öht. existerar.Hur gör jag då? Är det bara privatimport via nätet som gäller och var får jag reda på detta? Kund-och leveranssäkerhet?
  Tack för info!

 3. Jag har under tiden inhandlat en ny omgång D3-vitamin och nu hittat något a 5000 IE/styck.På min fråga om de kände till att det finns tabletter a 50.000 IE för veckobruk svaras det ”ja,ja” och på följdfrågan ”kommer ni ta in det? inget svar utan en irriterad min. Nu såg jag efteråt att vitaminet är deriverat ur sojaolja.Är det ok? Någon som har en uppfattning? Margareta kanske?

 4. Hej Ulf,

  Vitamin D3 utvinns från fårull, som ger lanolin, som vidareförädlas till D3-vitamin.

  Den soja du nämner används ibland som utfyllnad.

  Själv köper jag kapslar med 50 000 IU (=IE) från USA och då räcker det med en kapsel i veckan á en krona.
  Vegetabiliska kapslar med rismjöl som fyllmedel (ingen soja).

  Här är adressen … http://www.applehealthfoods.net/shop/product_view.asp?id=1390292&StoreID=9468956e574944268dfc4c72b33a1b61&private_product=1

  Leveransen tog ett par, tre veckor och portot blev en knapp hundralapp (preliminärt beräknat porto var mer än det dubbla). Detta är självfallet inget som rekommenderas, det går ju inte att tjäna pengar på.

Kommentera