Kostdoktorn om fetmakirurgi i två av Norges största tidningar

Är amputation av friska organ enda boten för fetma?

Är det en bra idé att operera bort friska magsäckar för att behandla fetma? Efter att sjukvården bara hunnit rekommendera den kost som är sämst i test för vikten 16 gånger om?

Är det verkligen mindre extremt att amputera friska kroppsorgan än att äta riktig mat?

Något är ruttet i den behandling vi i sjukvården erbjuder till personer med fetma.

Bergens Tidningar och Aftenposten, två av Norges största tidningar, publicerade igår en intervju med Kostdoktorn Andreas Eenfeldt om ämnet:

Aftenposten: Lavkarbo är svaret

– Vi har gjort kirurgi før i mangel av bedre alternativer. En periode opererte man bort store deler av magesekken for å behandle magesår, men så oppdaget man at det var en bakterie som forårsaket magesåret som man kunne behandle. Du har også lobotomi der man opererte i hjernen, uten at noe nødvendigvis var sykt.

– Jeg tror helsevesenet vil få et berg av pasienter som vil oppleve langsiktige komplikasjoner etter å ha fått fedmekirurgi. Vi har ikke en gang sett begynnelsen av dette. Vi har jo bare holdt på med denne type kirurgi i 10 år, sier Eenfeldt.

Källa: Kostdoktorn

– ◊ –

Kommentar

Norge håller på att gå om Sverige, de börjar förstå vad det handlar om och de agerar, de organiserar sig mot en industri som i främsta hand är intresserad av att skapa marknader och tjäna pengar. Doktor Sofie Hexebergs klinik är ett exempel på Norges driftighet (läs mer…). Läs här vad kliniken kan hjälpa sina patienter med …

Vad gör svenska politiker, svenska sjukvårdsansvariga?
.

.
Under tiden delar Livsmedelsverkets okunniga tjänstemän ut kostråd (en extrem högkolhydratkost) som fyller på sjukvårdsköerna, under tiden ger Socialstyrelsen ut kostråd som håller diabetikerna kvar i ”naturalförloppet” (läs mer…), under tiden kapar sjukvården fötterna på två diabetiker om dagen och skär sönder magen och tarmarna på en överviktig patient i timman (läs mer…). Under tiden blir inflammatoriska sjukdomar nya folksjukdomar (ökat sjufalt), under tiden ….

Självklart räcker inte vårdens resurser till, inte idag och absolut inte imorgon.

Med LCHF och professionell coachning hade de flesta blivit både friskare och slankare, till en bråkdel av kostnaden och utan biverkningar. Med en förebyggande verksamhet värd namnet hade sjukvårdsköerna försvunnit och budgetarna blivit balanserade.

.
Istället agerar idag sjukvårdens ledare ”vaktposter” åt industrin, på samma gång som de försvarar sina egna samhällspositioner (ego business). De verkar helt ointresserade av folkhälsan och sjukvårdens rationalitet. Medan ansvariga politiker passivt tittar på.

Dags för våra förtroendevalda politiker att ta befälet, dags att sätta medborgarnas hälsa och samhällets intressen i första rummet, dags att basera behandling av diabetes och övervikt på vetenskap och beprövad erfarenhet, dags att påbörja en förebyggande verksamhet värd namnet. Kunskaper och erfarenheter finns redan.

Först då våras det för Sverige och vården, idag och imorgon.

Team KOSTDEMOKRATI

Kommentera