Kampanj mot lågkolhydratkost

Utdrag från docent docent Ralf Sundbergs blogg:

Mitt inlägg igår handlade om en stort uppslagen artikel i Dagens Nyheter som varnar för att rött kött skulle ge cancer. I artikeln citerar Karin Bojs nutritionsepidemiologen Alicja Wolk som felaktigt påstår att alla forskare skulle vara eniga om det, och refererar till ett dokument från 2007 från World Cancer Research Fund (WCRF), en stiftelse med nära band till den av den multinationella läkemedels-, livsmedelstillsats-, besprutnings-, utsädes- och livsmedelsindustrin ägda International Life Sciences Institute (ILSI). Jag tolkade utspelet som ett försök att misstänkliggöra lågkolhydratkost.

Intressant nog publicerades i går ett nära nog identiskt utspel i Bergens Tidende, där näringsforskaren Mette Helvik Morken vid Haukelands sjukhus, refererade till samma dokument från WCRF, och påstod att lågkolhydratkost skulle öka risken för tarmcancer.

Läs mer … ”Derfor kan lavkarbo gi deg kreft i tarmene

Bergens Tidende köpte emellertid inte argumenten lika lätt som DN:s Karin Bojs utan lät lågkolhydratförepråkare som Fedon Lindberg, med dr Sofie Hexeberg och nutritionsforskaren Dag Viljen Polescynski uttala sig.

Två utspel samma dag med referens till samma dokument från 2007 tyder på att det rör sig om en orkestrerad kampanj i Skandinavien, med syfte att skrämma människor från att våga pröva lågkolhydratkost. Detta är sannolikt inte den första, och kommer väl inte att bli den sista kampanjen heller.

Här kan du läsa mer om hur osakligt utspelet är: ”Lavkarbo gir ikke kreft” – Sprek-ekspert mener lavkarbo kan gi kreft i tarmene. – Direkte feil, sier ernæringsfysiolog.

Läs mer här… (med kommentarer)

.
Docent Ralf Sundberg, författare till den nyligen publicerade boken:
Forskningsfusket – Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin

Kommentera