Livsmedelsverket agerar resolut mot Valios LCHF-märkning

Valio har haft fräckheten att märka upp sin nya produkt ”Smetana” (grädde och syrningskultur) med beteckningen LCHF och ett litet hjärta. Vilket har fått Livsmedelsverket att agera med ilfart.

”Livsmedelsverket har inte sett någon anledning att ompröva sin ställning att märkning med hjärta + bokstäverna LCHF är otillåten märkning.

Skälen för detta ställningstagande angavs den 22 februari 2010.

1 § i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2009:6) om användning av viss symbol. Enligt 1 § får märkning av livsmedel med en symbol som avser halten av fett, sockerarter, salt eller kostfiber inte ske med någon annan symbol än nyckelhålssymbolen. LCHF- märket avser halten av fett och kolhydrater, dvs. bland annat socker och kostfiber, och märkningen om fett och kolhydrater strider därför mot nyckelhålsföreskrifterna.

Artikel 10.3 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1924/2006 om näringspåståenden och hälsopåståenden om livsmedel. Hjärtmärket utgör ett hälsopåstående (jfr artikel 2.5 i samma förordning). Påståendet är ospecifikt. Sådana påståenden får, enligt artikel 10.3, göras endast om de åtföljs av ett bestämt hälsopåstående som ryms inom artikel 13 eller 14. Hjärtmärket åtföljs inte av något sådant bestämt hälsopåstående.

Artikel 8.1 i samma EG-förordning. Bokstavskombinationen LCHF utgör två näringspåståenden (jfr artikel 2.4). Näringspåståenden är, enligt artikel 8.1, tillåtna endast om de är förtecknade i bilagan till förordningen och uppfyller de krav som anges där. Så är inte fallet med denna märkning.”

Källa: Toxiska Epistlar

– ♥ –

Reflektion

 

 

Livsmedelsverket

”silar mygg och sväljer kameler”.

Vems ärenden går Livsmedelsverket?

407 svar på ”Livsmedelsverket agerar resolut mot Valios LCHF-märkning”

 1. Svaret finns i den nya boken ”Forsknings-fusket” av docent Ralf Sundberg.

  Han visar hur ekonomiska och politiska särintressen styrt forskningen och vad som är ”sanning” under lång tid, och skapat den enorma miljöskada och sjukdom som finns idag. Livsmedelsverket ingår i denna maffia av ekonomiska intressen.

  Människorna är utsatt för det allra största bedrägeriet i världshistorien. Det har kostat miljontals människor livet och gett megamiljarder dollar i vinst till företagen som ligger bakom.

 2. Innehållsdeklarationen kan ju få litet större textstorlek och kolhydrater och fett kan ha ännu större textstorlek och täcka större delen av burken om man vill. Vi kunder klagar alltid över att innehållsförteckningen är svårläst, detta gör äntligen slut på dessa klagomål.
  Då kringgår man inte lagen, man uppfyller den.

  Ta en bild av ett vanligt julhjärta, rött med grönt snöre i, och placera på burken.
  Det talar för julen, inte hjärthälsa.

 3. Produkterna på bilden med OK-stämpel har minst en gemensam nämnare
  Unilever.

  Det finns ett nationellt livsmedelsverk som föreslagit att hollandsbaserade Unilever skulle få ha hälsopåstående om hjärtskyddande effekter på Becel.

  Det SvarsLösa Verket.
  Förslaget har inlämnats till EU av det svenska Livsmedelsverket för några år sedan.

Kommentera