Karin Bojs: Ta råd om salt med en nypa salt

Livsmedelsverket vill att hela svenska folket ska minska sin saltkonsumtion.
Men frågan är om det är så lyckat för alla människor.


Nyare forskning har nyanserat bilden. I maj kom en belgisk studie, publicerad i tidskriften JAMA, där forskare på universitetet i Leuven följde 3681 personer under åtta år och mätte halten av salt som de utsöndrade i urinen – ett mått på hur mycket salt de hade ätit. Resultaten visade att människor som äter mindre salt snarare verkar ha en något högre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdom.

Nu i veckan kom en sammanställning från den ansedda organisationen Cochrane, som arbetar för att utvärdera forskning. Sammanställningen bekräftar att människor som minskar sin konsumtion av salt sänker sitt blodtryck en aning: i genomsnitt en procent för personer med normalt blodtryck och tre procent för personer med högt blodtryck.

Men – samtidigt ökar halten av andra riskfaktorer. Mindre salt i maten ledde till mera stresshormon och mer dåliga blodfetter.

Läs mer… DN

– ◊ –

Exempel:

Antag ett blodtryck på 140, då innebär 1 % att blodtrycket sänks till 138,6 och 3 % innebär 135,8. En skillnad som kan sägas ligga inom felmarginalen.

Ett bättre sätt att normalisera både blodtryck och vikt är NJUTMETODEN, att äta sig mätt och go på riktig mat och utesluta skräpmat. Läs mer…

Vi människor blir lätt av med ett eventuellt saltöverskott, däremot kan saltbrist vara livshotande. Speciellt äldre kan drabbas av saltbrist under varma och svettiga dagar, de äter lite och om de äter ”nyttig” saltfattig mat så är de extra utsatta.

836 svar på ”Karin Bojs: Ta råd om salt med en nypa salt”

Kommentera